DR. ÖZYÜREK’TEN ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU UYARISI
“TEMİZLİĞE ÖNEM VERİN, SİGARADAN KAÇININ”
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları'nın Faranjit, Nezle, Larenjit, bademcik iltihabı gibi hastalıkları içerdiğini açıklayan Sağlık İl Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Serhat Faruk Özyürek, kış aylarında yoğunlaşan enfeksiyonların ciddi manada iş gücü kaybına yol açtığını söyledi.
Üst Solunum Yolunun, burun, sinüsler, bademcikler, yutak ve daha aşağıda bulunan ses tellerinin de içinde bulunduğu gırtlak bölgesinden oluştuğunu söyleyen Sağlık İl Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Serhat Faruk Özyürek, "Buraların herhangi bir mikroorganizma ile enfekte olması durumunda üst solunum yolu enfeksiyonları oluşur. Kulaklar, akciğerler ve bronşlar bu sistemle bağlantılı olduğundan haslıktan bu bölgeleri de etkiler" dedi.
ÜSYE'YE DEĞİŞİK VİRÜSLER SEBEP OLUR
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına değişik mikrop, virüs ve bakterilerin sebep olduğuna değinen Dr. Özyürek, " Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları genel olarak soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkar. Soğuk algınlığı vücut direncini düşürerek virüs ve bakterilerin hastalık yapacak duruma gelmesine neden olur. Bu nedenle kış ve bahar aylarında Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına yakalanma riski daha yüksektir. Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarını kolaylaştıracak daha başka faktörler de vardır. Bunlar arasında; alerji, septum deviasyonu, burunda et büyümesi, sigara kullanımı sayılabilir. Enfeksiyon; havada bulunan virüs ve bakterilerin solunum yolları aracılığı ile vücuda girmesi sonucu oluşur. Klinik olarak belirtileri; yorgunluk, halsizlik, ateş, burun akıntısı, baş ağrısı, boğazda yanma, hapşırma, ses kısıklığı gibi bir çok şekilde olabilir" şeklinde konuştu.
ENFEKSİYON İŞ GÜCÜ KAYBINA YOL AÇIYOR
Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Özyürek, rahatsızlığı önemli kılanın özellikle mevsim geçiş dönemlerinde ve kış aylarında sık görülmesi olduğunu dile getirerek, "Hastalık iş gücü kaybına ve ekonomik kayıplara yol açar. Enfeksiyon, çok ciddi tabloları çok ender oluşturmasına rağmen, dünyada iş gücü kayıplarının önemli sebeplerinden birisidir" şeklinde bilgi verdi.
ENFEKSİYON TEDAVİSİ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR
Enfeksiyon tedavisinin organizmanın tipine göre değişiklik gösterdiğini vurgulayan Dr. Özyürek, "Bazılarında antibiyotik kullanımı ile tedavi gerekirken bazılarında da sadece destekleyici tedavi verilmesi yeterli olmaktadır. Özellikle bebek ve çocuk yaş grubunda ateş düşürücülerin doktor tavsiyesi alınarak kullanılması önemlidir" dedi.
HİJYENE ÖNEM VERİLMELİ
Enfeksiyonun damlacık yolu ile bulaştığını, alınacak bazı tedbirlerin önemli ölçüde koruyuculuk sağlayabildiğini kaydeden Dr. Özyürek, "Bu önlemler, enfeksiyonu geçiren kişilerden uzak durulması, fiziksel temas kurulmaması, hastaların hapşırırken ağız ve burunlarını mendil ile kapatmaları ve kapalı ortamlarda mümkün olduğunca bu insanlarla birlikte aynı ortamda kalmamak hastalığın bulaşmamasında koruyuculuk sağlar. Özellikle mevsim geçiş dönemlerinde bu konularda daha dikkatli olunmalıdır"