SARIKAMIŞ DAYANIŞMA GRUBU BAŞKANI PROF. DR. SÖNMEZ:
“Sarıkamış dramını unutmak mümkün değildir”
Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, ''Ömrünüzde bir defa Sarıkamış'a gidin. Orada şehit olan askerlerimizi düşünün ve yaşadıklarını anlayın. '' dedi.
Atatürk Üniversitesinde düzenlenen panelde, Prof. Dr. Bingür Sönmez ''Sarıkamış Dramı ve Birinci Dünya Savaşı'nda Sağlık Personeli'nin Durumu'', Prof. Dr. Güngör Akçay da ''Birinci Dünya Savaşı'nda Doğu Anadolu Cephesi'nde yaşanan olaylar'' konulu sunum yaptı.
DERS KİTAPLARINDA SARIKAMIŞ DRAMI YETERİNCE ANLATILMIYOR
Sarıkamış Harekatı'nın ilköğretim ve lise ders kitaplarında sadece üç satırda anlatıldığını ifade eden Prof. Dr. Sönmez, ''İyi ki o dönem yazılmış ağıtlar var. Bu sayede insanlarımız başta Sarıkamış olmak üzere o dönem yaşanan dramları unutmuyor'' diye konuştu.
ŞEHİTLERİMİZİ HERAN DÜŞÜNMEK GEREK
Doğu Cephesi'nde Türk askerlerinin sadece düşmanla değil aynı zamanda soğuk ve kolera, tifüs gibi bulaşıcı hastalıklarla da mücadele ettiğini ifade eden Prof. Dr. Sönmez, şunları söyledi: ''Allahuekber Dağları'na çıkan 90 bin askerimiz, tek kurşun atmadan soğuktan öldü. Onların tek düşmanı soğuktu. Harekata katılan askerlerimiz, yazlık kıyafetler giyiyordu. Bazılarının ayaklarında ayakkabı yoktu. Sarıkamış'ta ölen askerlerimiz birer kahramandır. Sarıkamış'ta zor koşullara rağmen kimse geri dönmemiştir. Tarihte görülmemiş bir emre itaat yaşanmıştır. Ömrünüzde bir defa Sarıkamış'a gidin. Orada şehit olan askerlerimizi düşünün ve yaşadıklarını anlayın. ''
Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünün 1912 ile başlayıp Sarıkamış Harekatı ile son bulduğunu belirten Prof. Dr. Sönmez, ''Çocuklarımıza 1912 ile 1938 yılları arasındaki tarihi çok iyi öğretmemiz gerekir. Çocuklarımız, Atatürk'ün yaptıklarını, ülkemize kazandırdıklarını çok iyi kavramalıdır. 1938'den sonra tarih yazılmamıştır'' dedi.
OKUL ALTINDAKİ ŞEHİTLİK
Birinci Dünya Savaşı'nda, Doğu Cephesi'nde birçok okulun hastane olarak kullanıldığını belirten Prof. Dr. Sönmez, hastanelerde görev yapan doktorların bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hayatlarını kaybettiğini söyledi.
Erzurum'un Pasinler ilçesindeki ilkokulların da hastane olarak kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Sönmez, şunları kaydetti: ''O dönem adı Hasankale olan Pasinler ilçesinde hastane olarak kullanılan okulda, birçok yaralı asker bulunuyordu. Bu askerlere, doktorların ve tıbbi malzemelerin yetersiz olmasından dolayı gerekli müdahale yapılamıyordu. Bulaşıcı hastalıkların da etkisi ile yaralıların neredeyse hepsi şehit oldu. Şehit olan askerler, okulun etrafında açılan çukurlara gömüldü. Bu yaşanan durum, bazı belgelerde de geçiyor. Şimdi okulun bahçesinde onlarca öğrenci oynuyor. Altlarında da şehitler yatıyor. Yazın Sarıkamış Dayanışma Grubu ve Erzurum Kalkınma Vakfı ile oradaki okulda sismografik araştırma yapacağız. Bahçede yatan ve yerleri belli olmayan şehitlerimizi bulacağız.''
Prof. Dr. Akçay da Birinci Dünya Savaşı döneminde Doğu Cephesi'nde yaşanan olayları anlattı.