Üniversite Projesi, Kalkınma Umudu
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen Romanov Koyun üretme Projesi, Erzurum’da daralan tarım sektörü için yeni bir umut kaynağı haline geldi.
Erzurum merkezde uygulanan koyun ıslah projeleri, artık ilçelerde de ilgi uyandırmaya başladı. Atatürk Üniversitesi ile Uzundere İlçe Tarım Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüteceği proje kapsamında, üreticinin elinde bulunan 500 yerli ırk koyun, Romanov ırkıyla melezlenerek, döl verim yeteneklerinin artırılması planlanıyor.
PROJE DEĞİL KUZU MAKİNESİ
Uzundere İlçe Tarım Müdürlüğü’nün, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın finansörlüğünde uygulanacak olan proje için, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nden teknik destek alacağı öğrenilirken, yapılacak çalışma sayesinde yerli ırk 500 koyun, bir yıl içerisinde “Kuzu Makinası” haline gelecek.
HAYVANCILIĞA DESTEK
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Uzundere İlçe Tarım Müdürü Ekrem Kaya, mevçut yerli koyun ırkının döl verim yeteneklerini iyileştirmek amacıyla hazırlanan proje çerçevesinde ‘Romanov Koç Spermaları’nın kullanılacağını ve suni tohumlama yapılarak 500 baş koyunun melezlemeye tabi tutulacağını söyledi. SYDV kaynaklı yürütülecek olan proje için, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nden teknik ve teorik destek alınacağını belirten Kaya, ıslah sonucunda Romanov ırkı melezler elde edeceklerini dile getirdi.
ÇİFTÇİLERE KATMA DEĞER ÜRETME YOLU
Uzundere İlçe Tarım Müdürü Ekrem Kaya, Romanov ırkının en büyük özelliğinin erken cinsi olgunluğa ulaşması ve senede iki kez gebe kalabilmesi olduğuna dikkati çekerek, “Erken cinsi olgunluğa ulaşabilen, senede iki kez gebe kalabilen ve her kuzulamada üçüz, dördüz hatta altız kuzulayabilen Romanov ırkı, kuzu fabrikası olarak ta bilinmektedir. Yapacağımız bu ıslah projesi ile halen yetiştiricilerimizin elinde bulunan mevcut yerli ırk koyunlar ile Romanov ırkını melezleyerek, yerli ırkımızın cüssesini korurken, döl verim yeteneklerini arttırmak amaçlanmıştır. Proje kapsamında 500 adet yerli ırk koyun ileri teknik imkanlarla yapay olarak tohumlanacak ve sonraki kuzulama sezonunda yarım kalan Romanov ırkı melezler elde edilecektir. Bu melezlerin yetiştiriciler arasında kısa sürede döl verim yetenekleri sayesinde kabul göreceği ve yaygınlaşacağı öngörülmektedir. Bu sayede projemiz amacına ulaşmış olacaktır” diye konuştu.