“ERZURUM BİR AYDIN’INI YİTİRDİ”
Erzurumlu din alimi Abdulgafur Has, binlerce kişinin katıldığı cenaze namazının ardından Erzurum’un Dutçu köyünde toprağa verildi.
SEVGİ VE HOŞGÖRÜ TİMSALİYDİ
Erzurum'un değerli âlimlerinden Abdulgafur Has Hoca Efendi, binlerce seveni tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Geçirdiği fıtık ameliyatı sonrasında İstanbul'da gördüğü tedavinin ardından evinde istirahata çekilen Abdulgafur Has Hoca Efendi, önceki gün akşam namazını kıldığı sırada vefat etti.
YÜREĞİMİZE DEFNETTİK
Dün Lala Paşa Camii'nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazında Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Erzurum milletvekilleri Muzaffer Gülyurt, Mücahit Daloğlu, Ömer Özyılmaz, Mustafa Nuri Akbulut, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, alt kademe belediye başkanları, İl Emniyet Müdürü Kamil Çolak, Sivil toplum Kuruluş Yönetici ve üyeleri, din adamları ile binlerce vatandaş saf tuttu.
BİNLERCE ERZURUMLU SAF TUTTU
Cenaze namazını Abdulgafur Has Hoca'nın vasiyeti üzerine kardeşi Muhammed Has Hoca kıldırırken, tabuta ulaşmak isteyen cemaat izdihama neden oldu. Abdulgafur Has Hoca Efendi'nin cenazesi aile mezarlığında defnedilmek üzere Dutçu Köyü'ne götürülürken, yüzlerce seveni cenaze aracının ardından bir süre yürüdü.
ABDULGAFUR HAS HOCAEFENDİ KİMDİR?
Abdulgafur Has Hocaefendi 1939 yılında Erzurum'a bağlı Çat ilçesi Babaderesi Köyünde doğdu. Eğitimini zamanın önemli âlimlerinden olan babası Babadereli Ahmet Efendiden aldı. Dedesi Molla Resul Efendide de yine zamanının önemli âlimlerindendir. Soyları Hz. Hüseyin Efendimize dayanan Hocaefendinin ailesi Bağdat'tan Bingöl'e bağlı Sevkar Köyüne oradan da Babadersi köyüne gelmişlerdir. 17 yaşında Hocasından icazet alan Abdulgafur Hocaefendi 18 yaşında Çat ilçesine bağlı Taşağıl Köyünde imam olarak göreve başladı. Bu köyde yirmi yıl İmamlık yapmakla beraber talebelerine derslerde vermiştir. Daha sonra İmamlık göreviyle yanısıra derslerine Erzurum Merkeze bağlı Tufanç köyünde devam etmiştir. 1994 yılında Erzurum merkeze yerleşmiş ve Babadereli Ahmet Efendi Vakfının kurulmasına öncülük yapmıştır. Eğitime büyük önem veren Hocaefendi bu vakıf çatısı altında Osmanlıca, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Tarih ve Tasavvuf alanlarında dersler vermekle beraber, şehrimiz ve ülkemizin maddi ve manevi kalkınması yönünde hizmetlerine önem ve ağırlık vermiştir.