OKULDA MAYTAP PATLATAN 3 ÖĞRENCİLERE PARA CEZASI.
Erzurum'da, geçen yıl okulda maytap patlatarak ''korku ve panik'' yaratmak suçundan 1. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan 3 lise öğrencisine 50'şer YTL para cezası verildi.
Alınan bilgiye göre, önceki gün görülen duruşmaya, Erzurum Lisesi öğrencileri M.T, Ş.P ve H.S ile avukatları Tuncer Aktaş katıldı.
Öğrenciler, duruşmada, okulda maytap patlattıkları için üzgün olduklarını ifade ettiler.
Mahkeme heyeti, öğrencilerin her birine ''korku ve panik'' yaratmak suçunu işledikleri gerekçesiyle 50'şer YTL para cezası verdi.
Erzurum Lisesi son sınıf öğrencileri M.T, Ş.P ve H.S, 28 Şubat 2005'te okulda maytap patlatarak korku ve paniğe yol açtıkları iddiasıyla yargılanıyorlardı.
Emniyet Müdürlüğü Kriminoloji Laboratuarı'nın verdiği, "Maytaplar patlayıcı madde kapsamı dışındadır. Türk Ceza Kanunu'nun 264. maddesi kapsamında değerlendirilmemelidir" raporunu dikkate alan mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan 3 öğrenciyi, 26 sayılı Kabahatler Kanunun 36/1 maddesi uyarınca 50'şer YTL para cezasına çarptırdı. Okuldan da tasdikname ile uzaklaştırılan öğrencilerin dosyası Yargıtay'a gönderildi.
Gırgır olsun diye yapmışlar
Erzurum Lisesi'nde 28 Şubat 2005 tarihinde dersi kaynatmak ve arkadaşlarına şaka olsun diye yangın dolabına maytap düzeneği yerleştirip, patlatan ve 50'şer YTL para cezasına çarptırılan 3 öğrenci cezayı hak etmediklerini söyledi.
Tasdikname aldıkları için okuldan uzaklaştırılan 3 öğrenci, bugün Erzurum Lisesi önüne gelerek okullarına bakıp hasret giderirlerken, kameralara açıklamalarda bulundu. Kalıcı bir şaka olsun diye böyle bir girişimde bulunduklarını belirten öğrencilerden Hüseyin Sarp, "Biz daha önceden de okulda şakalar yapıyorduk. Bu sefer silinmeyecek, akıllarda kalacak bir şaka yapalım dedik. Olayın bu boyuta geleceğini tahmin etmedik" dedi.
Öğrenci Mikail Tepecik ise "Gırgır, espri olsun diye yaptık. Biraz ders kaynayacak, biz de şaka yapmış olacaktık. Patlamanın gücü yüksek oldu. Biz de korktuk. Böyle patlayacağını bilemedik. Patlama olduğunda biz bile şok olduk, diğer öğrencilerden önce biz kaçtık" diye konuştu.
Öğrenci Şahin Polat'ta, "Biz o dönem okulun yıllık komisyonundaydık. Ben de komisyon başkanıydım. Cezayı hak etmedik. Yıllık komisyonunda kalıcı bir şaka olsun diye yaptık. Altından kalkamayacağımız bir şaka oldu. Adımız çıktı bombacıya" şeklinde konuştu.