Taklıtla Sanat Eseri Ortaya Konamayacağını Vurgulayan Şair Genç,
Sanat Eseri Özgün Olmalı
Ünlü şair Nurullah Genç Erzurum´da katıldığı söyleşide, okuyucularını şiirde taklit yapılmaması konusunda uyardı. Genç, “Şiirlerimin bir dizesinde taklit görsem üstünü çizer atarım.”dedi.
Nurullah Genç, Üniversite Kitapevi´nde gerçekleştirdiği söyleşide okuyucularıyla buluştu. Özgeçmişinden de bahseden Nurullah Genç, lise yıllarında boyacılık yaptığını belirterek, “Ben lise çağlarımda boyacılık, üniversite yıllarımda ise üç yıl inşaatlarda çalışarak buralara kadar geldim. Babam beni okuluma götürmek için 10 kilometre. sırtında taşırdı. Bende, babamın bu çalışkanlığını örnek alarak kendimi motive ettim.”diye konuştu.
TAKLİT İLE SANAT YAPILAMAZ
Şiirde taklitçiliğe karşı olduğunu ifade eden ünlü şair, etki ile taklidin birbirine karıştırılmaması gerektiğini savundu. Genç, “Etki ile taklit birbirinden çok farklıdır. Benim şiirlerimde taklit olsun hemen üstünü çizer atarım.Günlük yaşamdaki insanların hikayeleri şiirlerime ilham kaynağı oluyor. Taklit başka, örnek alma başka bir şeydir. Maalesef Cumhuriyet´in ilk yıllarında bir çok şairimiz Fransız şiirlerini taklit etmişlerdir. Bu çok üzücü bir durumdur.”şeklinde konuştu.
GENÇ VE POETİKASI
Şiirin tek bir anlam ifade etmemesi gerektiğini vurgulayan Nurullah Genç, şunları söyledi; “Eğer şiir, tek bir anlamı çağrıştırıyorsa şiir değil, nesir olur. Şiiri, herkes kendi dünyasına göre değerlendirmelidir diye düşünüyorum.”Nurullah Genç, yeni çıkacak şiir kitabının, şimdiye kadar yazdığı 11 şiir kitabını kapsayacağından bahsederek, “İlk defa şiirlerimi dışarıdan biri gibi yazdım.”şeklinde konuştu.