Bölge Kalkınma Sorunları Çözüm Bekliyor
İş Bankası’nca Erzurum’da düzenlenen toplantıda bölgenin sorunları ele alındı.
Palan Otel’de yapılan toplantıda Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muammer Cindilli bir konuşma yaptı.
CİNDİLLİ TARIM SEKTÖRÜNE DEĞİNDİ
Cindilli , konuşmasında Erzurum’un 1984’te Türkiye ihracatının yüzde 8’ini 200 milyon dolarlık bir meblağla gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “O zaman sadece canlı hayvan olarak, değil, mamul olarak da ihracat yapıyorduk. O zaman Türkiye’nin toplam ihracatı 8 milyar dolar idi. Bugün ise Türkiye’nin ihracatı 100 milyar dolara ulaşmasına rağmen, Erzurum’un ihracat rakamı bugün 1 milyon dolar. O zamanlar Kayseri’ye et gönderiliyordu, bugün oradan geliyor. “dedi.
İŞ BANKASINA OPERASYON MERKEZİ TEKLİFİ
Erzurum’un sorunlarının aşılması için takım çalışmasına ihtiyaç olduğunu anlatan Cindilli, “Her yerde söylüyorum. İbni Haldun’un bir sözü var. “Geçmişler, geleceğe suyun suya benzediği kadar benzerler”. Bu da Erzurum’un geçmişteki günlerine gelememesi için bir neden olmadığını ortaya koyuyor. Un var, şeker var, yağ var ama helva yapamıyoruz. Birbirimizi eleştiriyoruz. Burada yşeri gelmişken belirteyim. ETSO olarak enfazla istihdam yapan kuruluşlarımızı ödüllendirmek istedik. Bir baktık ki, bir çağrı merkezinde bin kişi istihdam ediliyor. Fevkalade bir işletme. Buradan sayın genel müdüre , daha önce mektupla arz ettiğim, bankanın bir operasyon merkezini Erzurum’da kurmasını teklifimi yüzyüze arz ediyorum. Ülkemizde dinamik bir özel sektör var. Bunun dünyada yaşanan sıkıntıları daha az görebiliyorsak, bu bu sektör sayesindedir. Bu sektör ülkemizin temel direğidir. Çalışmalarımızın mevcudu muhafazaya yönelik olmasını, geliştirilmesini arzu ediyoruz. İnanıyoruz ki, bölge yeniden ayağa kalkacaktır. “diye konuştu.
SARAY HALI’NIN PATRONU İŞ HAYATINI ANLATTI
Saray Halı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Kurmel de toplantıda yaptığı konuşmada, esprileri ile dikkat çekti. Kurmel, işhayatına başlamasını ve gelişimini anlattığı konuşmasında şunları kaydetti: “Hergün aldığım, “kızımı işe al, işim bozuldu , bana iş verebilir misin” mektuplarına bir çare olabilmek için bin 500 kişilik halı üretim fabrikasının yanı sıra, ne yapabilirimin düşüncesinde oldum, hep. 650 inekle başladığım hayvancılık işinde bugün 3 bin 500 süt ineği, 17 bin besi hayvanıyla binlerce dönüm araziyle çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalardan para kazanabiliyor musun diye sorarsanız. Yüzde 20-28 oranında kazanıyoruz. Evimize ekmek götürebiliyoruz. Türkiye’nin geleceğinin tarım ve hayvancılıkta olduğunu düşünüyorum.
ETB’DEN ÜRETİM ÖNERİSİ
Toplantıda son konuşmayı Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İ.Hakkı Hınıslıoğlu yaptı. Hınıslıoğlu, “Eskiden ilkokulda Türkiye’nin kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi olduğu öğretilirdi. Rakamlara bakıyoruz, Türkiye’nin tüketimi ithalata dayalı. Türkiye kalkınıyor. Kalkınma hızı 4,5. Doğu7ya bakıyoruz. 1,5. Doğu’nun batı ve diğer illeri yakalayabilmesi için 20 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı var. “ ifadelerini kullandı.
ETB’NİN ÇALIŞMALARI
Erzurum’da üretime yönelik ETB’nin faaliyetlerini anlatan Hınıslıoğlu, Tritikale bitkisiyle ilgili yapılan projeyle bu yıl 20 bin ton ürün alınacağını, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nce yapılan bilimsel çalışmayla elde edilen Romanov tipi koyunların yöre hayvancılığı için büyük bir şans olduğunu ifade etti. Organik buğday üretimi konusunda önemli gelişmeler olduğunu kaydeden Hınıslıoğlu, Türkiye’de en çok ithal edilen sıvı yağın üretim ile karşılanabileceğini ifade ederek, bunun için yöredeki ovaların elverişli olduğunu hatırlattı. Hınıslıoğlu, Türkiye’yi ithalattan kurtarmanın ülkenin geleceği için önemli olduğunu vurguladı. Toplantının son kısmında ise soru-cevap bölümü yapıldı.
Toplantıya Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yaşar Sütbeyaz, alt kademe belediye başkanları, iş adamları, fakülte dekanları, İş Bankası mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.