DATÜB YÖNETİM KURULU BAŞKANI ILICALI:
“İŞSİZLİĞİN TEMEL NEDENİ, TARIM SEKTÖRÜNÜN GÜÇSÜZLÜĞÜDÜR”
Doğu Anadolu Tarımsal üreticiler ve Besiciler Birliği Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, tarım kesiminin sorunları ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Tarım kesimindeki olumsuzlukların kalkınmışlık farkını artırdığına dikkat çeken Ilıcalı, “Doğu çiftçisinin hayat standart’ını bilmeden yapılan, tarımda teknoloji ve eğitim söylemleri çiftçinin ilgisini bile çekmiyor” dedi.
BÖLGE ÇİFTÇİSİNİN MİLLİ GELİRDEN ALDIĞI PAY DÜŞÜK
Doğuanadolu Bölgesinde kalkınmışlık farkının her geçen gün arttığını belirten Ilıcalı, “Türkiye coğrafi konum ve iklim yönünden çok büyük farklılıklar gösteren önemli bir ülkedir. Bugün’e kadar uygulanan tarım politikalarında bu farklılık gözetilmeden uygulandığı için; Doğu Anadolu’da yaşayan üreticiler hep mağdur olmuşlardır ve olmaktadırlar. Batı çiftçisi ile aynı kefeye konulan doğu çiftçisinin Tarımsal Kalkınmadaki payı düşük olunca, milli gelirden alacağı pay da düşük olmaktadır. Göz ardı edilen çiftçiler arasındaki eşitsizlik adaletsiz bir yarışı ortaya koymaktadır. Batı Anadolu da aynı tarladan bir yılda üç ürün kaldıran üretim miktarı bire otuz bire kırk verimden aşağı düşmeyen, zirai kredileri üç üründe aynı faizle kullanan çiftçi ile, Doğu Anadolu da tarlasından don riskine karşılık zar zor bir ürün kaldıra bilen ve yıllar ortalaması olarak üretim miktarı bire beş bire sekiz verim alan, zirai kredi borcunu ödemekte güçlük çeken doğu çiftçisi, girdi fiyatlarını batı çiftçisi ile aynı maliyette kullanmaktadır” dedi.
ÖRGÜTLENME ŞART
Tarımda örgütlenmenin önemine değinen Ilıcalı şunları kaydetti: “Doğu çiftçisi için tek bir gerçek var o da örgütlenmeden sorunlarının çözülemeyeceğidir. Bölge tarımını örgütlemeden geliştiremezsiniz. Çünkü doğuda tarım üreticilerinin büyük bir çoğunluğu küçük çiftçilerdir bu çiftçilerin üçte ikisinin arazi varlığı ortalaması 20 dönümdür. Bu çiftçi örgütlenmeden gübreyi, ilacı, tohumu, damızlığını, mazotu ucuza alamaz kullanamaz. Örgütlenmeden ürününü değeri fiyatından pazarlayamaz. Borsaya, piyasaya ulaşamaz, ihracat yapamaz, ürününün sanayisini hiç kuramaz; ekonomiye katılamaz, yönetime giremez, siyasete iştirak edemez, karnını doyuramaz.Bu nedenle; çiftçinin tüccara, sanayiciye, bürokrata siyasetçiye mahkum olmaması için özgürleşmesi için örgütlenmesi şarttır.”
Göçün önlenmesi için köylüye destek verilmesinin büyük gereklilik olduğunun kaydeden Ilıcalı; “Büyük kentlerden, köyüne dönerek köyünde yeni bir yaşantı başlatacak aileler için bir organizasyon şarttır. Bu organizasyon çerçevesinde;geri dönecek ailelerin tespiti ve geri dönüşü, köyünde atıl duran ev ve arazilerin yeniden üretime kazandırılması üretilecek ürünler için destek verilmesi önemli konu başlıklarıdır” dedi.