ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
GSİM heyeti İlçelerde incelemelerde bulundu
GSİM heyeti İlçelerde incelemelerde bulundu
AK Parti istişare etti
AK Parti istişare etti
Bitcoin davasında 66 yıl hapis talebi
Bitcoin davasında 66 yıl hapis talebi
Konyaspor Erzurum kampını tamamladı
Konyaspor Erzurum kampını tamamladı
Erzurumspor FK, ilk hazırlık maçında 2-0 mağlup oldu
Erzurumspor FK, ilk hazırlık maçında 2-0 mağlup oldu

Davut Sarı

Yabancı Dil
25 Eylül 2011 Pazar

YABANCI dil eğitimi mi, yoksa yabancı dille mi eğitim, teorisyenler tarafından öteden beri tartışılır. Tartışıladursun; biz işin pratiğine bakalım.
Üniversite öncesi eğitim veren özel kurumlar, reklam broşürlerinde, iyi bir “matematik öğretmeni”ninden ziyade yurt dışı menşeli “yabancı dil öğretmeni” sayısına daha fazla önem vermekteler.
Neredeyse bütün üniversitelerin “Hazırlık Sınıfı” var.
İşe alım mülakatları İngilizce yapılır oldu.
Sadece özel sektörde değil, kamuda dahi, yabancı dil konuşuyor olabilmek, mesleki bilgi ve becerinin çok çok önüne geçmiş durumda.
Hülasa, kariyer yolunda bir değil birkaç tane yabancı dil barajı var.
Bu yüzden, veliler, çocuklarının bir yabancı dili bülbül gibi şakımasını istiyor.
* * *
YABANCI dil eğitimi; özel okullarda ana sınıfına kadar inmiş, devlet okullarında ise, eskiden ortaokulda başlarken şimdilerde ilköğretimin 4’üncü sınıfına kadar çekilmiş durumda.…
Şöyle kaba bir hesap yapılsa; üniversiteyi bitirmiş bir öğrencinin, matematikten çok, yabancı dil dersi almış olduğu görülür.
Ve maalesef, üçüncü dereceden bir diferansiyel denklemi çok rahat çözebilen bir öğrencinin, yabancı dilde düzgün ifade edebildiği yegane cümle var; o da, belden aşağısına hitap ediyor:
“I love you.”
* * *
RUSYA, Çin gibi, dünya ile daha dün entegre olan ülkelerde dahi insanlar üç aylık bir kursla İngilizce konuşmayı becerebilirken, biz nasıl oluyor da 15 senelik bir eğitimin sonunda bunu bir türlü başaramıyoruz?
Çünkü, 15 yılda İngiliz dili ve edebiyatı öğretmeye çalışıyorlar bize, İngilizce konuşmayı değil!
* * *
BİZZAT yaşadığım iki tecrübemle izah edeyim:
Yıl 1988. Urfa’daki bir restoranda, o güzelim patlıcan kebabını dürüm etmiş yerken, yanımdaki arkadaşların zoru ile bir iki muhabbet ettiğim yan masadaki turist kafilesinden Alman’ın biri, beni oldukça şaşırtan bir soru sordu:
“-Bu kadar güzel bir gramerle Almanca konuşmayı nerede öğrendiniz?”
“-Okulda”, dediğimde, şaşırma sırası onlara gelmişti.
Ve yıl 2006. Ankara’daki kursumuzun İngiliz hocası ne dese beğenirsiniz?
“-Düzgün cümle kurmak için harcadığınız çabayı, başını gözünü yararak da olsa, niçin derdinizi anlatmak için kullanmıyorsunuz? Unutmayın, siz İngiltere Kraliçesi değilsiniz!”

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehdi Ercan 16 Ağustos 2012 Perşembe  01:23

Önce Türkçe öğretmeye ne dersiniz beyler?

