Kitap okumamanın mazereti olamaz
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde, Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak çalışmalarıyla başlatılan “Türkiye Okuyor” kampanyasının Erzurum ayağı, yapılan tanıtım toplantısı ile başladı.
Erzurum Valiliği toplantı salonunda, sabah saatlerinde gerçekleştirilen Yürütme Kurulu toplantısına, Vali Celalettin Güvenç’in başkanlık etti.
Toplantıya yürütme kurulunda yer alan Vali Yardımcısı Nazife Yüceldi Aktaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İrfan Salın, ilk kademe belediye başkanları, 9. Kolordu Komutanlığı´ndan Albay İsmail Aydar, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Nazife Aktaş, projenin amacının kitabın gündelik hayatta önemli bir yere gelmesini sağlamak olduğunu söyledi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Canip Küçükoğlu ise, proje hakkında bilgi vererek, "Türkiye Okuyor Kampanyası ile kitabın önemi, hayatımızdaki yeri, kitap okumanın kazançları anlatılarak okuma alışkanlığı kazandırılması ve kitabın gündelik hayatımızın bir parçası haline getirilmesi hedeflenmektedir. Topluma hayat boyu öğrenmeyi ilke edinmiş yeni bireylerin katılımı bilgi toplumuna uyumu kolaylaştıracak ve ilimizin sosyal- ekonomik gelişimini hızlandıracaktır. Okuma kültürünü yaygınlaştırmak adına ilimiz orta öğretim kurumlarına yönelik her dersliğe 39 kitap olmak üzere toplam bin 350 dersliğe 25 bin 650 kitap dağıtılmış ve ilköğretim kurumlarına ise her dersliğe 46 kitap olmak üzere toplam 4 bin 655 dersliğe 214 bin 130 kitap daha dağıtılacaktır. İlimizde kampanya süresince 300 bin kitap dağıtmayı hedeflemekteyiz. Bunun için eksik 70 bin kitabımızın kampanya süresince ilimizin kitapsever iş adamları tarafından karşılanmasını beklemekteyiz. Bu beklentimiz sonunda ilimiz ilköğretim okullarının 2,7 olan kitap okuma oranını yukarı seviyelere çekerek 170 ülke arasında okuma oranı 4,3 ile 86. sırada olan ülkemizin okuma seviyesini yükseltmeyi planlamaktayız. Kampanya ile okuma alışkanlığının yanı sıra, okuma- yazma bilmeyenlerin eğitimi ve bilgisayar kullanımını etkin ve verimli hale getirmek de hedeflenmektedir. Okur-Yazar oranı ilimizde yüzde 90 olup kampanya dikkate alınarak bu çalışmalarımıza hız verilmiştir. Hedefimiz ilimizde okuma yazma bilmeyen tek bir fert bırakmamaktır. İlimiz okullarında 351 Bilişim Teknolojileri sınıfında 7 bin 371 bilgisayardan yaklaşık 150 bin öğrenci faydalanmaktadır. Ayrıca ilimizde 8 özel bilgisayar kursunda yılda yaklaşık 700 kişi ileri düzeyde bilgisayar kursu almaktadır. Bu rakamların ilimizin kalitesi ile örtüşmediği kanaatindeyiz. Bu kampanya süresince bilgisayarla tanışmayan insan bırakmamayı gaye edinmiş bulunmaktayız."diye konuştu.
"BÜTÜN OKULLARDA İLK 10 DAKİKA KİTAP OKUMAYA AYRILACAK"
Kampanya süresince, bütün okullarda derslerin ilk 10 dakikasını kitap okumaya ayıracaklarını belirten Küçükoğlu, "Bütün okullarımızda ilk 10 dakikanın okuma saatine ayrılması, Kültür ve Turizm Müdürlüğü organizesi ile yılda en az iki defa kitap fuarı ve imza günleri düzenlenmesi, kampanya nedeni ile ilimizde yapılan bütün ödül törenlerinde ödül olarak kitap veya bilgisayar verilmesi, Atatürk Üniversitesi'nin organizesi ile konu ile ilgili açık oturum ve paneller düzenlenmesi, Yaz aylarında çifte minareli medresede okuma günleri düzenlenmesi, İlimiz Müftülüğü’nce kuran kurslarında kitap okuma saatlerinin düzenlenmesi, İlköğretim öğrencileri arasında bilgi yarışması düzenlenmesi, Orta Öğretim öğrencileri arasında Münazara düzenlenmesi, Üniversite öğrenci yurtlarında kitap stantlarının açılması, Radyo ve Televizyonlarda konu ile ilgili programlar yapılması, Ceza ve tutuk evlerinde kitaplık kurulması, Çok kitap okuyan öğrencilerin ödüllendirilmesine yönelik Cumhurbaşkanlığı ve Ankara Merkez Kütüphanesine gezi düzenlenmesi, Bilgisayar kullanım kurslarının artırılması, Gezici internet merkezinin halkımızın istifadesine sunulması, Okuma yazma kurslarının artırılması, Bütün yıl boyu yapılan çalışmaların sonuçlarını kitap dergi ve CD ye dönüştürerek halkımızla paylaşılması kararlaştırıldı.” dedi.
Milli Eğitim Şube Müdürü Küçükoğlu’nun tanıtım konuşmasının ardından projeye katkıda bulunan yürütme kurulu üyeleri de görüşlerini açıkladı. Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy da , kitap desteği verilmesi durumunda, dağıtımı üstlenebileceklerini ifade etti. Özsoy, proje kapsamında ayrıca Türkçe’nin doğru kullanımının vurgulanması gerektiğini anlattı. Diğer konuşmacılar da projenin yararlı olacağı görüşünde birleşirken, dünyanın gelişmiş ülkelerindeki kitap okuma oranlarının yakalanması gerektiğini kaydettiler.
"GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ OKUMAKLA BELLİ OLUR"
Tanıtım toplantısında son olarak konuşan Vali Celalettin Güvenç ise, günümüzde gelişmenin ve çağdaşlaşmanın okuma oranıyla, kitap ve bilgisayarla ölçüldüğünü ifade ederek şunları söyledi: “En önemli eksikliklerimizden birisi okumaktır. Eskiden çağdaş ve gelişmiş devlet, ekonomiyle, parayla ölçülüyordu. Ama artık günümüzde okuma oranıyla, kitap ve bilgisayarlaşmayla ölçülüyor. Hatta okumayla ekonomi arasında paralellik ve bağ vardır. Gelişmiş ülkelerde okunan kitap sayısıyla ülkemizdeki sayı karşılaştırıldığında bu daha iyi gözlemlenmektedir. Önce kendimizin okumaya ihtiyacı var. Bu işin mazereti de yok. Nasıl okey oynamaya, gezmeye vakit buluyorsak kitap okumaya da vakit bulabiliriz. 24 saat her şeyi planlamak için yeterli bir süre. Eğer iradeyi ortaya koyarsak okumak için zaman ayırabiliriz. Bizden okumak için emir beklemeyin. Kitap okuma işi gönül işidir. Bu projede üniversitemize, belediyelerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve kurum amirlerine çok iş düşüyor. Burada bir heyecan ve gönüllü bir seferberlik oluşmalıdır.”Konuşmaların ardından 100 temel eser arasından seçilen kitaplar Vali Celalettin Güvenç tarafından katılımcılara hediye edildi.