Erzurum’da öğrenciyle inşaat sektörünün, ekonomide lokomotif güç olduğuna dikkati çeken Kümbet, geçen sene fiyat belirsizliği, bu yıl da ekonomik krizin etkisiyle, inşaat sektörünün kötü bir dönem geçirdiğini kaydetti.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DURGUNLUK
Geçen yıla oranla demir fiyatlarındaki gerilemenin sektörü canlandırmasa da, kısmen hareketlilik sağladığını anlatan Teoman Kümbet, “Erzurum’un önünde artık Ekim ve Kasım ayları kaldı. Bu iki ay içerisinde belki 45 gün daha sektör faaliyetini sürdürebilir. Ama 45 gün içerisindeki hareketliliğin Erzurum ekonomisine ciddi bir katkı sunmasını beklemek, büyük bir hata olur.” diye konuştu.
İnşaat sektöründe sezonlukta olsa çalışan insanların, yaz sezonunda kazandıkları parayı kışın kullandıklarına dikkati çeken SP Erzurum İl Başkanı Teoman Tayyar Kümbet, sezonun sönük geçmesi nedeniyle sektör çalışanlarının bu yıl çok zor bir kış mevsimi geçireceklerini dile getirdi.
İSTİHDAM’DA OLUMSUZ SEYİR
Erzurum’daki inşaat sektörünün, kısıtlı da olsa kamu yatırımlarıyla bu sezonu idare ettiğini, ama bunun böyle gitmeyeceğini vurgulayan Başkan Kümbet, “Sektör Erzurum’da bir-iki yıl daha bu sorunu yaşarsa, ciddi sıkıntılar bizi bekliyor demektir. Kamuya ait inşaatlarla sektör kalkınmaz, çünkü inşaat sektörünün çok sayıda iş kolu var. Bu iş kolları da sıkıntı içerisindeler. Fiyat belirsizliği ve ekonomik kriz, sektörden geçimini sağlayan herkesi perişan etti” şeklinde konuştu.
2009 yılı için geçtiğimiz yıldan umutlu olunduğunu anımsatan Kümbet, “Geçtiğimiz yıl inşaat sektörünün durgunluğundan yola çıkılarak, tüm umutlar bu yıla ertelenmişti. Ama bu yıl da ekonomik kriz ve siyasi belirsizlikler yüzünden tüm planlar alt-üst oldu. Bu sıkıntılar çekilmemiş olunsaydı, 2009 yılı inşaat sektörü açısından belki de son yılların en hareketli ve kazançlı yılı olacaktı.” ifadelerini kullandı.
KÜMBET: İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN POZİTİF AYRIMCILIĞA İHTİYAÇ VAR
Öte yandan Erzurum’da kamu eliyle yürütülen inşaatların ise, yerli müteahhit firmalara değil de, yabancılara yaptırıldığına vurgu yapan Başkan Kümbet, “Son iki yıldır çok ağır bedeller ödeyen Erzurum inşaat sektörü, alınması elzem olan tedbirlerle ayağa kaldırılmalıdır. Bu tedbirlerin başında da, kamu yatırımı olan inşaatların yerli müteahhitleri verilmesi olabilir. Bugün Erzurum’da birçok kamu inşaatını, Erzurum dışından gelen firmalar üstlenmiş durumdalar. Buna TOKİ konutları dahildir. Hükümet, geri kalmış bir bölge olduğu için teşvikte bile 4. bölge olarak ifade edilen bu bölgeye pozitif ayrımcılık yapmalı ve yerel dinamikler bizzat kamu eliyle desteklenmelidir.” diye konuştu.