Halkevleri Nostaljisi
19 Şubat 1934 yılında Erzurum’da da açılan Halkevleri’nin, kentin sosyo-kültürel gelişmesine önemli katkılarda bulunduğu bildirildi. CHP’nin Kültür Kolu olarak hizmet veren ve Türk Ocakları’nın yerini alan Halkevleri’nin, Erzurum’da da 17 yıl boyunca hizmet verdiği ve Venedik’te düzenlenen çeşitli müsabaka ve yarışmalarda da şehre birincilik getirdiği öğrenildi.
AYDOĞAN’DAN DEĞERLENDİRME
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnklap Tarihi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Erdal Aydoğan, 1932 yılında açılan Halkevleri’nin, özellikle Türk İnklapları’nın halka benimsetilmesini amaçladığını belirterek, “CHP’nin Kültür Kolu olarak hizmet veren Halkevleri, Türkiye genelinde bir çok ilde teşkilatlanmış, Erzurum’a da 19 Şubat 1934 tarihinde açılmıştır” dedi.
DOĞU SİNEMASI HALK EVİYDİ
Erzurum’daki bir zamanlar Doğu Sineması olarak faaliyet veren salonun, Halkevleri’ne tahsis edildiğini, daha sonra Nurlu Şükrü’nün evinin kullanıldığını anlatan Aydoğan, Erzurum Halkevi’nin, Erzurum halkı tarafından sahiplenildiğini ve büyük ilgi gördüğüne dikkati çekerek, “Erzurum’a kadın erkek, Halkevi’nin 9 çalışma kolunda görev aldı ve görev yaptı.” diye konuştu.
HALKEVİ, 1937 YILINDA TAŞINDI
Erzurum’da kurulan Halkevi’nin, hizmete başlamasının üzerinden 3 yıl geçtikten sonra şimdiki Halk Eğitim Merkezi’nin bulunduğunu binaya taşındığını anımsatan Yrd. Doç. Dr. Aydoğan, Erzurum Halkevi’nin, bu süre zarfında Atayolu Dergisi ve Yayla Dergisi gibi önemli yayınlar çıkardığını ve kültürel faaliyetlerde bulunduğunu kaydetti.
HALKEVLERİ KENTİN KÜLTÜR VİZYONUYDU
Aydoğan, “Halkevi’nin faaliyetlerinden birkaç örnek vermek gerekirse, resim sergilerinin açılması, futbol, güreş, cirit ve kayak takımları oluşturulmuş ve yarışmalara katılım sağlanmıştır. Okuma-yazma kursları düzenlenmiş, köylünün ihtiyaç duyduğu bilgi-beceri kursları düzenlenerek, örnek tarlalar geliştirilmiştir. Sinema filmleri getirilmesi ve halka izletilmesinin yanında birçok konuda konferanslar düzenlenmiş, yabancı dil kursları açılmıştır. Bunun yanında tiyatro anlamında da önemli işler yapılmıştır. Erzurum’da ilk kez bir bar ekibi kurularak, Venedik’te yapılan yarışmalara gönderilmiş ve bu ekip, Erzurum’a birincilikle dönmüştür.” diye konuştu.
17 YIL FAALİYET VERDİ
Halkevi’nin Erzurum’da 17 yıl boyunca faaliyetlerine devam ettiğini sözlerine ekleyen Aydoğan, “Erzurum’un folklorik değerlerini gün yüzüne çıkaran Halkevi, şehrin sosyal ve kültürel çehresini değiştiren bir kültür ocağı olarak tarihte iz bırakmıştır” dedi.