ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi: ‘Vakıflar, medeniyetimizin izdüşümüdür’
Çiftçi: ‘Vakıflar, medeniyetimizin izdüşümüdür’
Nurettin Topçu sempozyumla anıldı
Nurettin Topçu sempozyumla anıldı
Olgunlaştırma Enstitüsünden bilgilendirme etkinliği
Olgunlaştırma Enstitüsünden bilgilendirme etkinliği
42 kaçak göçmen yakalandı
42 kaçak göçmen yakalandı
Yasa dışı bahis operasyonu: 20 gözaltı
Yasa dışı bahis operasyonu: 20 gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
28 Ağustos 2009 Cuma - 04:31

Oltu’da tarımsal atılım

Oltu ilçesi, meyve ve yemişleriyle de adından sıkça söz ettiriyor.

Oltu’da tarımsal atılım

Yılın bu mevsimlerinde Oltu’nun vazgeçilmez doğal tatları haline gelen Lısbek Kavunu ve Karayemiş, ilçe halkından büyük ilgi görüyor. Oltu’nun Dutlu Köyü’nde yetiştirilen Lısbek Kavunu, Pazar ve tezgahlardaki yerini alırken, Karayemiş’in tadına varmak isteyenler de, Sarıkaya Köyü’ne akın ediyorlar. 
LISBEK KAVUNU YETİŞTİRİCİLİĞİ
Yörede Lısbek Kavunu adıyla bilinen tad, koku ve lezzet bakımından oldukça farklı bir çeşit olarak gösterilen kavunlar, tamamen organik bir ortamda yetiştiriliyor. Bu arada kilosu 1 TL’den satılan Lısbek Kavunu’nun tezgâha düştüğü bu günlerin Ramazan ayına denk gelmesi, sofralardaki yerini de kendiliğinden hazırlamış oldu. Yetiştirdiği kavunları ilçe merkezinde vatandaşın beğenisine sunan Mustafa Akbulut, satışların hayli iyi gittiğini belirterek, gösterilen ilgiden dolayı memnuniyetini gizlemedi. Köyün isminin tanıtımında önemli bir yere sahip olan Lısbek Kavunu’nun, hak ettiği değeri kazanamadığını belirten Dutlu Köyü Muhtarı Ekrem Narşap ise, kavunların yöreye has bir zenginlik olduğunun altını çizdi. “Kavunumuz, bir nebze de olsa köylülerimizin ekonomisine katkı sağlıyor.” diyen Muhtar Narşap, “Ancak bu yeterli bir seviyeye ulaşamamıştır. Tamamen organik bir şekilde üretilen kavunlara yönelik bir proje hazırlığı içerisindeyiz. Tadı ve kokusuyla bambaşka bir lezzete sahip olan Lısbek Kavunu’nu tüm Türkiye’ye tanıtacağız.” diye konuştu.
SARIKAYA KÖYÜ’NDE KARAYEMİŞ GÜNLERİ BAŞLADI…
Oltu ilçesinin Sarıkaya mevkiinde yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen Karayemiş ise, sofraları bazen hoşaf olarak süslerken, bazen de çeşitli hastalıklar için şifa olarak kullanılıyor. Sarıkaya Köyü civarında bulunan Karayemiş’i toplamak için gruplar halinde Sarıkaya’ya akın eden ilçe sakinleri, yörenin en meşhur yemişiyle ilgili olarak şu bilgileri aktardılar: “Karayemiş, sindirimi kolay olup, meyveleri yenir, Pekmez, reçel ve tuzlaması yapılır, Şeker hastalığına karşı, fırında kurutularak ya da kavrularak da tüketilir, Tokluk hissi verdiğinden diyet olarak kullanılır,
Pasta, kek ve özellikle hoşaf ve kompostolara koku ve tat kazandırmak için ilave edilir,
Bazı ilaçlara tat ve koku verici olarak kullanılır. Hemoroide iyi gelir, idrar söktürür, sigaraya karşı isteksizlik doğurur, mide ülseri ve barsak tembelliğini giderir, Özsu’yu egzamaya yarar, Meyveler çekirdekleri ile toz edildikten sonra balla karıştırılır, bronşite iyi gelir. Yaprakları çiçek açma döneminde zehirlidir. Gelişmesini tamamlayan taze yaprakları elle toplanır. Sakinleştiricidir, uyku vericidir, kalp çarpıntısını gidermek ve kan şekerini düşürmek için kullanılır.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETSO’dan teşvik yaklaşımı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
“Düşük zam esnafı perişan eder”
Hükümet tarafından memurlara önerilen 2+2'lik zam oranının çok düşük ...
Gıda sektöründe Ramazan Bereketi
Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Erzurum Şube Müdürü Özcan Özgödek, “Ramazan ...
 
Teknoloji kadayıf imalatçılarını da vurdu
ERZURUM (İHA) – Teknoloji Erzurum'da kadayıf üreticilerini de vurdu. Yıllardır ...
Jeotermal atılım
Erzurum'un Pasinler ve Horasan ilçelerinde yapılan sondaj çalışmaları ...
MTA müjde verdi
MTA Genel Müdürlüğü tarafından bir süre önce başlatılan jeotermal etüt ...
 
Kredi kartı borcu olanlar dikkat!
BKM yaptığı açıklamada, borcunu yapılandırmak isteyen kart hamillerine ...
TOKİ’den işyeri satışı
TOKİ'ye ait 312 işyeri ve 50 konut yüzde 25'i peşin, kalan 7 ile 10 yıl ...
Yardım bitti, umut bitmedi
Türkiye Yardım Sevenler Derneği tarafından dağıtılan yardım paketleri ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kör ölür badem gözlü olur!
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva