ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Cindilli TOBB Sağduyuya ÇağrıZirvesi'ndeki Konuşmasıyla Yaygın Basının Gündemine Girdi
Cindilli, Uras’ı Ağlattı
Erzurum’dan sağduyu çağrısında bulunan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Muammer Cindilli, Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras’ın köşesine konu oldu.
Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde 7 sivil toplum örgütü temsilcisinin katılımıyla Erzurum’da da gerçekleştirilen “Sağduyu Çağrısı”, Ulusalmedyada geniş yer buldu.
Söz konusu toplantıya, Erzurum’dan tele-konferans yöntemiyle katılan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Muammer Cindilli, Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras’ın köşesine konuk oldu.
URAS:ÇOK ETKİLENDİM
Bugün kaleme aldığı “Sağduyu için tele-muhtıra” başlık yazısında, ETSO Başkanı Cindilli’nin konuşmasından çok etkilendiğini ifade eden Uras, yazısında; “Cindilli’nin konuşmasını televizyondan izledim, gözlerim yaşardı. Cindilli, Anadolu halkının duygularını özetledi.” Ifadeleri
İşte Milliyet Yazarı Uras’ın; “Cindilli’nin sözlerine ekleyecek bir tek kelime bile bulamıyorum” diyerek nokta koyduğu o yazı:
SAĞDUYU İÇİN ‘TELE-MUHTIRA’
Dün sabah 09.30’da Türkiye’nin 81 ilinde, iş ve aş peşindeki 50 milyon insanı temsil eden 7 kuruluşun (TOBB, Kamu-Sen, TİSK, Türk-İş, TESK, TZOB ve Hak-İş’in) başkanları ve temsilcileri “sağduyu” çağrısı yaptı. (*)İstanbul’daki toplantıda TOBB Başkanı’nın yaptığı konuşma ve Erzurum, Samsun, Denizli’de başkanların yaptıkları konuşmalar bana göre Türkiye’de sivil kesimden gelen bir “tele-muhtıra”dır.Bu girişimin öncüsü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu diyor ki, “Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bu ilkeler bütününden vazgeçilemez. Çünkü bunlar bizi bir arada tutmaktadır... Birbirimize ‘öteki’ diye bakmamalıyız. Uzlaşma için herkes bir adım geri atmalıdır. Tartışırken karşı tarafın kaygısını dikkate almalıdır.”Erzurum’daki “sağduyu” toplantısında Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muammer Cindilli’nin yaptığı konuşma çok etkileyiciydi. TV ekranında konuşmayı izleyince gözlerim yaşardı. Cindilli, Anadolu halkının duygularını özetledi.
Kavga değil, huzur istiyoruzMuammer Cindilli bakınız neler söyledi: “Halkımızın sorunları farklı. Halkımız, ekmeğin nasıl büyütüleceğinin, hangi kriterlere göre dağıtılacağının, ihracatın nasıl rekor seviyeye çıkarılacağının, istihdamın nasıl artırılacağının, bölgeler arası gelişmişlik farkının nasıl asgariye indirileceğinin derdinde. Halkımız siyaset mekanizmasından, iktidarıyla muhalefetiyle siyaset dünyasından ve kamu bürokrasisinden bu sorunların çözümünü bekliyor.Biz Erzurum’da yaşayanlar, Türkiye’nin en zor coğrafyasında, en kötü iklim şartlarında ekmek kavgası verirken, ekmekle ilgili hiçbir tasarısı olmayanların, suni gündemler yaratarak insanı insana, kardeşi kardeşe buğuz (buğz: kin, nefret, sevmeme) ettirme noktasına gelmiş olmalarını üzüntüyle karşılıyoruz.
Sorunumuz iş ve aşBu kadar genç işsizin olduğu memlekette işsizlere iş imkânı araştıracak yerde işsizliği artıracak tartışmaların sürdürülmesi üzüntü veriyor.Türkiye tarihinin en zor kavşağında ama büyük fırsatlarda yüz yüzedir. Bu tehditleri fırsata döndürecek cesaretimiz ve de birliğimiz olmalıdır. Bunun içinde siyaset kurumunun iktidarıyla muhalefetiyle çözüm odaklı davranması gerekir.Türk insanı, siyaset kurumundan sorunlarına çözüm ve bir büyük gelecek rüyasının tarifini beklerken, siyasilerin tartışmalarını kendi hayat tarzının üzerine kurgulamasını, demokrasi dışı arayışların sürekli gündemde tutulmasını ve ortak değerlerinin siyasete alet edilmesini üzüntüyle karşılıyor.Hükümet edenlerin, muhalefet edenlerin Türkiye’deki bilgi kirliliğine sebep olan kimi yazar çizerlerin Türkiye’yi düşünmesini, çocuklarımızın geleceğini düşünmesini, Türkiye’de itidal, bir sağduyu, hakkaniyet ortamının bir an önce sağlanmasını istiyoruz.Ve de asla umutsuz değiliz.”Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muammer Cindilli, Erzurum’daki bütün meslek odaları, sendika başkanları ve işveren temsilcileri adına bunları söyledi... Ben bunlara eklenecek kelime bulamıyorum.(*) Sağduyu, doğru ve yanlışı birbirinden ayırma ve de olan biteni doğru algılama gücüdür. Hayattaki en yaşlı Mülkiyeli Cahit Kayra üstadımıza Türkiye’de olan bitenin nedenini sorduğumda, “Sağduyu yok oldu” dedi. Ben de önce sağduyunun ne demek olduğunu araştırdım. Sonra da 23 Mart 2008 Pazar günü “Sağduyu yok oldu” başlığını taşıyan yazıyı yazdım. Ne mutlu ki şimdilerde sağduyu arayışı yaygın olarak benimsenir hale geldi