Palandöken Yabancı Basının Ilgi Odağı
2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Erzurum, son iki ay içerisinde 14 yabancı televizyonda belgesel, 16 yabancı gazetede de haber konusu olarak işlendi.
16 DERGİ PALANDÖKEN’İ KAPAK YAPTI
2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Erzurum, son iki ay içerisinde 14 yabancı televizyonda belgesel, 16 yabancı gazetede de haber konusu olarak işlendi. Bir süre önce Erzurum’a gelerek, Rus Yazar Aleksandr Sergeyeviç Puşkin’in, “Erzurum Yolculuğu” adlı eserini belgeselel haline getiren Rus NTV kanalının ardından, bu kez de Birleşik Arap Emirlikleri’ne yayın yapan Abu Dabi kanalına konuk olan Erzurum, El Cezire televizyonunda ise, 6 bölümlük belgesel halinde anlatılmıştı.
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, 2011 Winter Universiade Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Erzurum’un, artık yabancı yayın kuruluşlarının da ilgi odağı haline geldiğini söyledi. Son iki ay içerisinde 14 ayrı televizyon kanalı ve 16 yabancı gazetede belgesel ve haber kousu edilen Palandöken’in, artık bir marka halini aldığını vurgulayan Güvenç, söz konusu belgesel ve haberlerin yayınlanmasının ardından olumlu tepkiler aldıklarını ifade etti.
PALANDÖKEN, İLK KEZ RUSYA’DA
Erzurum ve Palandöken’e ait görüntüler, Rus Yazar Puşkin’in kaleme aldığı “Erzurum Yolculuğu” adlı eserin işlenişinde ele alındı. Bir sür önce Erzurum’a gelerek Puşkin’in hatıralarında yer verdiği bölgelerde çekim yapan Rus NTV kanalı, hazırladığı 8 bölümlük belgeseli izleyiciyle buluştururken, Erzurum ve Palandöken’i belgesel haline getiren diğer yabancı yayın kuruluşu ise, El Cezire oldu. 2008 yılı başında ziyaret ettikleri Erzurum’da, Palandöken Kayak Tesisleri’ni konu edinen bir çalışma yapan televizyon ekibi, elde ettiği görüntü ve bilgileri 6 bölümlük bir belgeselde toplarken, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yayın yapan Abu Dabi televizyonu ise, haber bültenlerinde Palandöken’e oldukça geniş yer ayırdı.
MARKALAŞMA SÜRECİ
Kentin sadece son iki ay içerisinde hem görsel, hem de yazılı yayın yapan yabancı basın kuruluşlarının ilgi odağı olduğunu aktaran Vali Güvenç, “Erzurum’un 2011 sürecinde aldığı mesafe olumludur, sevindiricidir. Yabancı basın yayın kuruluşlarının kente gösterdiği ilgi, 2011 ve sonrasındaki Erzurum’un aslında bir marka olacağının ifadesidir” diye konuştu.