KENT İÇİNDE ÇARPIK YAPILAŞMA VE BİLİNÇSİZLİK YÜZÜNDEN YOK OLAN TARİHİ ERZURUM EVLERİNE ÜNİVERSİTE SAHİP ÇIKTI
TARİHİ ERZURUM EVLERİ YAŞATILACAK
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektörlüğü'nce, Erzurum evleri mimarisini yaşatmak amacıyla üniversite yerleşkesine, evlerin benzerleri yapılıyor. Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'nce kampüs içinde yaptırılması planlanan tarihi Erzurum Evi'nin temeli dün düzenlenen bir törenle atıldı.
TARİHİ ERZURUM EVİ ÖRNEĞİ YIL SONUNDA TAMAMLANACAK
Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu binasının arka bölümünde yapımına başlanan örnek Erzurum Evi'nin yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. 400 metrekare alan üzerinde 2 katlı inşa edilecek Erzurum Evi'nin yaklaşık 200 milyar liraya mal olması bekleniyor.
GELECEK KUŞAKLARA ERZURUM KÜLTÜRÜ AKTARILACAK
AÜ Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, yerleşkede yapılacak evin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, çok hızlı şehirleşme ve plansız yapılaşma nedeniyle gelecek kuşaklara aktaracak bir şey bulamamanın endişesi ve korkusunu yaşadıklarını belirtti.
Rektör Prof. Dr. Sütbeyaz, mütevazı; ancak son derece önemli bir proje olan tarihi Erzurum Evleri'ni gelecek nesillere taşımak için böyle bir hizmeti düşündüklerini dile getirdi. Örnek Erzurum Evi'nde kullanılacak malzemelerin Çifte Minareli Medrese'deki taşlardan yapılacağını anlatan Rektör Sütbeyaz, evin iç kısımlarında kamber taşı kullanılacağını kaydetti.
ERZURUM LAYIK OLDUĞU YERDE OLMALI
Hızlı ve plansız şehirleşmenin tarihi silip süpürdüğüne dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Sütbeyaz, yine Atatürk Üniversitesi olarak şehir merkezinde bulunan bir Erzurum evini de restore ederek halkın hizmetine sunmayı planladıklarını vurguladı. Erzurum'un, ülkenin anahtarı konumunda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sütbeyaz, "Avrasya'nın başkenti olan Erzurum mutlaka layık olduğu yerde olmalı" dedi.
ERZURUM KÜLTÜRÜNE HİZMETTEN ONUR DUYUYORUM
Bu düşünceyle kentteki tarihi dokuya sahip çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Sütbeyaz, şunları kaydetti: ''Erzurum evlerinin bir özetini biz üniversite yerleşkesine yapıyoruz. Erzurum evlerinin yapımında hangi malzeme kullanılmışsa, buradaki evde de aynı malzeme kullanılacak. 2 katlı ve 400 metrekare yapılacak evi, tüm Erzurumluların hizmetine sunacağız. Böylece, tarihi değerlerden birini üniversite yerleşkesinde oluşturmaktan onur duyuyorum.''
ÖRNEK EV, TARİHİ DOKUYLA İNŞA EDİLECEK
Örnek Erzurum Evi'nin inşaatını yapacak olan usta Ali Sırrı Alacakanat 76 yaşında olduğunu ve yıllardır Erzurum Evleri inşa ettiğini belirterek, Atatürk Üniversitesi kampüsünde yapılan Erzurum Evi'nde bütün detayların düşünüldüğünü ve yer alacağını dile getirdi. Mimar Alacakanat binanın tarihi Erzurum evleri mimarisi dokusuyla işleneceğini belirterek, ''Bu evin Erzurum evlerinden hiçbir farkı olmayacak'' dedi.
Konuşmaların ardından Örnek Erzurum Evi inşaatı temeline ilk harç Rektör Prof. Dr. Sütbeyaz tarafından konuldu. Törene, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.