İş Var, Çalışan Yok
Erzurum'un Aşkale Kaymakamı Zeyit Şener, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yardım başvurusunda bulunanlara, 6 aylık ücreti 10 bin YTL'yi bulan çobanlık teklif etti, ancak hiç kimse bu işi yapmak istemedi.
BESİCİLER ÇOBAN BULAMIYOR
Bölgede, her gün işsiz onlarca kişi vakıflara yardım başvurusunda bulunurken, köylerde de besiciler aylık bin YTL'ye hayvanlarını otlatacak çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor.
Aşkale Kaymakamı Zeyit Şener, yaptığı açıklamada, köylülerin diğer bölgelerden çoban bulmaya çalışmaları üzerine, her gün kendisinden iş isteyen ve maddi yardım talebinde bulunanlara çobanlık işini yapmalarını teklif ettiğini söyledi.
ÇOBANLIK YARDIM ALMAKTAN İYİDİR
Köy muhtarları ve azalardan da köylerindeki yoksul kişileri çobanlık yapmaya teşvik etmelerini istediğini anlatan Şener, şöyle konuştu: ''Ancak kimse çobanlık yapmak istemiyor. Yardım istemekten utanmıyorlar, ama çobanlık yapmaktan utanıyorlar. Oysa ki her köyümüzde çobanlık yapacak o kadar insan var ki. Ama yapmıyorlar, yapmak istemiyorlar. “Maddi olarak çok sıkışırsak açım, susuzum diyerek kaymakamlıktan yardım alırım” diye düşünüyorlar.''
YERLİ ÇOBAN BULUNAMIYOR
İlçe genelinde diğer bölgelerden gelen 200 çoban tespit edildiğine dikkati çeken Şener, şunları kaydetti: ''Her köyde yabancı çoban tutuluyor. Yerli çoban bulunamıyor. İlçemize bağlı 65 köyde Muş'tan Iğdır'dan, Ağrı'dan gelen 200 çoban bulunuyor. Bizim ilçemizde ise işsiz ve vakıftan yardım alan bin 500 aile var. Bunlar arasından çobanlık yapacak 200'ün üzerinde aile var.''
''ÇOBANLIK YAP DEDİĞİMDE BOYUNLAR BÜKÜLÜYOR''
Kaymakam Şener, her gün Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından yardım isteyen onlarca kişi bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: ''Yardım için gelenler ağlıyor. '22 yaşındayım. Çocuğum olacak, yardıma ihtiyacım var' diye ağlayanlara çobanlık yapmalarını öneriyorum. 'Çobanlık yap' dediğimde boyunlar bükülüyor. İnsanlar yan gelip yatmak istiyor. Yazık günah. Devletin kaynaklarının boş yere israf edilmemesi gerekir.''
IĞDIR’DAN ÇOBAN GETİRDİLER
Aşkale ilçesine bağlı Güllüdere köyü muhtarı Naim Kırkpınar da Kaymakam Şener'in isteği üzerine köyde maddi durumu iyi olmayanlara çobanlık yapmalarını teklif ettiğini, ancak yalnızca 1 kişinin bu işi yapmaya ikna edebildiğini ifade etti.
Köyde 12 çobana ihtiyaç duyulduğunu, çobanlara verilen toplam paranın 70 bin YTL olduğunu anlatan Kırkpınar, ''Erzurum'da bulamayınca Iğdır'dan çoban getirttik'' dedi.
''ÇOBANLIK MESLEĞİ AYAKLAR ALTINA ALINIYOR''
Erzurum Mandıracılar Birliği Başkanı Melik Kırkpınar da çobanlık mesleğinin ayaklar altına alındığını savunarak, ''Aysun Kayacı gibi, çobanlık yapanları hakir görenler yüzünden kimse bu mesleği yapmak istemiyor'' dedi.
Çobanlık mesleğinin bilgi ve beceri gerektirdiğinin altını çizen Kırkpınar, ''Bizim toplumumuzda çobanlık mesleğini beceriksiz, cahil insanların yaptığı düşünülür. Aysun Kayacı'nın 'dağdaki çobanla benim oyum neden eşit olsun' şeklindeki açıklaması da bunu gösteriyor. Oysa ki böyle bir şey yok. Her meslekte olduğu gibi bu meslek için birtakım beceriye ihtiyaç var. Herkes bu işi yapamaz.'' Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı da çoban sıkıntısının yalnızca Erzurum'da değil, bölge genelinde yaşandığını söyledi.
Çobanlık mesleğinin yılarca ihmal edildiğini anlatan Ilıcalı, ''Çobanlık mesleğine yeterince önem verilmedi. Bu iş vasıfsız insanların yaptığı meslek olarak görüldü. Bu yüzden insanlar çoban olmak istemiyor. Oysa ki bu meslek de bir eğitim gerektiriyor'' diye konuştu.
İşsiz ve yardıma muhtaç olanların bile çobanlık yapmak istemediğinin altını çizen Ilıcalı, şöyle konuştu:
''Yardıma muhtaç olanlar, yeşil kart uygulaması nedeniyle çoban olmak istemiyorlar. Çünkü bu uygulama sayesinde devletten çok yardım alınıyor. Bu şekilde insanlar tembelliğe alışıyor. Yeşil kartlı biri devleten yardım almak yerine dağda çobanlık yapmak ister mi? Bu nedenle yeşil kart uygulamasının yeniden gözden geçirilmesi gerekir.''