AİLELER EVLAT EDİNMEDE
AŞIRI SEÇİCİ
Erzurum'da, ailelerin yurt ve yuvalarda bulunan çocukları evlat edinmede yaptıkları müracaatta aşırı seçici davrandıkları belirlendi. İl Sosyal Hizmetler Müdürü İbrahim Halil Keklik, yaptığı açıklamada, Erzurum'da ailelerin evlat edinme talebinin fazla olduğunu belirterek, evlat edinmede yaşadıkları en büyük sorunun ise ailelerin aşırı seçiciliği ve yasal prosedür işlemleri olduğunu söyledi. Keklik, ailelerin özellikle 0-6 yaş grubu çocuklar arasından evlat edinmek istediklerini, bu yaş grubu içerisinde ise ebeveynleri ölmüş ve 3 ayı geçmemiş çocuklara olan rağbetin fazla olduğunu bildirdi.
AİLELER CİNSİYET KONUSUNDA TİTİZ DAVRANIYORLAR
Ailelerin cinsiyet konusunda da titiz davrandıklarını anlatan Keklik, şunları kaydetti:
''Bölgemizde evlat edinmeye olan talep hayli fazla. Ancak aileler, evlat edineceği çocuğun ebeveynlerinin bulunmamasından, cinsiyetine ve 3 ayı geçmemiş olmasına kadar birçok özellik arıyorlar. Ayrıca ailelerin seçiciliğinin yanında yasal prosedürler de evlat edinme işlemlerini etkiliyor.''
YURT VE YUVALARDAKİ ÇOCUKLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ KİMSESİZ DEĞİL
Keklik, yurt ve yuvalardaki çocukların büyük bölümünün ebeveyninin bulunduğunu belirterek, evlat edinmede söz konusu kişilerin rıza kararının da etkili olduğunu ifade etti. Ebeveynlerin genelinin çocuklarını evlatlık vermek istemediklerinin altını çizen Keklik, ebeveyn rızası olmadan çocukların başka bir aileye evlatlık verilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Keklik ayrıca, yuva çocukları arasından evlatlık almak isteyen aileler için de 1-1.5 yıl arası inceleme sürecinin bulunduğunu belirterek, söz konusu incelemenin evlat edinme işlemlerini etkilediğini dile getirdi.
AİLELERE ALTERNATİF SOSYAL HİZMET
Sosyal Hizmetler İl Müdürü İbrahim Halil Keklik, 2004 yılında 120 çocuk için 40 aileye sosyal hizmetlere alternatif hizmet modeli olarak koruyucu, önleyici, geliştirici ve tedavi edici destek sağlandığını bildirdi.
Müdür Halil Keklik, çocukların ailelerin yanında barınmalarını ve hayata daha iyi hazırlanmaları için 2004 yılında uygulamasına başlanan alternatif hizmette her aileye aylık 73 milyon lira ile 650 milyon lira arasında değişen oranlarda ayni destek sağlandığını söyledi.
2003 yılında 20 olan aile sayısının 2004 yılında 40'a, 80 olan çocuk sayısının da 120'ye yükseldiğini ifade eden İbrahim Halil Keklik, uygulamanın vatandaşlar tarafından da büyük ilgi gördüğünü kaydetti.
AİLEYE DÖNÜŞ PROJESİNDE BAŞARI SAĞLANDI
Sosyal Hizmetler kurumu olarak ayrıca yuva ve yurtlarda bakım altında iken aileye dönüş projesi kapsamında son bir yıl içerisinde Erzurum'da 16 çocuğun ailelerine teslim edildiğini anlatan İbrahim Halil Keklik, "Çocuklarımızın ailelerinin yanında psikososyal gelişimlerini daha iyi sağlayacakları değerlendirilmektedir. Bu amaçla çocuklarımızı ailelerinin yanında yetiştirmek ve onlara gerekli desteği sağlamak istiyoruz. Aileleriyle birlikte kalan çocuklarımıza 18 yaşlarını tamamlayana kadar, üniversite eğitimleri boyunca gerekli her türlü maddi ve manevi destek sağlanacaktır." diye konuştu.