TÜGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Fındıkçı
‘AİLE ŞİRKETLERİNİN GELECEĞİ
KURUMSALLAŞMAYA BAĞLI ‘
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Fındıkçı, ''Sağlıklı bir aile temeli atılmadığı müddetçe, sağlıklı aile şirketi kurulması zordur'' dedi.
FINDIKÇI BİLDİRİ SUNDU
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Fındıkçı Fındıkçı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen, ''Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Gelecek Planlaması'' adlı seminerde yaptığı konuşmada, günümüz aile şirketlerinin durumu, sorunları ve aile şirketlerinin ömrünün uzun olması için yapılması gereken konular hakkında bilgi verdi.
SAĞLIKLI AİLE, SAĞLIKLI AİLE ŞİRKETİNİ DOĞURUR
''Aileye özel değerleri, bireysel çıkarların üzerine çıkarmak, aile şirketinin ömrünü uzatır'' diyen Fındıkçı, hızla değişen ve dönüşen pazarların, eski klasik yapısını kaybederken, üretim şekillerinin de hızla dönüştüğünü, bu noktada aile şirketinin devamında oluşturulan yapının büyük rol oynadığını anlattı.
Fındıkçı, aile şirketlerini ''Bir şeyler yapmamız lazım. Böyle yürümüyor'' demeye iten en önemli nedenlerin, bireylere dayanan anlaşmazlık, geçimsizlik, mal paylaşımı ve ikinci kuşağa devir gibi konulara dayandığını söyledi.
KURUMSALLAŞMA ZORUNLU
Aile şirketlerinde mevcut durumun iyi tespit edilmesi gerektiğine dikkat çeken Fındıkçı, şöyle devam etti: ''Aile şirketi bireylerinin yaşanan sorunlarda kendilerini algılama ve anlamaya çalışması gerekir. Kurumsallaşma mutlaka sağlanmalıdır. Ancak kurumsallaşmanın tek, standart ve genel geçer bir yolunun olmadığı bilinmelidir. Aile şirketlerinde kurumsallaşmada, ailenin özel değerleri unutulmamalıdır. Ayrıca, kurumsallaşma sürecinde danışmanlık yardımı alınması, işin hızlanması ve mevcut deneyimlerden yararlanılması da yapılacak doğru davranışlar arasında yer alır.''
Fındıkçı son olarak, her kuruma özel içerikler olmakla birlikte bir aile şirketi anayasasının da yer alması gerektiğine değinerek, söz konusu anayasada kurum kısa tarihçesi, vizyon, ilkeler, yönetim kurulunun oluşumu, görevler, çalışma biçimi, harcama ve mali paylaşım, yeni kuşakların yetiştirilmesi ve aile meclisi gibi başlıkların bulunmasını ifade etti.