ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Madırlı DAİB hedeflerini açıkladı
Madırlı DAİB hedeflerini açıkladı
Emniyet inceleme başlattı
Emniyet inceleme başlattı
Şenkaya esnafı sandığa gitti
Şenkaya esnafı sandığa gitti
Aşkale'de Ata sporu Atlı Cirit gündemi
Aşkale'de Ata sporu Atlı Cirit gündemi
Erzurum köylerinde bahar seferberliği
Erzurum köylerinde bahar seferberliği

Davut Sarı

Tarımdaki Yerimiz
2 Kasım 2008 Pazar

G

EÇMİŞTEN günümüze kadar “üretimde genişleme” yönünde pozitif bir gelişme göstermiş olan “tarım”ın, Erzurum ili gayrı safi yurt içi hasılasının sektörlere göre dağılımındaki payı tam tersine azalmıştır.

Bu, elbette ki diğer sektörlerde meydana gelen pozitif gelişmelerin ivmesinin daha büyük olduğuna işarettir.

Ancak…

Bu daha yüksek ivmeli gelişmeyi gösteren sektörlerin türleri incelendiğinde, varılan sonucun pek sevindirici tarafı olmadığı fark edilir. Bunu bir başka yazıda kaleme alacağız.

Biz şimdi, hazır “tarım”dan laf açmışken, memleketimizin “tarım” bakımından bir kısım özelliklerini rakamsal istatistiklerle kafa şişirmeden gözler önüne serebilirsek, ne ala.

* * *

ÜLKEMİZİN toplam yüzölçümü içerisinde yüzde 3,21’lik paya sahip olan Erzurum, tarım alanları bakımından da yüzde 1,45 gibi düşük bir paya sahiptir.  

Tarla ürünlerinin ekilen alanlarına bakıldığında; ekim alanı en fazla olan ürünün “buğday” olduğu görülmektedir. Buğdayı ekim alanı büyüklüğüne göre sırası ile arpa, patates ve şeker pancarı takip etmektedir. Diğer tarla ürünlerinin ekim alanı bu üç ürüne kıyasla oldukça azdır. Üretim miktarları açısından ise,  ilk sırada yine buğday, sonra sırasıyla şeker pancarı, arpa ve patates gelmektedir. 

En fazla üretilen sebzeler sırası ile “baş lahana”, hıyar, fasulye ve domatestir.

Meyve üretiminde; Türkiye toplamına katkı oranları açısından ilk sırada “ceviz”, daha sonra sırası ile armut ve kayısı gelmektedir. Ton olarak üretim sıralaması ise elma, armut ve kayısıdır.

Canlı hayvan sayılarına bakıldığında; tiftik keçisinin bölgede olmadığı, bunun dışında kalan hayvanların mevcut olduğu görülmektedir. Türkiye toplamına katkı oranları değerlendirildiğinde ilk sırada “sığır” gelmekte olup, bunu koyun takip etmektedir.

Hayvansal ürünlerde; kırmızı et, süt, yapağı, kıl ve balmumunda Erzurum’un ileri olduğu söylenebilir.  “Kırmızı et” üretimi bakımından Türkiye ölçeğindeki katkı payı, yüzde 5’ler civarındadır.

Yüzde 10’a yaklaşan değer ile ormanlık alan oranı bakımından Türkiye ortalamasının altındadır.

Orman ürünleri ve miktarı için kayda değer ürün “endüstri odunu” olup, Türkiye toplamı içerisindeki katkı payı yüzde birin altındadır.

* * *

FARK ettiyseniz, memleketimizin “tarım” açısından pek öyle kritik öneme haiz bir durumu yoktur. Abartmayalım!

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
DAİB, Seçim ve Öneriler
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Düzenin Yenisi
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Annem, Şehir Hastanesi ve Bir Teşekkür
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Büyükşehir Halk Pazarları ve Allah Korkusu
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Yapay Zeka İllet mi, Nimet mi?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Özgür ülke olmanın ilk şartı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva