ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şenkaya'da deprem
Şenkaya'da deprem
Yaylalı dualarla uğurlandı
Yaylalı dualarla uğurlandı
ETÜ’de Yaylalı için tören düzenlendi
ETÜ’de Yaylalı için tören düzenlendi
Yıldırım Bölgeyi temsil edecek
Yıldırım Bölgeyi temsil edecek
Çiftçi Kavaklıoğlu'nu ağırladı
Çiftçi Kavaklıoğlu'nu ağırladı

Davut Sarı

Marka Şehir-2
18 Nisan 2011 Pazartesi

ONİKİ Haziran’da yapılacak olan Milletvekili Seçimleri için siyasi partiler tarafından açıklanan aday listelerinin oluşturduğu “şok”un ilk dalgalarının olumsuz etkilerini –şahsım açısından kazasız belasız– savuşturmak adına, geçen hafta başlamış olduğumuz ancak yarım bıraktığımız “Marka Şehir” konulu yazımıza bu hafta da devam edelim. 
Anlayışınıza sığınarak tabii…
* * *
VANCOUVER şehrini örnek göstermiş “Akademik Dadaş İlker Yılmaz” Marka Şehir üzerine yaptığı taslak çalışmasında…
Kanada’nın büyüklük bakımından üçüncü şehri… Dünyanın her köşesinden gelen insanlarıyla “çok kültürlü” bir nüfus yapısına sahip. Müzeleri, tiyatroları, sinemaları ve parkları ile yaşayanlarına bir çok “kültürel alternatif” sunmaktadır. Golf, kamping,kayak, hiking ve daha bir çok doğa sporları yapılabilir. 2 saat uzaklıktaki Whistler, Kuzey Amerika'nın en popüler kayak merkezlerinden birisi; ayrıca şehir merkezine yaklaşık 35 dakikalık uzaklıkta olan 2 tane “kayak merkezi” daha var.
Birleşmiş Milletler dahil birçok otorite tarafından “en yaşanılır şehir” olarak seçilmekte…
Hollywood ve New York’tan sonra Kuzey Amerika’daki film üretim merkezlerinin üçüncüsü; 2006 Birleşmiş Milletler Dünya Şehircilik Formu, 2007 FİFA Dünya 20 Yaş Altı Şampiyonası ve 2010 Kış Olimpiyatları ile 2010 Paralimpik Kış Oyunlarının ev sahibi…
Bir “dönüşüm” olmuş burada…
Bir “Kentsel Dönüşüm”…
Çünkü eskiden hayatın çok zor şartlarda sürdürüldüğü bir sanayi diyarıymış.
* * *
MELBOURNE, Birleşmiş Milletler tarafından “yaşanılır” seçilen 140 kent arasında 98 puanla birinci olan Vancouver’dan sonra geliyor, ikinci yani; bir Avustralya şehri…
Paris 16’ncı…
ABD’den Pittsburgh 29, Los Angeles 44, New York 56’ncı…
Londra da var; 53’üncü…
* * *
YAŞANABİLİR Şehir seçiminin değerlendirme esasları arasında; bireysel güvenlik, ambiyans, yaşayanların arkadaşcanlılığı, kültürü ve restoranları, alışveriş merkezleri gibi kriterler geliyor.
Bunlar, bizim de yapabileceğimiz şeyler…
Vancouver’dan ne eksiğimiz var?
* * *
MESELE, valilik, belediye, odalar, meslek grupları, sivil toplum örgütler ile içinde yaşayan ya da yaşamayan herkesin, bütün şehrin el ele verip, ortak hareket edememesinde…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serap Durmazpinar 27 Mayıs 2011 Cuma  22:55

