En fazla kilo kış mevsiminde alınıyor
Kışın tüketilen yiyeceklerdeki yağ ve kalori miktarının artması ve günlük aktivitelerin azalmasının kilo artışını kaçınılmaz kıldığı bildirildi.
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Yataklı Tedavi Hizmetleri Şube Müdürü Dr. İbrahim Özlü, kışın hava sıcaklığının azalmasıyla birlikte insan vücudunda meydana gelen değişiklikler ve bu değişikliklere uyum sağlamak için birtakım önlemler alınması gerektiğini belirterek, kışın sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti. Özlü, bu mevsimde en sık rastlanan hastalıklardan olan enfeksiyonu önlemek için beslenmenin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, bu dönemde vazgeçilmez yiyeceklerin başında kuru baklagillerin gelmesi gerektiğini kaydetti.
Özlü, "Özellikle etli kuru fasulye veya nohutu haftada en az bir gün tüketiriz. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller iyi birer protein kaynağıdır. Bu nedenle yemeklere lezzet vermek için et veya kıyma eklenmesine gerek kalmamaktadır.” dedi.
Dr. İbrahim Özlü, kış mevsiminde en sık rastlanan hastalıklardan biri olan gribin, vücut direncinin azalmasıyla baş gösterdiğinden, bu hastalıktan korunmak için doğru beslenmenin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, "Çocukluğumuzdan bugüne kadar sürekli duyduğumuz uyarı, kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için limon, portakal gibi turunçgillerle beslenmemiz gerektiğidir. Ancak özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarının, portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazla olduğunu unutmamak gerekir" diye konuştu.
KİLO PROBLEMİ OLAN KİŞİLER KIŞIN YAĞI YİYECEKLERDEN UZAK DURMALILAR…Kış mevsimiyle birlikte yağlı yiyeceklerin tüketilmesinde artış olduğunu kaydeden Özlü, özellikle tereyağı ve margarin tüketiminden kaçınılması gerektiğini dile getirdi.
Özlü, "Özellikle fazla kilo problemi olan kişiler için ton balığıyla hazırlanan domates salatası, akşam öğünü için ideal bir yiyecektir. Mevsimsel nedenlerden ötürü tazesini bulmakta zorlandığımız için daha az tükettiğimiz sebze yemeklerini, kışın da aynı sıklıkla tüketmek gerekir. Dondurulmuş veya konserve edilmiş sebzeleri kullanarak yiyecekler çeşitlendirilebilir. Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, güneşten alınan D vitamininden de yoksun kalmaktayız. Özellikle kemik ve diş gelişimi için önemli olan D vitaminin diğer bir kaynağı da balıktır. Artan D vitamini gereksinimini karşılamak için kışın daha fazla balık tüketmeye dikkat edilmelidir. Yazın olduğu gibi kış mevsiminde de kızartma ve kavurmadan kaçınmalı, yağ tüketimine dikkat edilmeli. Kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti öğünlerin vazgeçilmez yiyeceği olmalıdır" şeklinde konuştu.