ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
2. OSB’de yoğun gündem
2. OSB’de yoğun gündem
Tarihin nabzı Erzurum’da atacak
Tarihin nabzı Erzurum’da atacak
Kazandığı ödülü Filistin’e bağışladı
Kazandığı ödülü Filistin’e bağışladı
Vali Çiftçi’den 1 Mayıs mesajı
Vali Çiftçi’den 1 Mayıs mesajı
Erzurum’da ithalat yüzde 51 oranında arttı
Erzurum’da ithalat yüzde 51 oranında arttı

Ahmet Göksan

Kuralsız -lık
6 Aralık 2008 Cumartesi

Diplomasiyi, ülkeler arasındaki ilişkileri düzenleyen kurallar bütünü olarak tanımlamak olanaklıdır. Bu kuralların sağlıklı yürütüldüğü noktada, sorunların kavga edilmeden hır çıkarılmadan çözülmesi ise olasıdır.

Doğal olarak sorunlar çözülürken ülkelerin çıkarları birincil önceliğe sahiptir veya sahip olmalıdır.

Son dönemde Türkiye’nin yaptığı bir takım ikili anlaşmalar konusunda bazı kuşkuların olduğu söylenmekte ve yazılmaktadır. Bu savların doğruluk derecesi ise bilinmemektedir.  

Türkiye’nin Yunanistan ve Ermenistan’la olan ilişkileri sürekli olarak tartışılmaktadır. Bir ayak topu oyunu gerekçe gösterilerek Ermenistan’la başlatılan görüşmeler ve ikili ilişkiler sağlıklı bir zemine oturtulmadığı için kuşkuları da beraberinde getirmektedir.  

Türkiye, her iki ülke ile olan görüşmelerde sürekli olarak köşeye sıkıştırılarak ödünler koparılmak istenmektedir. Karşı tarafın tutum ve yaklaşımlarında herhangi bir esneme ve yumuşama izini bulanlar beri gelebilirler.

Üstüne üstlük bu tutumları süreklilik kazanmış durumdadır. Bu baskıyı kesebilmenin veya etkisizleştirebilmenin yolunun anladıkları dili konuşmaktan geçtiğinin unutulmaması gerekiyor.

Uzman ve danışman kadrolarla birlikte yurtdışı temsilciliklerdeki görevlilerle siyasetçilerin ortak hareket etmeleri gerekiyor. Bunun sağlanmadığı noktada bunları sürekli olarak yineler dururuz. Yaptığımız bu eleştirilerimiz, geçmişte yaşadıklarımızdan kaynaklanmaktadır.

Aradan geçen uzun süreye karşın gerek Yunanistan gerekse Ermenistan sürekli olarak ödün koparabilmenin tuzaklarını kurmaktadırlar. Böyle bir ortamda görüşmeleri sürdürmenin anlamsızlığı da ortalık yere çıkmaktadır.

O halde yapılması gereken nedir sorusuna da yanıt vermek durumundayız. Yıllar öncesinde görevde olduğumuz dönemde yabancı bir diplomat, “Sizin ülkenizde uluslararası hukuku bilenlerin sayısı on kişiyi geçmez” diyordu.

“Nasıl olabilir” diye sorup üniversitelerimizdeki Uluslararası İlişkiler Bölümlerinden söz ettiğimizde ise, “Uluslararası Hukuk başka Uluslararası İlişkiler farklı olgulardır” diye yanıtlamıştı.

Bu yaklaşımı son derece doğru idi ve haklılık payı da yüksekti.

Bizden sonra bu görevlere gelen gençlere bu gerçekleri anlatmamıza karşın ünlü söylemle “Batı cephesinde değişen yeni bir şeyin olmadığı gerçeğini” yaşamayı sürdürüyoruz.

Yürütülmekte olan ikili ilişkilerin, günlük, hatta anlık düşünülmekte olduğunu üzülerek de olsa izlemek durumundayız.

1 Aralık 1963 yılında Türkiye’nin o günkü ismi ile Avrupa Ekonomik Topluluğu olan AB ile Ortaklık Anlaşması imzalanmıştı. Dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı İsmet Paşa’nın “Biz istediğimiz zaman bu topluluktan çıkabilir miyiz” sorusuna olumlu yanıtı aldıktan sonra imzaladığı biliniyor.

Yakın geçmişten günümüze  -  1960’lı yıllardan sonra  - bu tür bir sorunun sorulduğunu dillendiren olmadı.

Konuşuldu ise en azından basına yansımadı veya yansıtılmadı.

Günümüzde yeni bir İsmet Paşa’ya gereksinim var mı ne…

Yaşamakta olduğumuz olumsuzlukların temelinde yatan bir başka olgu daha vardır. Siyasetçilerin uluslararası ilişkilerde açıkladıkları görüş ve duruşlarının arkasında olmadıkları apaçık ortalık yerdedir.

Ülkeler arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde işgüderler tarafından yürütülmekte olduğu ise yaşamsal önemdeki bir başka kuraldır.

Olağanüstü bir durumun ortalık yere çıkması veya ülkenin zarara uğradığı noktada temsil düzeyinin düşürülmesi ise bir başka zorunluluktur.

Böyle bir durumun olmaması halinde temsil düzeyinin düşük tutulması anlaşılır bir husus değildir.

Bu durumun süreklilik kazanması ise bazı çağrışımları beraberinde getirmektedir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara’daki işgüderlik makamı uzun sayılabilecek bir süredir boştur.

Duyurulan nedenlerini anlamakta zorlanıyoruz…

Dini bayramların birleştirici olduğu genel bir kabul görmektedir. Bunu sağlamanın yolunun da tatil süresinin uzatılmasından geçmediğinin de bilinmesi gerekiyor.

Dünya ekonomik krizle boğuşurken, üretimi arttırma çabaları gündeme taşınmaktadır.

Bu nedenle tatil sürelerinin uzatılmasının Türkiye’nin çıkarları ile örtüşmediğini vurgulamak istiyoruz.

Bayramınızı en iyi dileklerimizle kutluyor, yaşamınızın bayramın tadında ve güzelliğinde geçmesini diliyor ve istiyoruz.

                                        SEVGİ ile kalınız…

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva