ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Aydın'dan AGİT sunumu
Aydın'dan AGİT sunumu
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi

Vahdet Nafiz Aksu

Kurucu Şehir Olmanın Haklı Gururu
23 Temmuz 2018 Pazartesi

Erzurum Kongresi'nin 99'uncu yıl dönümünü idrak etmenin mutluluğu içindeyiz. Hep böyle deriz mutat hale gelen, sağanak sağanak kutlama mesajlarında.

 Her yıl dikkatle takip ederim bu masajları. Yeni bir fikir, yeni bir analiz gördüğümde sevinir, hemen kopyalayıp saklarım özenle.

 Yüksek yerel yöneticilerin, şehirlerinin şanı şerefi olan bir mevzuda ne düşündükleri, ne söyledikleri de önemlidir çünkü ne yaptıkları kadar.

 Şehir çapında neler yapılması gerektiği konusunda bizim de önerilerimiz olmuştu geçen yıllar içinde. Şimdi tekrarlayıp yormak istemem sizi, sadece ana fikrini söylemekle yetineyim: Hem 12 Mart, hem de 23 Temmuz, ulusal ölçekte muhteşem etkinliklerle kutlanması gereken bayramlardır.

 Çünkü her şeyin başladığı şehrin 12 Mart’ta kurtuluşu da, Erzurum Kongresi ile ‘Kurucu Şehir’ haline gelişi de fevkalade mühim ayrıcalıklardır.

 Kıyamete kadar övüneceğimiz kadar hem de.

 Bu hakikati şehirliler olarak koro halinde her yıl dönümünde hepimiz cümle cihana ilan etsek emin olun ayakta alkışlanırız, kabullenmeyen olmaz, itiraz eden çıkmaz.

Şimdi çok sayıda devlet adamı, yazar, düşünür gibi yüksek şahsiyetin sarf ettiği yüzlerce takdir cümlesini sıralayabilirim.

 Onun yerine,  Sayın Cumhurbaşkanımızın kongrenin ruhunu veciz bir şekilde yansıtan bu yılki mesajından şu cümleleri birlikte tekrarlayalım istiyorum:

  “Erzurum’da ilan edilen, manda ve himayeyi kesinlikle reddeden milli irade doğrultusunda, aziz milletimiz topyekûn bir mücadele başlatmış ve Kurtuluş Savaşı’nın nihai hedefini ortaya koymuştur."

 “Erzurum'da ortaya konan azim ve kararlılık, bugün bizlere de ilham kaynağı olmakta, geleceğe yürüyüşümüzde bizlere güç katmaktadır.

Bir kongre düşünün ki, orada 99 yıl evvel ortaya konan irade topyekûn mücadelenin başlangıcı,  Milli Mücadele’nin besmelesi olmuş.

 Erzurum’da bir asır önce ortaya konan azim ve kararlılık, bugün Devleti idare edenlerin ilham kaynağı.

Bizim kültürümüzde yok, malumunuz Amerikalılar seviyor bu tabiri. Devlet kurucularına Kurucu Babalar (founding fathers) diyorlar.

Onlara göre ‘Kurucu Babalar’ ülkelerinin tohumlarını atan kişiler, güçlükler içinde bir ülke tesis eden büyük adamlar.

Ülke kurma, kurtarma faaliyeti tohum atmaksa eğer, o kurucu eylemin tohumlarının atılacağı bereketli bir tarlaya ihtiyaç var.

 İşte Erzurum, büyük imparatorluğumuzun devamı olan yeni devletimizin tohumunun serpildiği, ilk filizlerini verdiği mübarek tarladır, diye düşünürüm hep.

Erzurum Kongresi bana hep suyu arayan adamın öyküsünü hatırlatır.

 Şevket Süreyya Aydemir’in ‘Suyu Arayan Adam’ kitabına adını veren, o kitabın hemen girişinde yer alan kısa öykücük, büyük destanları anlatmaya çok elverişli bir öykücüktür. Buyurun birlikte hatırlayalım.

 «Bir adam vardı. Suyu arıyordu. Toprağı üç kulaç, beş kulaç kazdı. Suyu bulamadı. On kulaç, on beş kulaç kazdı. Gene suyu bulamadı.

 Sonra yerin derinliklerinde kara kaya tabakalarına rastladı. Yeis'e düştü, gücü sona erdi ve Suyu bulmaktan ümidini kesti.

 «Fakat bir ses ona:

 — Daha derinlere in, daha derinlere! Dedi.

 Daha derinlere indi ve suyu buldu.»

Erzurum, kurucu kahramanların suyu aramaya başladıkları ‘Kurucu Şehir’dir.

Ve buldukları!

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva