Şair Ertaş Kitap Okuma Üzerine Seminer Ertaş:
Yaşamı Sorgulamayan Okuyamaz
ERZURUM gazetesi yazarı, Şair-yazar Murat Ertaş, “dünyayı, hayatı, uzayı sorgulamayan okuyamaz, okuyabilmek için sorgulamak gerekir.” dedi.Üniversite Kitap Evi’nde, düzenlenen Pazar söyleşisinde Ertaş, kitap okuma üzerinde konuştu.
ERTAŞ’IN SEMİNERİ İLGİ BULDU
Ertaş; "Okumak için değil sorgulamak, yeni bilgilere ulaşmak için okumalıyız, imaj olsun, başkalarına gösteriş olsun diye değil. Doğru okumayı öğrenerek gerçek bilgilere ulaşmalıyız. Her geçen yıl binlerce bilgi birikimi oluyor, hatta her dört yılda bir bilgi birikimi ikiye katlanıyor." diye konuştu.
CEMİL MERİÇ ÖRNEKLEMESİ
Cemil Meriç'in 'Her kitapta kendimizi buluruz' sözünü örnek veren Ertaş, "Kitabı susama benzetmeliyiz. Bu ‘açıl susam açıl’ Haramilerin kapısını değil; hükümdarın kapılarını, bilgi hazinelerin kapısını açar, Brezilya'yı, Amerika'yı öğrenmek için ‘açıl susam açıl’ diyoruz ve buraların nasıl bir yer olduğunu kolayca öğrenebiliyoruz. " şeklinde konuştu. “Her okuyucu kitabın bir eleştirmenidir” diyen Ertaş; "Yazarlar için eleştiri çok önemlidir. Eleştiri düzeyi okuma düzeyini gösterir. Okuduğunuz kitabı mutlaka eleştirin ve yazara eleştirinizi sunun. Eleştirinin yanında bir de iyi bir dinleyici olun. Dinlemesini bilmeyen kişi okuduğundan birşey anlamaz. Kitap okunduktan sonra yeni bir kitap olur ve o kitap yazarın kitabı olmaktan çıkar. Her okuyucu kitapta yeni bir dünya keşfeder" dedi.
ÇOKLUKTAN BİRE VARMAK
Ertaş sözlerine şöyle devam eti; "Amaç çoğul gerçeklikten bire varmaktır, çünkü; kainatta sonsuzluk vardır. İlk emrin oku olması da burdan gelir. Okuyucu gıda uzmanı gibi olmalıdır. Çok seçici olacak kendisi için faydalı olanları tercih edecek. Bilgi olmadan düşünceler dağınıktır Eğitim sistemlerinde ezber eğitimini hep kurcalamışımdır. Ama ezber de bir yere kadar önemlidir. Önemli bilgilerin ana hatlarını ezbere bilmiyorsanız o bilgi hakkında yorum yapamazsınız. Tabi herşeyi noktasına virgülüne ezberleyin demiyorum. Birde okuyucularımız hep zamanları olmadıklarını iddia ederler. Kesinlikle her okuyucunun zamanı vardır. Kendilerini psikolojikmen tatmin etmek için vaktim yok psikolojisine bürünürler. Akşama kadar çalışan birisinin bile en az bir saat kitap okuyacak bir zamanı vardır. Süreli yayın yapan dergileri mutlaka takip edin. Kitabı belki 2 ayda bitiremezsiniz ve her ortamda okuyamazsınız. Fakat dergiyi istediğiniz yerde okuyup, bilgi birikimine sahip olabilirsiniz.”
Pazar söyleşisi Şahin Turan, Mahmut Balcı ve Muhammet Hikmet’in Kültür ve edebiyat okuyucusu olmak isimli sohbetleriyle devam etti.