Tarım Sektöründe Sorunlar Bitmiyor
Yem Bitkisi Desteği Hububata İlgiyi Azalttı
Erzurum'da, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının hayvancılığın geliştirilmesi için yem bitkisi üretimine verdiği desteğin hububat ekimine olan ilgiyi azalttığı bildirildi.
Tarım İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, devletin uyguladığı yem bitkisi üretimine teşvik kapsamında, çiftçiye 1 dönüm yonca ekimine 150 YTL, korunga için 90 YTL ve 1 dönüm fiğ ekimi için ise 80 YTL destek veriliyor.
TAHIL ÜRETİMİNDE AZALMA
Bakanlığın, bölgedeki kaba yem açığını kapatmak amacıyla verilen desteklemelerin sonucunda 2004 yılında 56 bin 937 hektar olan yem bitkisi ekim alanı 2007 yılı sonu itibarıyla 80 bin 575 hektara yükselirken, tahıl ürünleri ekim alanında ise son 4 yılda yüzde 22 oranında azalma olduğu tespit edildi.
İşlenebilen tarım arazisinin toplam 460 bin 252 hektar olduğu ilde, 2004'de 228 bin 875, 2005'te 217 bin 170, 2006'da 199 bin 520, 2007'de ise 177 bin 664 hektarlık alanda tahıl ürünleri ekimi yapıldı.
HARMANDAR DEĞERLENDİRME YAPTI
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, yaptığı açıklamada, hububat ekiminde belirgin bir azalma görüldüğünü belirterek, bunun bölge açısından kaygı verici bir durum olduğunu söyledi.
ÇİFTÇİ YEME YÖNELİNCE
Tahıl üretimine ilginin azalmasında temel faktörün, devletin yem bitkisi üretimine gereğinden fazla destek vermesi olduğunu savunan Harmandar, şöyle konuştu: ''Çiftçi, yem bitkisine çok fazla destek verilmesiyle doğal olarak üretim maliyeti tahıl ürünlerine göre daha düşük olan yem bitkisi üretimine yöneldi. Bir kez sürülerek ve tohum atılarak ekilen yonca 7 yıl biçiliyor. Yani bir ekimle çiftçi bir kaç yıl destek alabilecek. Böyle cazip bir durumun olması nedeniyle herkes yem bitkisine yöneldi. Bu desteğin böyle devam etmesi durumunda yem bitkisi ekim alanı daha da yaygınlaşacaktır.''
'İHTİYACIN ÇOK ÜZERİNDE ÜRETİM YAPILDI''
Harmandar, yem bitkisi desteğinden yararlanabilmek için bu ürünün ekimine yönelen çiftçinin ihtiyacından fazla ot üretimi yaptığını söyledi.
Birçok besicinin artan otunu, diğer illerde satışa sunduğuna dikkati çeken Harmandar, şöyle devam etti: ''Hayvancılığın geliştirilmesi için yem bitkisi üretimine verilen destek miktarı çok fazla. Daha önce bakanlık yetkililerini, yem bitkisi ve tahıl ürünlerine aynı oranda destekleme yapılması gerektiği konusunda uyarmıştık. Bölgede hayvancılığın gelişmesi için yem bitkisine desteğin önemli bir etkisi olacağı düşünülüyordu. Bugün ise birçok besicinin elinde ihtiyaç fazlası yem bitkisi var.''
ARPA VE ÇAVDAR ÜRETİMİ AZALINCA.
Harmandar, yem bitkileri ekim alanının artışıyla birlikte sığır besi yeminin ham maddesi arpa ve çavdar üretimindeki azalmanın sığır besi yemi fiyatlarında yükselişe neden olduğunu bildirdi.
TAHILA DESTEK LAZIM
Yem bitkilerine destek verilmeden önce bir çuval besi yemi fiyatının 10 YTL olduğunu anımsatan Harmandar, şimdi ise bu fiyatın 27 YTL'ye yükseldiğine işaret ederek, şunları kaydetti: ''Hububat üretiminin azalmasıyla birlikte yem fiyatlarında da artış yaşanmaya başladı. Sığır besisi yeminin fiyatındaki aşırı yükseliş nedeniyle artık çiftçi hayvanını beslemeden satıyor. Bu yüzden yalnızca yem bitkisine destek verilmesinden vazgeçilmelidir. Tahıl ürünleri üretiminin de teşvik edilmesi gerekir.''