‘Şimdilik Kadın Kadına’ projesi
Erzurumlu kadınlar, "Şimdilik Kadın Kadına Meme Kanserinde Erken Tanı Konusunda Kadınları Eğitimi" projesi kapsamında meme kanseri konusunda bilinçlendirildi.
Erzurumlu kadınlarla biraraya gelerek kadınlara çalışma hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nurgün Platin, "Projenin amacı, Erzurum ilindeki meme kanseri insidansının artış gösterdiği 40 yaş ve üzeri kadınları eğiterek, meme kanseri erken tanı yöntemleri konusunda bilinçlendirmek, erken tanı yöntemlerinin uygulanmasını sağlamak, meme kanseri taramalarına ilişkin inançlarını geliştirmek ve Kanser Tarama ve Eğitim Merkezi'nin (KTEM) kullanırlılığını arttırmaktır. Projenin hedef grubu Erzurum il merkezinde yaşayan 40 yaş ve üzeri yaklaşık 33 bin kadından 5 binidir. Bir eğitim projesi niteliğinde olan bu çalışmada öncelikle eğitim materyallerinin hazırlanması, halk arasından eğiticilerin seçilmesi, projenin yerel kitle iletişim araçları yoluyla topluma duyurulması, seçilen eğiticilerin eğitilmesi, eğitimcilerin halkı, akran eğitimi yöntemiyle eğitmesi, akran eğitimcilerinin halk eğitim etkinliklerinin izlenmesinin yanında, bin kadının Sağlık Bakanlığı KTEM'e başvurması sağlanmıştır" dedi.
Atatürk Üniversitesi Hemşireliği Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sebahat Gözüm ise, Onkololoji Hemşireliği Derneği tarafından hazırlanan projenin Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Meslek Yüksekokulu, Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu ve ERVAK kadın kolları tarafından desteklendiğini belirtti. Prof. Dr. Gözüm, "Projemizin genel hedefi, sosyo-ekonomik göstergeleri düşük, geleneksel-kültürel değerlerin güçlü olduğu, kapalı bir toplum yapısında olan Erzurum il merkezindeki kadınları meme kanseri konusunda bilinçlendirmek, erken tanılarını sağlayarak, yaşam süre ve kalitesini arttırmak, tedavi giderlerini azaltmaktır. Erzurum il merkezinde 40 yaş ve üzeri 5 bin kadına bir yılda ulaşıp, meme kanseri ve erken tanı yöntemleri konusunda bilinçlendirme çalışması yapılarak, meme kanseri taramalarına ilişkin inançlarını geliştirmek için bu 5 bin kadından bininin erken tanı hizmeti almasını sağlamak ve KTEM'in kullanırlılığını arttırmayı amaçladık. Bu hedeflere ulaşabilmek ve programın sürdürülebilirliğini sağlamak üzere Erzurum il merkezinde seçilen 25 kadın, eğitim ilkeleri, meme kanseri, erken tanı yöntemleri kendi kendine meme muayenesi, klinik meme muayenesi ve mamografi ve uygulaması konusunda eğitimci olarak eğitildi. Eğitilen her bir kadın, akranı olan 200 kadının meme kanseri erken tanı yöntemleri konusunda eğitiminden sorumlu oldu. Bu eğitimlere devam ediliyor" dedi.
Öte yandan, Erzurumlu hanımların meme kanserinde eğitimi konusunda özellikle çay günlerinin belirlenerek, ziyaretlerde bulunulduğu ve bu sayede daha çok sayıda bayana ulaşıldığı belirtildi.