ERZURUM ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRÜ TORAMAN:
ERZURUM'DA ORMAN EKOSİSTEMİNİ OLUŞTURACAĞIZ
Erzurum Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, 2006 yılının "Uluslararası Çöller ve Çölleşmeyle Mücadele Yılı" olarak ilan edildiğini belirterek, çölleşmenin, dünyada birçok ülke için ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla büyük bir sorun olduğunu da vurguladı.
Konuyla ilgili olarak bilgi veren Toraman, ülkelerin bu sorunu tek başlarına çözemeyeceklerinden hareketle
TORAMAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan sözleşmeye 184 ülkenin taraf olduğunu belirtti. Toraman, "Bugün dünya üzerinde çölleşme tehlikesi altında bulunan 110 ülke bulunmakta ve dünya nüfusunun yüzde 14'ü, yani 750-800 milyon kişi çöl ve çöl benzeri yerlerde açlık sınırında yaşamaktadır. Dünya üzerindeki kurak bölgede bulunan ve tarımda kullanılan alanların yüzde 70'i doğal özelliklerini yitirerek topraklarda bozulma dolayısıyla çölleşme, toplam kara alanlarının yüzde 30'una zarar vermektedir" dedi.
ÇÖLLEŞME TEHLİKESİ
Yer yüzünde insanların olumsuz etkilerinden kaynaklanan 9.1 milyon kilometrekare çölleşme alanı bulunduğunu kaydeden Toraman, "Yeryüzünde her yıl 6 milyon hektar alan çölleşirken yine her yıl 10 milyon hektar sulu tarım arazisi yanlış sulamadan dolayı tuzlanarak kullanım dışı kalmaktadır. Bu durum çölleşmenin yıllık maliyetine 42 milyar dolarlık bir yük getirdiği tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise doğal iklim şartları itibariyle gerçek anlamda çöl mevcut değildir. Bununla beraber yurdumuzun en kurak bölgeleri Doğu Anadolu'da Iğdır Aralık yöresi, İç Anadolu da Tuz gölü Güneyi ve Güneydoğu Anadolu da ise bölgenin güney kısmıdır. Bu sahalar yurdumuzun kronik yarı kurak sahaları olup, özellikle kurak periyotlarda çöl şartlarının meydana gelme ihtimali oldukça yüksek olan alanlardır" diye konuştu.
ERZURUM'DA EKOSİSTEM
Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, çölleşmeyle mücadele çalışmaları kapsamında Erzurum'da yapılan faaliyetlere de değinerek kapsamda birçok faaliyetin gerçekleştirildiğini, bunlardan en önemlisinin ise orman varlığının korunması geliştirilmesi ve artırılması alanında yapılan çalışmalar olduğunu ifade etti. Toraman, "Bu amaçla geçmişten günümüze ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları kapsamında 39 adet proje dahilinde 27 bin 500 hektar alanında çalışılmış, yaklaşık 55 milyon fidan dikilmiştir. Bununla beraber 600 hektar alanda mera ıslah çalışması yapılmıştır. Yine devlet ormancılığından millet ormancılığına geçiş sürecinde özel ağaçlandırmalar teşvik edilmiş bu amaçla kredili özel ağaçlandırma faaliyetleri kapsamında 335 bin adet fidan diktirilmiştir. 2005 yılında aynı esas ve usuller doğrultusunda yapılan çalışmalarda ağaçlandırma ve erozyon kontrolü faaliyetleri kapsamında 4 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur. Yine toplumun orman ve ağaç sevgisini artırmak ve fidan dikme alışkanlığını sağlamak için hatıra ormanları uygulamaları devam etmektedir" diye konuştu.
MÜCADELEDE KARARLILIK GÖSTERİLİYOR
Toraman, çölleşmeyle mücadele tedbirleri yanında sosyal, rekreasyon el ve çevresel açıdan çok önemli getirilerini de şöyle sıraladı:
"Ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarıyla ilimiz sınırları içerisinde bulunan Aras, Fırat ve Coruh nehirleriyle akışa geçebilecek topraklar güvence altına alınarak stabil hale getirilmesi, yine Fırat nehri üzerinde bulunan barajların ömrünün uzatılması ve Çoruh nehri üzerinde yapılması planlanan barajların geleceği güvence altına alınması, il-ilçe ve köylerdeki ulaşım yolları yerleşim yerleri sulama kanalları tarım arazileri içme ve kullanma suyu kaynaklarının teminat altına alınması, su rejimi ve iklimi olumlu yönde etkileyerek mikro klima oluşturulması, dikilen fidanların şehrin akciğeri olması havayı oksijenle zenginleştirmesi ve hava kirliliğini önlemede katkı sağlaması, ilimizde dekoratif bir görüntünün sağlanması ve insanların rekreasyon el ihtiyaçlarının karşılanması, bozulan bitki, toprak su dengesini yeniden tesis ederek fauna flora açısından olumlu ortamların hazırlanması, yine artan ağaçlandırma çalışmalarının hassasiyetiyle birlikte toplumun her kesiminde ağaç ve fidan sevgisinin gelişmesine, sahiplenilmesine ve en önemlisi de artan yeşil çevreyle birlikte günümüz stres ortamındaki psikolojileri de olumlu yönde etkilemesi hedeflenmektedir. Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak amacımız; ilimizde orman ekosistemini oluşturacak standardı yakalamak, toplumumuzun rekreasyon el ihtiyaçlarına cevap verecek ortamları artırmak, sürdürülebilir doğal kaynak yönetiminin en ideal şekilde gerçekleştirmek ve yaşanabilir ortamları vatandaşlarımızın hizmetine sunmaktadır. Bu amaçla her günümüz çölleşmeyle mücadele azmi ve kararlılığı içerisinde geçmekte, çalışmalarımız en üst seviyede ve hassasiyette devam etmektedir."