ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNCE YÜRÜTÜLEN AB DESTEKLİ KAMPANYANIN HEDEFİ:
“SOKAK ÇOCUKLARINI KAZANALIM”
Sokak çocuklarını topluma kazandırmak amacıyla Erzincan ve Erzurum'da yürütülen projelerle, çocukların çeşitli etkinliklere katılması sağlanıyor. Erzurum'da çocukların rehabilitasyonu için, Avrupa Birliği (AB) destekli proje, Atatürk Üniversitesi'nce (AÜ) uygulamaya konuldu.
AÜ Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi'nce hazırlanan ''Sokakta Çalışan İlköğretim Öğrencilerinin Rehabilitasyonu'' projesiyle, çocukların sokağa daha bilinçli çıkması sağlanmaya çalışılıyor.
AB'nin 83 bin avroluk destek sağladığı proje kapsamında, çocuklara, etüt, resim, müzik, ebru, tiyatro ve spor kursları veriliyor.
Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, yaptığı açıklamada, sokakta çalıştığı tespit edilen 180 çocuğa fakülte binasında oluşturulan merkezde eğitim verildiğini söyledi.
PROJENİN ESİN KAYNAĞI...
Gençdoğan, projenin esin kaynağının bir yıl önce Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nden gelen, sokakta çalışan çocuklara yönelik neler yapılabileceği yönünde bir yazı olduğunu bildirdi.
Söz konusu yazının üzerine harekete geçtiklerini belirten Gençdoğan, bir proje geliştirdiklerini ve projenin AB tarafından onaylandığını ifade etti.
AB’DEN DESTEK
AB'den alınan 83 bin avroluk destekle projeyi başlattıklarını anlatan Gençdoğan, şunları kaydetti: ''Yaptığımız tarama ve anket çalışmalarının ardından hazırladığımız projeyi AB'ye sunduk kabul gördü. Şu anda çocuklarımıza birçok alanda eğitim veriyoruz. Ayrıca okul açıldığında çocuklarımıza kırtasiye yardımında bulunduk. Çalışmamız toplumsal bilinç adına yapılan bir davranıştır. Burada yapılan çalışma yarın toplumun her alanına yansıyacaktır.''
KURALLARA UYMAMA VE ŞİDDET SORUNU
Gençdoğan, rehabilitasyon merkezine gelen çocuklarda gördükleri en belirgin sorunun kurallara uymama ve şiddet olduğunu belirterek, zaman içerisinde çocukların bu yönlerinde değişme sağlandığını bildirdi.
Özellikle uyguladıkları grup terapisiyle çocukların davranışlarında değişim görüldüğünü anlatan Gençdoğan, şöyle devam etti: ''Projemizin asıl amacı rehabilitasyon olduğu için çocuklarımız haftada bir defa mutlaka grup terapisine alınıyor. Çocuklarımıza belli anlamda toplumsal kuralları öğretmeye çalışıyoruz. Proje şu anda bu kapsamda devam ediyor. Yaşanacak hayal kırıklıkları karşısında nasıl davranmaları gerektiğini öğrettiğimiz çocuklarımız şu anda gayet uyumlular.''
ÇOCUKLARA GÜVEN AŞILANACAK
Gençdoğan ayrıca, projelerinin asıl amacının çocuğun sokağa çıkmasını önlemek olmadığını belirterek, ''Amacımız çocuğu sokağa çıkarken daha bilinçli hale getirmek. Onların kendine güvenlerini sağlamak'' dedi.
Gençdoğan, 4 uzman ve 50 üniversite öğrencisinin görev aldığı projenin 31 Mayıs 2007 tarihinde sona ereceğini belirterek, hedeflerinin ileride çocuklara meslek kazandıracak bir eğitim programı hazırlamak olduğunu söyledi.
''ALIŞVERİŞ YAPMAYIN''
Erzincan Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yaşar Budak da ''Çocukların sokakta çalışmamaları konusunda vatandaşların duyarlı davranması gerekir'' dedi.
Budak, yaptığı açıklamada, yaptıkları çalışmalarda bugüne kadar 47 ailenin çocuklarının sokakta çalıştırdığını tespit ettiklerini belirterek, söz konusu ailelere gerekli uyarıları yaptıklarını söyledi.
İlde toplum merkezi yapım çalışmalarının sürdüğünü anlatan Budak, şunları kaydetti:
''Sokakta çocukların çalışmamaları konusunda vatandaşlarımızın duyarlı davranması gerek. Toplum merkezimiz tamamlandığında biz bu çocukları orada eğiteceğiz. Aileleri de eğitmek için çeşitli çalışmalar yapıp okul çağında olan çocukları okula kazandıracağız. Ayrıca vatandaşlarımız bu çocuklardan alışveriş yapmamaya da özen göstermeli.''