Doğu, İpekyolu’na Çıkıyor
Kalkınma ivmesi en düşük bölge olan Doğu Anadolu, ekonomik gelişme umudunu yeni tren yolu projesine bağladı. Bölge ekonomisinin açmazdan sıyrılması ve katma değer üretebilmesi için “İpekyolu Süreci” hayati önem taşıyor.
Avrupa’dan Çin’e kesintisiz ulaşım için tarihi İpek Yolu’nu demiryoluyla hayata geçirilecek olan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattı Projesi hayata geçiriliyor. 2010’da tamamlanacak proje, ihracatın zayıfladığı, kalkınma sürecinin tıkandığı Doğu Anadolu ekonomi camiasını umutlandırıyor.
ERZURUM İÇİN KALKINMA MİLADI
ETSO Başkanı Cindilli, “demirden ipek yolu” olarak nitelediği hattın kalkınmada önemli bir kilometre taşı olacağını vurgularken, DAİBYönetim Kurulu Başkanı Polat ise, bu işten en karlı çıkacak olan tarafın Erzurum olacağını belirtti. ETB Başkanı Hınıslıoğlu, proje için “büyük şans” yorumunu yaparken, Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik ise, “Bu proje Erzurum ve bölge için milat olabilir” dedi.
POLAT: KAZANÇLI ÇIKAN ERZURUM OLUR
DAİB Başkanı Polat, “Erzurum bu işe profesyonelce yaklaşırsa, büyük kazanç elde edecek. Demiryolu Hattı projesinin sonuçlanması halinde, ihracatçılar demiryoluna ağırlık verecek. Erzurum’da ihracat yapan yaklaşık 5 firma var. Bu projenin ardından ihracat yapan firma sayısında da artış yaşanacaktır.”dedi.
CİNDİLLİ: GEÇ KALINDI
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Cindilli, “Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı Projesi, bölgemizin ekonomik kalkınmasında önemli bir kilometre taşı. Proje, Doğu ile Batı arasında en ekonomik, en kestirme, en güvenli taşıma yolu olması özelliğini taşıyor.”değerlendirmesini yaptı.
Avrupa’dan Çin’e kesintisiz ulaşım için tarihi İpek Yolu’nu demiryoluyla hayata geçirilecek olan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattında çalışmalar sürüyor. İki yılda tamamlanacak proje, en çok Doğu Anadolu İş dünyasını umutlandırdı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muammer Cindilli, “demirden ipek yolu” olarak nitelediği hattın kalkınmada önemli bir kilometre taşı olacağını vurgularken, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Polat ise, bu işten en karlı çıkacak olan tarafın Erzurum olacağını belirtti.
ETB Başkanı Hınıslıoğlu, proje için “büyük şans” yorumunu yaparken, Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ise, “Bu proje Erzurum ve bölge için milat olabilir” dedi.
POLAT: KAZANÇLI ÇIKAN ERZURUM OLUR
DAİB Başkanı Polat, “Erzurum bu işe profesyonelce yaklaşırsa, büyük kazanç elde edecek. Şöyle ki, Erzurum, Orta Asya’ya gidecek malların gümrükleme merkezi olabilir. Çevre illerle Karadeniz’deki illerden de yapılacak ihracatın merkezi olabilir. Ama bunun gerçekleşmesi için de altyapı gerekiyor. Malların rahatça yüklenebilmesi için rampaların, depoların yükleme ve boşaltma sahalarının hazır hale getirilmesi lazım. Tabi ki bu sorunun üstesinden akıllıca tutum ve hareketle ve de çok çalışarak, üstesinden gelmememiz için hiçbir bir neden yok” diye konuştu.
Kendisinin yaklaşık 10 yıldır Gürcistan ve Azerbaycan’a ihracat yaptığını dile getiren Kamil Polat, “Şimdiye kadar İstanbul’dan gemiyle ya Gürcistan, ya Nahcivan ya da İran üzerinden gidip, oralardan da malımızı trenle iş yaptığınız kentlere götürüyoruz. Ama Demiryolu Hattı projesinin sonuçlanması halinde, artı ihracatçılar demiryoluna ağırlık verecek. Erzurum’da ihracat yapan yaklaşık 5 firma var. Bu projenin ardından ihracat yapan firma sayısında da artış yaşanacaktır.
CİNDİLLİ: GEÇ BİLE KALINDI
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Muammer Cindilli, “Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı Projesi, bölgemizin ekonomik kalkınmasında önemli bir kilometre taşı. Proje, Doğu ile Batı arasında en ekonomik, en kestirme, en güvenli taşıma yolu olması özelliğini taşıyor. Kafkasya ile Türkiye'nin, Avrupa ile bir anlamda Uzakdoğu'yu birbirine birleştiren çok önemli bir koridor halkasını teşkil etmesi, projeyi daha önemli hale getiriyor. Bu da aynı zamanda bölgede ekonomik hareketlilik ve yatırımları beraberinde getirecektir. Bu proje aynı zamanda demirden ipek yolu olarak da ifade edilir. Bu tür projeler ülkemiz ve bölgemiz için ciddi projeler. Belki de geç kalınmış bir çalışmadır”
HAKKI HINISLIOĞLU: TRENLE JAPONYA ARTIK HAYAL DEĞİL
Erzurum Ticaret Borsa Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, “Erzurum ihracatı için olumlu gelişmeler olacak. Bu demiryolu ile Japonya’ya kadar gidilecek. Önemli bir gelişme, önemli bir yatırım. Hem ülkemiz, hem de bölgemiz için iyi fırsat. Erzurum’daki ihracatın gelişmesine pozitif etki edecek. Ne kadar kısa zamanda proje gerçekleştirilirse, o kadar menfaat artmış olacak. Bölge de ciddi manada çehre değişecek. Erzurum için şanstır, bölge için şanstır, ihracat yapılarak üretilecek katma değer açısından ülke için şanstır”
YÜCELİK: YILLARDAN BERİ BU PROJENİN ÖZLEMİ ÇEKİLİYORDU
Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik. “Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi, yıllardan beridir özlemi çekilen bir çalışma. Projenin sonuçlanması halinde bölge ihracatla ilgili ciddi ivmeler kazanır. Aşkale Çimento’da bu anlamda komşu ülkelere çimento ihracatında hızlı adımlar atılabilir. Esasında Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi; Doğu'da, Çin Halk Cumhuriyeti ve Kazakistan demiryolu hatları ile Batı'da ise Boğaz geçişli Marmara demiryolu tüneli üzerinden Avrupa demiryolu ağı ile irtibatlandırıldığında Asya ile Avrupa arasında kesintisiz, güvenilir ve hızlı kargo ve yolcu taşımacılığına imkan sağlayacaktır. Bunun da bölgenin kalkınmasında ciddi katkılar yapacağı inancındayız”