Horasan Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı İbrahim Şimşek, Horsan ilçe merkezinde kurmuş oldukları kooperatifle ilçe merkezindeki çiftçileri önemli ölçüde kalkındırdıklarını söyledi.
HORASAN’DA TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ
Şimşek 2007 yılında kurmuş oldukları Tarımsal Kalkınma Kooperatif aracılığı ile 2008 yılı içerisinde Tarım Bakanlığı Teşkilatlanma Genel Müdürlüğü onayı ile kooperatif tarafından 50 üyeye, 50 koyun 2 koç verdiklerini ayrıca ahır bakımı olarak ta 2 bin 500 TL para verdiklerini bildirdi.
SÜT ÜRETİM BİRİMİ OLUŞTURULDU
Şimşek, kooperatif tarafından verilen küçük baş hayvanlardan 1 yıl içerisinde 850 bin TL kar ettiklerini vurgulayarak, “Kooperatifimize yüz bin TL değerinde süt üretim tankı aldık. Elde edilecek sütleri burada işlemeyi hedefliyoruz. Hedefimizde İlçe genelindeki çiftçilerimizi hem kalkındırmak hem de kollektif hareket etmelerini sağlayarak, yaptığımız bu hizmetle işsizliği de önemli ölçüde azaltmış olacağız” dedi.
Bu yıl Merkez Tarımsal Kooperatifine 300 yeni üye kaydı yaptıklarını açıklayan İbrahim Şimşek, kayıtlı olan 300 yeni üyeye Avrupa Birliği Destekleme Projesi kapsamında yaptıkları proje ile her üyeye 6 Smental Süt ineği, 15 bin Tl ahır yapım parası ve 6 bin TL yem destekleme parası vereceklerini kaydetti.
ÇİFTÇİ İÇİN KAKINMA PROJESİ
Kooperatif olarak yaptıkları bu proje ile ilçe genelindeki bir çok çiftçiyi kalkındıracaklarını dile getiren Şimşek, hedeflerinin ilçeye süt entegre tesisi açmak olduğunu söyledi.
Şimşek, “Avrupa Birliği Destekli yapmış olduğumuz proje kapsamında kooperatifimize kayıtlı olan 300 yeni üyeye bu desteği sağlamakla beraber kooperatif bünyesinde kurmayı hedeflediğimiz Süt ürünlerini değerlendirme tesisinde günde 50 ton süt işletimini sağlayarak, 13 kalem de üretilmesini düşündüğümüz süt ürünlerini yurt dışına ihraç ederek, ekonomiye katkı sağlayarak, ilçe genelindeki işsizliği de büyük ölçüde gidermiş olacağız..Kurulmasını hedeflediğimiz bu Süt ürünlerini değerlendirme tesisinde en az 120 işçi çalışacaktır. Ayrıca süt üretim ürünlerini değerlendirme tesisi yanında et entegre tesisi de sonraki aşamalarda kurulabilir. Bölgemiz hayvancılık bölgesi olmasına rağmen sütü başka illerden almaktayız. Bunun sebebi de süt ürünleri üretecek her hangi bir tesisin olmayışıdır. Bölgemizde bu tür tesislerin yapılabilmesi ,için insanların bir araya gelerek, birlikte hareket etmelerinden geçer. Kooperatifimiz 2 yıl içerisinde kurulmasına rağmen büyük işler başarmış durumdadır. Bir yıl içerisinde 50 üyemiz aldıkları koyunlardan büyük oranda kar ederek, ekonomiye katkı sağlamış durumdadırlar” diye konuştu.