Eczacıların sorunları artıyor
13. Bölge Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fehmi Altuntaş, “Bazı büyük sermaye sahipleri, eczane açamayan meslektaşlarımızın diplomalarını kullanarak zincir eczane açma peşindeler” dedi.
Altuntaş, 2007 yılında karşılaştıkları en önemli sorunun, piyasadaki zincir eczane sayılarının artma tehlikesi olduğunu kaydederek, “Elinde sermayesi olmayan ya da eczane açamayan meslektaşlarımızın sahip oldukları diplomalar, büyük sermaye sahiplerinin iştahını kabartmaya başladı. Bunun önüne geçilmezse, eczaneciliğin de, eczacılığın da sonu gelecektir” diye konuştu.
“Eczane ödeneklerinin rutin gönderilmesi, eczacıların kurum alacaklarının zamanında ödenmesi, ilaç fiyat düşüşlerindeki zararlarının ilaç firmaları ve depolar tarafından karşılanması önümüzdeki günlerde gerçekleşmesini dilediğimiz diğer olaylardandır” diyen 13. Bölge Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fehmi Altuntaş, 2007 yılında sektörde oldukça sevindirici gelişmelerin de yaşandığını kaydetti.
HASTALARLA ECZANELER ARASINDAKİ MÜNAKAŞA SÜRECİ SONA ERDİ
2007 yılında ilaç fiyatlarının Fiyat Kararnamesi uyarınca yüzde 7 oranında düşüş yaşadığını vurgulayan Altuntaş, bunun yanında Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kurumlarının bir çatı altında birleşmesinin sevindirici gelişmelerden olduğunu dile getirdi. Altuntaş, “2007 yılında ilaç fiyatlarında, ilaç fiyat kararnamesi uyarınca %7 gibi bir düşüş gerçekleşmiştir. Sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında birleştirilmiştir. Bu arzu ettiğimiz bir gelişmeydi. Zira mesleğimiz açısından da sorunlar yaşanmaktaydı. Emekliye ayrı, Bağ-Kur’luya ayrı, SSK’lıya ayrı ilaç uygulaması sık sık eczacıyla hastayı karşı karşıya getirmekteydi. Durumu hasta veya hasta sahibine izah etmekte güçlük çekiyorduk. Bu uygulamanın başlamasından sonra tek tip bütçe uygulama talimatı ve tek tip karşılık sistemi bu anlamda meslektaşlarımızı oldukça rahatlatmıştır. 2 yıldır devam eden, katılım payının maaştan kesilmesi uygulamasına bu yıl Bağ-Kur ve SSK emeklileri de katılmış, ancak kesilen katılım payları eczacının hesabına ya yatmamakta ya da çok geç yatmakta, eczacılar bu paraların akıbetini takip etmekte güçlük çekmektedir.” şeklinde konuştu.
ÖZEL HASTANELERİN HASTALARINI KABUL ETMESİ GÜZEL BİR GELİŞMEDİR
Öte yandan vatandaşın kaliteli sağlık hizmeti alması sürecinde diğer önemli gelişmenin de, özel hastanelerin SGK hastalarını kabul etmesi olduğunu ifade eden Altuntaş, “Hastaların istedikleri sağlık kuruluşuna sevksiz gidebilmesi, diğer yandan hak sahiplerinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sevk kâğıdı almadan direk muayene olabilmesinin sağlanmasıdır. Diğer yandan hastanelerde alınan muayene ücretleri yığılmalara neden olduğu gerekçesiyle eczanelerce tahsil edilmeye başlanmış ancak bu durum eczacılarla hastaları yine karşı karşıya bırakmıştır. Yine bu yılda kamu kurum ve kuruşlarının eczanelere yaptığı ödemelerde eskiye nazaran az da olsa gecikmeler yaşanmıştır.” dedi.
Altuntaş, 1953 yılında çıkarılmış olan 6197 Sayılı Eczacılık Yasası’nın revize edilerek önümüzdeki yıl çıkarılmasının en büyük temennileri olduğuna işaret ederek, “54 yıllık bir yasa ve tüzük artık güncelliğini yitirmiştir. Çıkacak olan bu yasayla eczacı odalarının yetkisi genişletilerek, hem zincir eczanelerin hem de muvazaalı (hileli-anlaşmalı) eczanelerin önü kesilecektir.” diye konuştu.