Yorumu oyla      7      5  
Serap Durmazpinar 29 Eylül 2011 Perşembe  00:55

Uzun yillardir Avrupa’da yasayan ve 1 çocuk okutan anne olarak aradaki farkliliklari yillardir gozlemlemekteyim. Oglum su anda ortaokul 1. sinifta ve Fransizca’nin disinda 3 dil ogreniyor. (Almanca, Ingilizce ve Turkçe) Okulda dil tarzanca ogrenilmez, grameriyle birlikte ogrenilir. Burdaki Turk’ler dil okuluna gitmemislerse eger, tarzanca konusurlar. Dil, imlâsi, fiil çekimi v.s herseyiyle birlikte ogrenilmelidir. Dil ogrenmenin getirisi her zaman ve her yerde çok buyuktur. Ne guzel ve ne dogru denmistir; bir lisan bir insan, iki lisan iki insan diye… Tesekkurlerimle… Serap Durmazpinar Kuruhasanoglu / France

Yorumu oyla      7      5  
Serap Durmazpinar 29 Eylül 2011 Perşembe  00:53

Turkiye'de egitimin ileriye donuk olmasi için egitimin bilimsel olmasi, din'e degil, bilime dayali olmasi, ezberlikçilikten kurtulmasi ve iyi egitimcilerin egitim vermesi gereklidir. Uygulamali olarak yapilan egitim çok onemli oldugu gibi, Fransa'da ogrenilen Fransizca ile Turkiye'de ogrenilen Fransizca arasinda elbette ki çok buyuk farkliliklar vardir. Egitimi veren egitimcilerde çok onemlidir. Yine Fransizca'yi bir Turk ogretmenden ogrenmek baska, bir Fransiz ogretmenden ogrenmek bambaskadir. Turkiye'de egitim her zaman degisiklige ugramaktadir. Kaliplasmis bir egitim sistemi yoktur. Her gelen siyasi iktidar egitimde degisiklikler yapmistir, o nedenle egitimde devamlilik yoktur buda geri kalmamizdaki en buyuk etkenlerden biridir. Dunya'da ekonomisi ust seviyelerde olan Ulke'lere baktigimizda, oncelikle saglik ve egitimin en ust duzeyde oldugunu goruruz. Oyle ki Turkiye'deki zenginler çocuklarini daha iyi bir egitim almalari için Avrupa'ya Amerika'ya gonderirler.

Yorumu oyla      7      5  
hikmet can 28 Eylül 2011 Çarşamba  15:29

Davut bey, en güncel ama bir o kadar da el atılmayan konuya temas ettiğiniz için teşekkürler. 15 yıl süresince öğretileyen ingilizcenin asıl problemi,dilin kendisinde değil öğreticilerin(öğretmenlerin) beceriksizliğindedir.böyle net konuşuyorum.3 yıllık mezun iken bakanlığın lisans tamamlayın talimatı üzerine sınava giren öğretmenler kaç yılda lisan mezunu oldu diye araştırılsa,benim tanıdığım ingilizce öğretmenlerinden 5 yılda bitiremeyenler var.bunlar çocuklarımıza dil öğretiyorlar.bir ispat olarak yine,fazlaca teknik olmayan ve havadan sudan konuşulacak pozisyondaki bir yabancı turist veya görevli için kaç tana lise öğretmeni tercümanlık yapma cesaretini gösterebilir.hiç kimse.yani dili önce öğretmenler bilmiyorki ,nasıl öğretebilsinler. acı durum bu işte.

Yorumu oyla      7      5  
foggy 25 Eylül 2011 Pazar  22:26

Saygıdeğer yazarımız Davut Bey;yıllarca eğitimin ardından insanlarımızın niçin 2 cümle dahi olsa birşey öğrenemeyişinden bahsetmişsiniz.Bunu sorgulamada son derece haklısınız.Ancak bunun müsebbibi görevi başındaki 50.000 yabancı dil öğretmeni değildir tabi.Akademik seviyede yabancı dil öğrenen yabancı dil öğretmenlerinin özgürce görevlerini yerine getirmelerine engel olan bakanlığın ta kendisidir.Farklı öğretim yöntem ve tekniklerini kullanamyan bu öğretmenlerimiz ne yazık ki yıllardır gramer öğretmeğe mecbur bırakılmıştır.Merkezi seçme sınavları hep öğrencinin bilişsel yönünü ortaya çıkarmayı amaçlamıştır.Bu sınavlarda sözlü sınava yer verilmediği için de öğretmenlerimiz gramere ağırlık vermek zorunda bırakılmıştır.İyi bir kitap hazırlamaktan bile aciz olunduğu için yardımcı kaynaklara yönelmek zorunda kalmıştırlar. Gelelim başarısızlığın en önemli nedenine sayın Davut Bey; 700 bin öğretmenin başına eğitimle uzaktan yakından ilişkisi olmayan kişilerin bakan olarak atanmasıdır.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Teşekkür Vefadır: Büyükşehir ve Palandöken Belediyesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva