''1. ULUSLARARASI HALK KÜLTÜRÜ SEMPOZYUMU'' BAŞLADI.
VALİ GÜVENÇ:
“ERZURUM MİLLİ MÜCADELENİN KALBİ OLMUŞTUR”
Erzurum Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nce Türk Halk Kültüründe Milli Mücadele 1’nci Uluslar arası Halk Kültürü Sempozyumu başladı.
22 Temmuz 2005 tarihine kadar devam edecek olan sempozyumun açılış törenine Vali Celalettin Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, bilim adamları, kamu kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
OTURUMLAR 22 TEMMUZ’A KADAR SÜRECEK
19-22 Temmuz 2005 tarihleri arasında Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda yapılacak Halk Kültürü Sempozyumunda, Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir Paşa, Rauf Orbay, Hoca Raif Dinç, Aşık Recep Hıfzi, Cevat Dursunoğlu, Kazım Yurdalan, Nene Hatun, Aşık Nihani, 3 Temmuz ve 23 Temmuz konularında oturumlar yapılacak.
“TÜRKLERDE VATAN KUTSALDIR”
Gazi Üniversitesi (GÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Türklerde vatanın kutsallığı inancının esas olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Güzel, Erzurum Kongresi etkinlikleri çerçevesinde, Erzurum Valiliği'nce Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen ''Türk Halk Kültürü'nde Milli Mücadele 1. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu'''nda yaptığı konuşmada, Türklerdeki vatan ve vatandaşlık duygusuna değindi.
VATAN, UĞRUNA ÖLÜNECEK TEMEL DEĞERDİR
Türklerde her dönemde vatanın kutsal sayıldığını ifade eden Güzel, şunları kaydetti: ''Türklerde vatanın kutsallığı inancı esastır. Bu her dönem böyle olmuştur. İslamiyet'i kabulden önceki dönemlerde bile Türklerde, vatanı için canını feda edecek cesarette olanlar şehit ve gazi sayılıyordu. Küreselleşen dünyada vatan ve millet kavramları önemini daha da arttırmıştır. Günümüz süper güçlerinin de oluşturmaya çalıştığı şey vatan ve millet kavramlarının öneminin halka yerleştirilmesidir.''
ATATÜRK 20 YÜZYILIN EN BÜYÜK DEVLET ADAMIDIR
Toplantının açılış bildirisini Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Salim Cöhce yaptı. Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele ve Erzurum kongresini anlatan Prof. Dr. Cöhce, Anadolu'da milil mücadele hareketleri, Atatürk'ün bu hareketleri disipline etmesi, Erzurum Kongresi ve milli mücadelenin başlatılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Açılış bölümünde konuşan Gazi Üniversitesi Türk Dili ve edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Güzel ise Vatan duygusunun Türk Mitolojisindeki yeri ve Türk Halk İnançlarındaki izleri konusunda bilgiler verdi.
Türk halkının, Atatürk'ü Çanakkale Savaşı'nda sergilediği üstün performanstan sonra tanıdığını belirten Cöhce, şöyle devam etti:''Atatürk, Türk tarihinin büyük devlet adamları dizisinin son halkalarından birisidir. Ancak bazı Atatürkçü geçinen ve onu Türk tarihinden soyutlayarak yalnızlaştırmak isteyen şarlatanlar var. Atatürk, 20. yüzyılın en iyi devlet adamlarından birisidir. Türk halkı onun üstün askeri zekasını Çanakkale Savaşı'nda görmüş ve sonrasında ona güvenerek milli mücadeleyi başlatmıştır.''
23 TEMMUZ DAHA BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANACAK
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç de ilkini düzenledikleri sempozyumu, önümüzdeki yıllarda daha büyük bir coşkuyla kutlamayı planladıklarını belirterek, sempozyuma katılan bilim adamlarına teşekkür etti.
MİLLİ MÜCADELENİN KALBİ ERZURUM’DA ATTI
Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda bilim adamının katıldığı sempozyumun açılış bölümünde konuşan Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, tarih boyunca Kültür merkezi hüviyetini koruyan Erzurum'un bulunduğu coğrafyanın tarihinde söz sahibi olmuş, milli mücadelenin temellerinin atıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti fikrinin oluştuğu kongreye ev sahipliği yaptığını dile getirdi.
Tarih ve kültür kenti olan Erzurum'da çok sayıda bilim adamını "Türk Halk Kültüründe Milli Mücadele 1. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu"nda biraraya getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Vali Güvenç, "Gelecek nesillerimize bu denli önemli ve sağlam bilgileri sunabilme imkanı yakaladığımızdan dolayı kıvançlıyız." dedi.