ODTÜ İnşaat Mühendisiliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şorman:
“Kar Nimet Olarak Görülmeli”
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisiliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal Şorman, ''Su sorununun öneminin giderek arttığı günümüzde meteorolojik kar ve akım verilerinin sağlıklı bir şekilde elde edilmesi ve takip edilmesi büyük önem taşımaktadır'' dedi. Prof. Dr. Şorman, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Kar Hidrolojisi'' konferansında yaptığı konuşmada, dağlardaki karın ''nimet'' olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.
KAR İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Gerekli tedbirlerin alınması durumunda kar yağışının felaket olmaktan çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Şorman, şunları kaydetti: ''Barajlarımızdaki su miktarının büyük bir bölümü dağlar ve ovalardaki eriyen kar sularıdır. Barajlardaki su ne ise dağlardaki kar da odur. Yani dağlardaki kar doğal su deposudur. Bu nedenle, su sorununun giderek öneminin arttığı günümüzde meteorolojik kar ve akım verilerinin sağlıklı bir şekilde elde edilmesi ve takip edilmesi büyük önem taşımaktadır.''
KAR BÖLGENİN SU KAYNAĞI
Yukarı Fırat Havzası'nda yürütülen kar çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Şorman, söz konusu havzada mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında karların erimeye başladığını ve bu dönemde bölgedeki barajlarda doluluk oranının kar erimesiyle yüzde 60'a ulaştığının belirlendiğini bildirdi.
Prof. Dr. Şorman, kar gözlem istasyonlarından kar ve akım verilerinin düzenli olarak elde edildiğini, bu verilerin uydudan sürekli takip edilebildiğini anlattı.
DSİ Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha da konferanstan çıkacak neticelerin gelecek yıl mart ayında İstanbul'da düzenlenecek 5. Dünya Su Forumu'na taşınacağını, bu nedenle bu tür toplantıların büyük önem taşıdığını vurguladı.