Sn.Davut Sari, Erzurum için soylemler degil, artik eylemler gerekir. Okudugunu, yasadigini, gordugunu, duydugunu dogru degerlendirip, yorum yapamayan insanlardan marka sehir yaratmalari beklenemez. Tum malzeme olmasina ragmen helvayi yapmayi bilmiyorsa insan o malzemeler hiç bir ise yaramaz. Marka kent olmak için insanlarin ilk once tarihine, kulturune tum degerlerine sahip çikmasi ve yasatmasi gerekir. Venedik, Paris, Roma v.s hepsi tarihi eserlerini korumasi ve yasatmasiyla adindan soz ettirmistir. Oysa bizde tarihi eserlerimizin durumu ortada oldugu gibi, devamli kaliteli goç verip, kalitesiz goç alan, surekli ve hizla gerileyen, belediyeside bunu korukleyen bir sehirden marka kent mi olur? Bunlar sadece temenniden ibarettir maalesef. Hepsini onurlu bir sekilde, alin teriyle satin almak yerine, prinç, makarna komur v.s için oylarini satan insanlardan marka sehir yaratilamaz. Marka sehir olmak, yolu, altyapisi, yapilandirmasi kulturu, egitim ve ogretimiyle bir butunu olusturur. Kaliteli hizmet kaliteli insanlarla mumkundur. Okumayan, sorgulamayan, orgutlu olmayan bir halkla marka sehir yaratilamaz. Erzurum’un marka sehir olabilmesi için once halkin egitim seviyesi yukseltilmeli,ileriye donuk çalismalar yapilmalidir. Kulturu,sanati sporu v.s halk tarafindan sevilmeli, benimsenmeli ve tum yeniliklere açik olmalidir. Oysa Erzurum halki her zaman yeniliklere karsi çikmistir. Erzurum halkinin bugunku seçtigi yoneticilerden marka sehir olmasi beklenemez. çunku seçilen yoneticiler milleti orgutlemeye degilde, bolmeye, bolup daha kolay yonetmeye taliptir. Halbuki marka sehir olmak için cesur s.t.orgutleri ve yenilikleri haykirabilecek cesur, egitimli, kaliteli ve ozgur dusunceye sahip insanlar olmalidir. Ancak bu sayede toplum birlestirilebilir, iyiye, dogruya guzele yonlendirilebilir ve bu sayede bir marka sehir yaratilabilir. Bu bir baslangiç olabilir. Marka sehir olmak emek, ozveri ve birliktelik gerektirir…Tesekkurlerimle… Serap Durmazpinar Kuruhasanoglu/France

Yorumu oyla      8      5  
Ahmet Bilmez 19 Nisan 2011 Salı  18:00

Sn. Davut Sarı beyin yazdıklarına içtenlikle katılıyorum. Bizim sürdürülebilir büyümeye ihtiyacımız var.Yaşanabilir bir kent olabilmek için insanlarımızın rahat ve huzur içinde teknolojik gelişimi takip etmesi ve kullanması, ekonomik refah düzeyinin yüksekliği ile istihdamın her alanda mümkün olması önem arzetmektedir.Bizim insanlarımız her zaman başarılı organizasyonları ve projeleri yapabilecek yetenek ve yetkinliktedir. Yeterki yönlendirecek ve halkın tüm seslerine kulak veren, yenilikleri ve değişimi anlatan önderlerimiz olsun.Kısaca erzurum herkesin geleceği büyüyen güç olmanın ŞİMDİ ZAMANI

Yorumu oyla      7      5  
Sefa Mutlu 19 Nisan 2011 Salı  16:12

Sn.Öznili'nin yorumu keskin bir bıçak gibi ve maalesef söylediklerinde çook haklı ...

Yorumu oyla      7      5  
Mehmet ÖZNİLİ 18 Nisan 2011 Pazartesi  19:01

Marka şehir olunması için önce marka insanınız olmalı. Okuyan, sorgulayan insanlar.Değerlerini ve eksikliklerini bilen insanlar. Kırmızı çizgileri belirgin olan insanlar. Erzurum'da bu var mı? Sorgulanması gereken bu. Gazetesini okumayan gazeteci, öğrencisine verdiği kitabı okumayan ödevlerini internete yükleyen öğretmen, üretmek yerine muhtaç olarak görünmeyi yeğleyen esnaf, işadamı ve sanayici, genel başkanının söylediklerini amentü edinmiş tv haberleriyle konuşan politikacı, gelene paşam diyen ahali...Birbirinin kazancında, makamında gözü olan insanlar..Dahası biribirine merhamet etmeyen insanların çevrelediği bir şehir. Sonra bundan marka çıkaracaksınız.. Bu şehirden çıkarılacak tek marka, bakkaldan, SYDV'den ya da bakımevinden ekmek almak için kullanılacak markadır. Öngörülerinize katılıyoruz, ama emin olun temennidir.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Teşekkür Vefadır: Büyükşehir ve Palandöken Belediyesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva