‘Erzurum fırtınadan dolayı afet kapsamına alınamaz’
Bayındırlık İl Müdürü Yaşar Güvenç, Erzurum’da meydana gelen fırtına sonrası oluşan maddi hasar hakkında bilgi verdi. 145 vatandaşın maddi hasar oluştuğu neticesiyle kuruma başvurduğunu açıklayan Güvenç, 26 resmi kurumda da hasar oluştuğunu belirtti. Güvenç, meydana gelen fırtına sonrası Erzurum’un afet kapsamına alınamayacağını da kaydetti.
KONU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
Erzurum’da 2 hafta önce meydana gelen fırtına sonrası evlerin çakıları uçmuş, resmi kurumlarda hasar meydana gelmişti. İl Genel Meclis üyeleri ile bazı siyasiler ise, fırtına sonrasında Erzurum’un afet kapsamına alınmasını istemişlerdi. Bayındırlık İl Müdürü Yaşar Güvenç, konu hakkında açıklama yaparak Erzurum’un afet kapsamına alınamayacağını ifade etti. 7269 sayılı afet kanuna göre, deprem, yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ ve benzeri olayların afet kapsamına alındığını hatırlatan Güvenç, kanunda fırtınanın afet kapsamına alınması yönde bir ifadenin bulunmadığını dile getirdi.
HASAR TESPİTİ YAPILDI
Bayındırlık İl Müdürü Yaşar Güvenç, fırtına sonrası İl Kriz Merkezine ve kendilerine başvuran şahıslar ile resmi kurumlarda keşif yaptıklarını vurgulayarak, “Afetlerin genel hayata etkililiğine ilişkin temel kurallar hakkında yönetmeliğin 2. maddesine göre, 100 haneye kadar olan köylerde yüzde 10, bin haneden fazla olan köylerde 10 konut, nüfusu 5 bine kadar il ve ilçe de 20 bin konut ve nüfusu 50 binden fazla il ve ilçede 50 bin konut zarar görür ise o yer afet kapsamına alınır. Erzurum’da fırtına sonrasında çok fazla maddi hasar meydana gelmemiştir. Sadece bazı konutların çatıları uçmuştur. Bu nedenle Erzurum afet kapsamına alınamaz.” dedi.
145 ŞAHIS MÜRACAAT ETTİ
Evinde maddi hasar oluşan 145 vatandaşın Bayındırlık İl Müdürlüğüne hasar tespit çalışması için başvurduğunu vurgulayan Yaşar Güvenç, “Vatandaşlarla birlikte Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 18 okul, Emniyet Müdürlüğünün çeşitli kademelerinde 7 ve Palandöken Devlet Hastanesinde hasar meydana gelmiştir. 145 de vatandaşın hasarı bulunmaktadır. Yaptığımız keşifler sonucunda rapor tuttuk. Rapor neticesinde 550 bin YTL’lik hasar oluştuğu ortaya çıktı. Vatandaşların hasarlarını biz karşılayamayacağız. Vatandaşlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gerekli müracaatlarını yaparak, hasar bedellerini alabilirler. SYDV’nin de yapacağı yardımı uygun görmesi lazım.” diye konuştu.
MÜTEAHHİT RAPORLARI İNCELENİYOR
Fırtına sonrasında çatıları uçan evlerde yapılan keşif ile, evleri yapan müteahhitlerin kullandığı malzemelerin incelendiğini aktaran Yaşar Güvenç, müteahhitlerin suçlu bulunması takdirde gerekli ceza-i işlemlerin uygulanacağını söyledi. Özellikle yüksek binalarda hasarların oluştuğuna dikkat çeken Güvenç, “Palandöken Devlet Hastanesi yeni yapılan bir kurum. Orada yapılacak araştırma neticesinde kararımızı açıklayacağız. Yeni yapılan bir yerin çatısının neden uçtuğu anlaşılır değil. Müteahhitlerin yapım çalışmaları kontrol edilecek.” ifadelerini kullandı.