1.OSB’de 23 fabrika kapalı
Organize Sanayi Bölgesi'nde halen 23 işletme kapalı ve atıl halde. Organize Sanayi Bölge Müdürü Vedat Kan, bölgelerinde yaklaşık bin kişinin istihdam edildiğini, atıl işletmelerin açılmasıyla istihdam hacminde ciddi bir artış kaydedilebileceğini açıkladı.
İmalat Sanayi sektörünün işsizliğin aşılması açısından en önemli sektörlerden biri olduğunu belirten Kan, " Organize Sanayi Bölgesi'nde şu an 23 fabrika atıl ve kapalı durumda Binlerce kişiyi istihdam edebilecek istihdam kapasitesine sahip bölgede, bazı işletmelerin atıl halde bulunması yüzünden ancak bin kişi istihdam ediliyor. OSB’nin kapasite kullanımı bu yüzden düşüyor" dedi.
DOĞU’DA SANAYİ OLMAZ ÖNYARGISINDAN VAZGEÇİLMELİDİR
Erzurum da sanayi sektörünün yeterince gelişmemesinin; “doğu da sanayi olmaz” ön yargısından kaynaklandığını belirten Kan, "İşsizliğin aşılmasında imalat sanayi sektörü önemli bir yere sahip. Doğu da yatırım olmaz ön yargısından vazgeçilmelidir. Erzurum da imal edilen ürünler, kalite bakımından emsalleri içinde önemli bir yere sahip. Herkesin bu bilinçte olması gerekiyor. Bu konuda ki bir diğer olumsuzluk da pazarlama ve nakliye sorunudur. Yatırımcı dış pazarlara açılmakla üretim düzeyini artırabilir" dedi.
KOLEKTİF ÇALIŞMA RUHUNA ÖNEM VERİLMELİ
Erzurum’da kollektif çalışma ruhuna gereken önem verilmediğini ifade eden Kan, "Erzurum da kolektif çalışma ruhuna önem verilmelidir. Yatırımcı bu konuda daha duyarlı olmalı. Kollektif çalışma ruhu olmadan üretimde istenilen potansiyel yakalanamaz. Halka açık şirketler artırılarak, istihdam artmasına katkı sağlayabilirler" diye konuştu.
TEŞVİK YASASI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLİYOR
Teşvik Yasasının eski ve yeni işletmeleri kapsayacak şekilde yeniden düzenleneceğini belirten Kan, " 5084 sayılı teşvik yasası'nda yeni düzenlemeler yapılıyor. Bu yasa eski ve yeni işletmeleri de kapsayacak, şekilde yeniden düzenleniyor. Teşvik Yasası’nın üretim ve istihdamı artırması için üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmanın gayreti içerisindeyiz" dedi.