DÜNYANIN ŞARBON HARİTASINI ÇIKARIYORLAR
Lousiana Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Sağlık Örgütü Şarbon Grubu Direktörü Prof. Dr. Martin Hugh-Jones ve Florida Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ted Hadfield, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakterioloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ile Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa hazırlandığı makaleden etkilenerek Erzurum'a geldiler.
DÜNYA ÇAPINDAKİ BİLİM ADAMLARI ERZURUM’DA
Bugüne kadar dünyada 60 bin kilometrekarelik alanın şarbon hastalığı konusunda haritasını oluşturan ABD'li iki bilim adamı, Türkiye'deki çalışmalarını tamamladı.
ABD'de Lousiana Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Sağlık Örgütü Şarbon Grubu Direktörü Prof. Dr. Martin Hugh-Jones ve Florida Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ted Hadfield, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakterioloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ile Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa hazırlandığı makaleden etkilenerek Erzurum'a geldiler.
HEYET ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI
Hugh-Jones ve Hadfield, Erzurum'da 3 gün süreyle yaptıkları araştırmalarını tamamlayarak, bölgedeki verileri İngltere'deki Oxford Üniversitesine götürüp, dijital haritalandırma çalışmasını hazırlayacaklar.
ERZURUM VERİLERİ ÖNEMLİ
Prof. Dr. Hugh-Jones, yaptığı açıklamada, bugüne kadar dünyada 60 bin kilometrekarelik alanda şarbon hastalığı haritalandırma çalışması yaptıklarını belirterek, Erzurum'dan aldıkları verilerin, hayvan-insan olguları arasındaki matematiksel ilişkiyi kurup, Türkiye'nin şarbon haritasını çıkaracaklarını söyledi.
Bugüne kadar Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan ve İran'ın şarbon haritalarını hazırladıklarını bildiren Hugh-Jones, ''Türkiye'nin ardından Asya merkezi, Ürdün, Kanada ve Meksika'ya giderek o bölgelerin şarbon haritalarını çıkaracağız. Amacımız şarbonla mücadelede uluslararası birlikteliği sağlamak'' diye konuştu.
14 YIL SÜREN ÇALIŞMA.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zühal Özkurt ise 14 yıl süresince izlenmiş insan ve hayvan şarbon olgularıyla ilgili yaptıkları çalışmanın sonucunda hazırladıkları makalenin Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin dikkatini çekmesinin kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Çalışmalarının en önemli özelliğinin, hayvan ve insan vakalarının aynı anda ele alınması olduğuna dikkati çeken Özkurt, şunları kaydetti: ''Daha önce insan ve hayvan vakalarının ortak ele alındığı bir çalışma yoktu. Bizim çalışmamız bu anlamda büyük önem arz ediyor. Bölgede kaç hayvan olgusuna kaç, insan olgusu tekabül ediyor, şarbon vakalarında hayvan ve insan arasındaki matematiksel ilişkiyi ele almaya çalıştığımız projede, Türkiye'de şarbonun önlenmesi için bir politika üretmeyi amaçladık.''