Diyanet işleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeprem:
Dini bilgiler, doğru kaynaklardan edinilmeli
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Saim Yeprem ile yaptıkları çalışmaları ve dini açıdan en çok gündeme gelen konuları konuştuk. Toplumdaki dini bilginin yeterli düzeyde olmadığını kaydeden, Prof. Dr.Yeprem, “ Dini bilginin artırılması için dini bilginin sağlam kaynaklardan formül ve metotlarla sağlanması gerekir. Bilimsel eğitim ve öğretim metotları ile dini bilgi artırılarak dogma sorunu aşılabilir” ifadelerini kullanıyor.
AB sürecinde din görevlililerinin nitelikli yetişmesi ve bu alandaki açığın kapatılmasının önemine değinen Prof. Dr. Yeprem, merkez ve taşra teşkilatlarındaki din görevlilisi açığı surun aşılması için yoğun bir gayret içinde bulunulduğunu söyledi.
Özellikle bayan din görevlisi açığı olduğunu belirten Yeprem, merkez ve taşra teşkilatında, müftü yardımcılığı, vaizilik ve kuran kursu öğretmenliğinde bayan din görevlisi açığı olduğuna vurgu yapıyor. Prof. Dr.Yeprem ile yaptığımız söyleşiyi aktarıyor, iyi haftalar diliyoruz. G.İ
ERZURUM: Sayın Hocam, öncelikle kendinizden ve Erzurum’da bulunma amacınızdan bahsedebilirmisiniz?
YEPREM:Marmara üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi ve Diyanet işleri Din işleri Yüksek Kurulu üyesiyim. 1982 yılında aynı fakültenin dekanlık görevini yürüttüm. 48 yıllık idarecilik hayatımın 40 yılını idareci olarak yürüttüm. Üniversitemizin Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora dersleri veriyorum. Doçentlik ve Profesörlük jürilerinde yer alıyorum. Kurulda ise güncel dini meseleler birimi ile aile sağlığı birimlerinde yer almaktayım. Ayrıca Diyanet işleri Başkanlığı AR-GE bölümünün de Başkanıyım. Türkiye Diyanet vakfının Dini Yayınlar Bilim Kurulunda da Başkan olarak bulunuyorum.
Erzurum’da din görevlisi arkadaşlarımıza mesleki seminer vermek ve seminerlere nezaret etmek üzere bulunuyorum.
DYK’YA HANGİ SORUNLAR İLETİLİYOR?
ERZURUM: Sayın Yeprem, güncel dini meseleler çözüm üretmek görev alanınıza giriyor.
Güncel dini meseleler konusunda daha çok hangi alanlarda sorunlarla karşılaşıyorsunuz?
YEPREM: Organ nakli, krediler, başörtüsü, tüp bebek, sigorta uygulamaları, namaz vakitleri gibi pek çok konuda soruya cevap üretiyoruz.
ORGAN NAKLİ CAİZ Mİ?
ERZURUM: Sayın Hocam, organ naklinin dini açıdan caiz olup, olmadığı sürekli olarak tartışılan konular içersinde yer aldı. Onuyla ilgili olarak neler söyleyeceksiniz?
YEPREM: Organ naklini sağlık için uzman doktorlar teyit ediyorsa, caizdir. Ancak hasta ötenazi talebinde bulunamaz, bu dinen caiz değildir.organı alınacak kimsenin bu konuda karar vermiş olması, can ve sağlığını olumsuz etkilememesi gerekiyor.Ehliyeti yoksa velisinin izni alınmalıdır. Dini açıdan organ naklinin hiçbir mahzuru yoktur.
ERZURUM:Sayın Yeprem, dini açıdan organ naklinin caiz olduğunu ifade ettiniz, siz organlarınızı bağışladınız mı?
YEPREM: Belli bir yaşı geçtiğim için benim böyle bir tasarrufum olmadı. Sağlığımda elvermiyor.
DİN, KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE ÖĞRENİLEMEZ
ERZURUM:Sayın Yeprem, toplumdaki dini bilinç konusuna değinmek istiyorum, bir bilim adamı olarak toplumdaki dini bilincin profilini nasıl irdeliyorsunuz? Günümüzde özellikle dini açıdan dogma sorunu yaşanıyor, bilimsel çerçeveden baktığınızda sorunun aşılması konusunda neler söyleyeceksiniz?
YEPREM: Dini bilgiler sağlam kaynaklardan, sahih kaynaklardan edinilmelidir. Kulaktan dolma olmamalıdır. Din eğitiminde bilimsel usuller esastır. Bu olmazsa, toplumda asılsız, kaynağı olmayan, hurafeye dayanan yanlış bilgiler yani dogmalar oluşuyor. Her zaman ifade ettiğim gibi bu alanda da eğitime önem verilmeli, eğitimsizlik sorunu aşılmalıdır.
ERZURUM: Sayın hocam,baş örtüsü konusu sıkça gündeme gelen konular içerisinde yer alıyor. Baş örtüsünün dini açıdan yeri nedir?
YEPREM: Biz Diyanet işleri ve Yüksek Kurul olarak bu konudaki görüşlerimizi deklare ediyoruz. Gerek Başkanlığımız ve Müftülüklerimizde ve gerekse de Diyanet işleri Başkanlığı Web sitesinde bu konuda geniş açıklamalar ve değerlendirmeler var. İsteyenler buralardan yararlanabilirler.
DİN GÖREVLİSİ AÇIĞI SORUNU
ERZURUM: Sayın hocam Erzurum’da din görevlisi sıkıntısı var. Yetersizlik gözleniyor. Toplumdaki dini eğitimin amacına uygun bir şekilde oluşması açısından din görevlilerinin nitelikli olması da bir diğer önemli konu, din görevlilerin nitelikli olması konusunda neler söyleyeceksiniz?
YEPREM: Sorunu biliyoruz. Hakikaten merkez ve taşra teşkilatlarımızda din görevlisi açığı var. Biz boş kadrolarımıza ve ihtiyaç duyulan yerlere tayin yapmak için kadro kullanma iznini bekliyoruz. Bu izin verildiğinde öyle zannediyorum ki açık sorunu giderilecek ve binlerle ifade edilebilecek görevli eksiği halledilecektir.
Bildiğiniz gibi belli bir dönemden sonra imama Hatip Lisesi ve İlahiyat Fakültesi kontenjanları azalmıştır. Mevcut yapıda din görevlisi eğitimi AB standartlarında olmalıdır. Bu günkü kontenjanlara bakıldığında Merkez ve taşra teşkilatlarında kadın din görevlisi açığı had safhadadır. Müftü Yardımcılığı, Vaizlik, Kuran Kursu öğretmenliği gibi alanlarda kadın din görevlilerine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Nitelikli din görevlisi yetişmesi için ilahiyat Fakülteleri ve Diyanet işleri Başkanlığı işbirliği içinde ciddi çalışmalar yürütmektedir. Mesleki eğitimi yeterli olmayan İmam hatip sayısında ciddi düşüş olmuştur. Bu alanda lisans tamamlama ve ön lisans eğitimleri verilmektedir.
ERZURUM: Sayın Hocam, Erzurum’la ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?
YEPREM: Erzurum tarihi, kültürel zenginliği ve kaliteli insan yapısıyla farklı, özellikli bir il. Bu gelişimde ilçelere de gitme fırsatım oldu. İlçelerini gelişme yönünden çok iyi durumda gördüm. Erzurum gibi ilçeleri de gelişme seyri içinde. Tabi Erzurum’a da bu yaraşıyor.