Erzurum Kongresi milli mücadelenin kaynağı
Türk Halk Kültüründe Milli Mücadele 1. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu sona erdi. Sempozyumun son günde Erzurum kongresinin önemine değinildi.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda yapılan sempozyumunu 22 Temmuz tarihli oturumun Başkanlığını Yaşar Kalafat ve Naile Rahimbeyli yaptı.
Sempozyumda ilk sunum “Halk şiirinde mili mücadele” konusunu ile Şureddin Memmedli yaptı. Daha sonra sunum yapan Muharrem Kasımlı’da “Sovyet Kazakistan’a sürgün edilen Azerbaycan ve Ahıska Türklerinin milli mücadelesinde folklorun yeri” konusunu ele aldı.
ERZURUM KONGRESİ STRATEJİK ÖNEM TAŞIŞOR
Türk siyasi tarihinde milli mücadele konusunu ele alan Dr. Mustafa Talas, Erzurum kongresinin tarihi açıdan önemine değindi.
Milli mücadele konusunu üç başlıkta ela alan Talas, “ Birinci dünya savaşındaki milli mücadele, milli mücadelenin kurumsallaşması ve milli mücadelenin sonuçları olarak durum irdelenebilir. Erzurum Kongresi de bu açıdan büyük öneme sahip olan bir kongre, Erzurum kongresi yapılmasaydı, Sivas kongresi yapılamaz ve meclis açılamazdı, Erzurum bu açıdan doğunun stratejik açıdan önemli bir yere sahip olan en önemli kentlerinden birisi ve bir tarih kenti” dedi.
Sempozyum daha sonra Hüseyin Feyzullahi Vahid’in milli mücadele yıllarında Urmiye olayları, Doğan Kaya’nın Sivaslı halk şairlerinin şiirlerinde milli mücadele ve Harid Fedai’inin Davul Gazetesinde ki milli mücadele sunumu ile sona erdi.