DOSİAD’IN ÖNERİSİ RASYONEL
Daha önce DASBAŞ’ta işletici firma yöneticisi olarak görev yaptığını belirten Hınıslıoğlu, “ 114 dönümlük arazi şu an atıl durumda. DOSİAD bu konuda oldukça rasyonel bir çözüm önerisinde bulunmuştur. Bu alan üretim ve istihdam için kullanılmalıdır. Yatırımcı üretim yapmak için yer bulma sorunu yaşarken, böylesine geniş çaplı arsanın atıl durumda olması büyük bir eksiktir.”dedi.
SERBEST BÖLGENİN AVANTAJLARI
Serbest bölge’nin kuruluşu gereği ulaşım imkânları açısından avantajlı konumda olduğunu vurgulayan Hınıslıoğlu, “. Şehre yakınlığı, havaalanı başta olmak üzere tüm ulaşım imkânlarına sahip olması ve yatırım altyapısının da bulunması sebebiyle ayrıcalıktadır ve yatırım için uygun bir alandır. Teşvik kapsamında yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar için de cazibe sunmaktadır.” diye konuştu.
SERBEST BÖLGE KATMA DEĞER ÜRETİR
Serbest Ticaret Bölgesinde DASBAŞ’a tahsis edilen, 114 dönümlük arazinin önce Büyükşehir Belediyesi’ne, daha sonra ise Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’ne tahsis edildiğini hatırlatan Hınıslıoğlu, “ Yeni teşvik yasası kapsamında söz konusu arsa etkin bir şekilde değerlendirilebilir. Havaalanı ve karayolu üzerindeki alan yatırım için uygun şartlar barındırıyor. Altyapı sorunu yok. Serbest bölge teşvikli yatırımlar için açıldığında katma değer üretecektir.” vurgusunu yaptı.
İLLERARASI REKABET
Teşvikin daha önceki uygulamalarda 49 ili içerdiğini, son düzenlemeyle tüm illere yaygınlaştığını ifade eden Hınıslıoğlu, “artık iller arası yatırım rekabeti söz konusudur. İkinci OSB’si hala kurulamayan ilimiz için yatırım alanları oluşturmak zorunluluğu var. Serbest Bölge konumu, şehre yakınlığı ve ulaşım odağının içinde yer alması sebebiyle gerçekten cazibe içeriyor. Bu yatırımcıların ilgisini çekecektir.” dedi.
KALKINMA HEYECANINDA BULUŞMAK
Teşvikli yatırımlardan Erzurum’un nasiplenebilmesi için önce halkı, sivil toplum ve kamu kuruluşlarının ortak bir yol haritasında buluşması gerektiğini savunan Hınıslıoğlu, “Öncelikle yatırım anlayışımızı çağın gerektiği kalıba sokmak, sonra da ortak bir kalkınma heyecanında buluşmak durumundayız. Kolektif bir atılım süreci başlatılmalı. Sonra da yatırımcılar için uygun şartlar hazırlanmalı. 2010’a kadar yatırım seferberliğine girmeliyiz. Yer tahsisi konusunda, yatırımcıya hazır imkanlar sunmak mecburiyetindeyiz. “diye konuştu.
“ACELE ETMELİYİZ”
Hınıslıoğlu, Yeni Teşvik Yasası ile öngörülen, SSK ve vergi muafiyetlerinden yararlanmanın yeni tesis ve istihdamlarla ancak amacına ulaşacağını, bunun için de Erzurum il ve ilçelerinde bulunan arazilerin zaman kaybedilmeden, üretim ve istihdama yönelik işletmelere temin edilmesi gerektiğini ifade etti.
TARIMSAL YATIRIMLAR
Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinde yeni teşvik paketinin, özellikle tarım ve hayvancılık sektöründe yapılacak çalışmalar ve kurulacak işletmelerle ivme kazanacağını belirten Başkan Hınıslıoğlu, tarım ve hayvancılık için elverişli arazilerin oluşturulması gerektiğini belirtti.
BESİCİLİK VE ARAZİ SORUNU
Hınıslıoğlu, "Büyükbaş hayvancılığın yapılabilmesi için en az 25 baş hayvana ihtiyaç var. Bu da ortalama 125-150 dönüm arazi ile ifade edilebilir. Bunun için de uygun ve elverişli araziler ile büyük ölçekli arazilerin tespit edilerek yatırımcılara tahsis edilmesi gerekmektedir Rakamsal olarak bakıldığında hayvancılık yapılabilmesi için her hayvan için ortalama 4-5 dönüm civarında bir arazinin olması şarttır. " dedi.
GEREKİRSE KAMULAŞTIRMA YAPILMALI
Başkan Hınıslıoğlu, geçmiş yıllarda, mahalli idarelerden modern hayvan pazarı için yer istediklerini ancak şimdiye kadar hiçbir cevap alamadıklarını kaydederek, yatırımcıların önünü açmak için mahalli idarelerin gerektiğinde yer ve arazi temini konusunda kamulaştırma yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.