DOĞU ANADOLU TARİH HAZİNESİ
Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi kapsamında Doğu Anadolu Bölgesi'nde Demir Çağ'a ait 120 yeni yerleşim yeri ortaya çıkarıldı. Orta çıkarılan yerleşim yerleri arasında kaleler ile bir tapınak alanı da bulunuyor.
ENVANTER ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Alparslan Ceylan başkanlığında TAY Projesi kapsamında Doğu Anadolu'da bir buçuk yıldır sürdürülen çalışmalar sonucu yeni ortaya çıkarılan 120 arkeolojik yerleşimle beraber 480 arkeolojik yerleşim yerinin envanter çalışmaları tamamlandı.
BİN BEŞYÜZ BİLİMSEL YAYIN GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Proje kapsamında 1500 bilimsel yayın ile birlikte bölgede şimdiye kadar yapılan kazı ve yüzey araştırmalarıyla ilgili tüm bilgi ve belgelerin elden geçirildiğini anlatan Doç. Dr. Ceylan, yaptığı açıklamada, uluslararası öneme sahip TAY proje kapsamında yapılan çalışmaların bölgenin tarihi ve kültürel zenginliklerinin ortaya çıkarılmasından önemini vurguladı.
480 ARKEOLOJİK YERLEŞİM ALANINA ULAŞILDI
Çalışma kapsamında 7 bin 500 kilometre yol kat ettiklerini anlatan Doç. Dr. Ceylan, bölgede demir çağa ait 120 yerleşim yerinin ortaya çıkarıldığını ifade ederek, ''Daha önce ortaya çıkarılan yerleşim yerleriyle birlikte toplam arkeolojik yerleşim yeri sayısının 480 olduğunu belirledik. Tüm bu yerleşim yerleriyle ilgili bilgi ve belgeler toplandı, envanterleri çıkarıldı'' diye konuştu.
ANADOLU'NUN TARİHİ ZENGİNLİĞİNİN GÖSTERGESİ
Anadolu'da diğer bölgeleriyle birlikte binlerce arkeolojik yerleşim yerinin olmasının önemini anlatan Doç. Dr. Ceylan, ''Sadece Doğu Anadolu 480 arkeolojik yerleşim yerinin bulunması Anadolu'nun tarihi zenginliğinin en büyük göstergesidir'' şeklinde konuştu.
Yapılan çalışmaların internet ortamının yanı sıra bilimsel yayın olarak da yayınlanacağını kaydeden Doc. Dr. Ceylan, ''Bölgeye gelecek turistler artık nerede ne tür bir arkeolojik yerleşim yeri olduğunu ve özelliğini rahatlıkla öğrenilecek'' dedi.
BİR BUÇUK YILLIK ÇALIŞMALAR SONUÇ VERDİ
Doğu Anadolu Bölgesinin tarihi ve kültürel olarak çok büyük bir zenginliğe sahip olduğunu fakat bunun yeterince değerlendirilemediğine dikkati çeken Doç. Dr. Ceylan, şunları söyledi: ''1.5 yıl süren çalışmalar ile Doğu Anadolu'nun tarihi ve kültürel zenginliğini bir kere daha gözler önüne serdik. Ama bunu yeterince kullanamadığımız da ortada. Bölgenin sahip olduğu bu zenginlikler turizmin gelişmesi için kullanılmalıdır.''
DEMİRÇAĞ’A AİT BULUNTULAR
Demir Çağ'a ait ortaya çıkarılan yerleşim yerlerinden bazılarının çok önemli olduğunu ifade eden Ceylan, şunları söyledi: ''Tercan'da 2 bin metrede Ağababa adı verilen Demir Çağ'a ait bir kale ile yine Tercan'da ''Müftüoğlu'' olarak adlandırılan kale ile bir tapınağı ortaya çıkardık. Tapınaktaki kurban törenlerinde kullanılan sunaklar bozulmadan günümüze kadar gelmeyi başarmışlar. Bu iki bulgu yapılan çalışmalar açısından çok önemli.''