YEREL MEDYA EĞİTİM SEMİNERİ 2006 DEĞERLENDİRMESİ SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
''YEREL MEDYADA GÜÇLENDİRİLMELİDİR''
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) Konrad Adenauer Vakfı'yla gerçekleştirdiği Yerel Medya Eğitim Seminerleri'nin 2006 yılı değerlendirme toplantısında açıklanan sonuç bildirgesinde, yaşam mücadelesi veren yerel medyadaki basın kuruluşlarının özellikle mali yapıları bakımından güçlendirilmesi gerektiği bildirildi.
Taksim Elite Oteli'nde önceki gün başlayan ve dünkü oturumların ardından sona eren toplantıya çeşitli illerden katılan gazeteciler cemiyetlerinin başkanları, görüşmeler sonunda benimsenen görüşleri bir bildirge ile açıkladılar.
Bildirgede, Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nde kabul edildiği gibi herkesin habere ulaşma, elde ettiği bilgi ve haberi yorumlama, düşüncelerini açıklama, yayma, ifade etme, eleştiri haklarına sahip olduğu vurgulandı.
Bu nedenle gazetecilerin ifade özgürlüğü, laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin ve demokrasinin korunması, Türkiye'de demokratik toplum düzeninin sağlanması açısından görevlerini yerine getirirken, hiçbir engelleme, baskı, şiddet, tehdit, yasal, idari sınırlandırmanın hedefi olmaması gerektiği dile getirilen bildirgede, özellikle ifade ve haber alma özgürlüğünün korunması gerektiği kaydedildi.
Gazetecilerin sansür ve oto sansürle mücadelesinin desteklenmesi gerektiği, aksi takdirde sansür ve her türlü sınırlamanın sürekli arttığı, gazetecilerin yargılandığı, hapse girdiği bir ülke konumundan çıkılamayacağı vurgulanan bildirgede, şöyle denildi:
''Gazetecilerin her an mahkeme önünde yargılanmasına neden olabilecek yeni Türk Ceza Kanunu'ndaki ifade özgürlüğüne aykırı tüm düzenlemelerin uygulamalarda dikkate alınarak gözden geçirilmesinin ve değiştirilmesinin zorunlu olduğunu, son günlerde Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi hakkında yapılan tartışmalar göstermiştir. Yaşam mücadelesi veren yerel medyada, basın kuruluşları özellikle mali yapıları bakımından güçlendirilmelidir. Tekelleşme ve yabancı sermaye, demokrasi, özgürlükler ve ulusal çıkar açısından büyük tehdittir. Tekelleşmenin önlenmesi ve yabancı sermayenin sınırlandırılması için gecikmeksizin yasal ve idari düzenlemeler yapılmalıdır.''
Özellikle seçim dönemlerinde ortaya çıkan ve sadece ilan geliri elde etmeyi amaçlayan ''naylon gazetelerin'' önüne geçilmesi için duyarlılık gösterilmesi gerektiği vurgulanan bildirgede, gazetecilerin 212 sayılı yasayla değişik 5953 sayılı Basın İş Yasası hükümlerine uygun olarak çalıştırılması gerektiği hatırlatıldı.
RESMİ İLANLARIN DAĞITIMI
Yerel medya için resmi ilan dağıtımının hak ve adalete uygun olması için İl Basın Kontrol Kurullarının hassas incelemeler yapmasının beklendiği ifade edilen bildirgede, gazeteler ve gazeteciler üzerinde ilan gelirleri vasıtasıyla baskı kurmaya yönelik uygulamaların önlenmesi istendi. Bildirgede, şunlar kaydedildi: ''Aksi takdirde, yerel gazeteciler yerel yöneticileri eleştirmekten kaçınacak ya da nitelik olarak aleyhte haber yapmaktan çekinecekleri bir ortama sürükleneceklerdir. İstenmeyen bu tür sonuçlar gazetecilik mesleği ve basın özgürlüğü ile bağdaşmaz. Gazetecilerin içinde bulunduğu koşullar dikkate alınarak yerel medyada Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nin benimsenmesi, uygulanması ve yaşama geçirilmesinin sağlanması birinci görev olarak kabul edilmiştir.''