ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kızılkaya: 'Kara Fatma'yı rahmetle anıyoruz'
Kızılkaya: 'Kara Fatma'yı rahmetle anıyoruz'
Köprüköy'de 4.1 büyüklüğünde deprem
Köprüköy'de 4.1 büyüklüğünde deprem
ETÜ Projesine TÜBİTAK BiGG desteği
ETÜ Projesine TÜBİTAK BiGG desteği
'Yüzme bilmeyen kalmasın'
'Yüzme bilmeyen kalmasın'
Ertuğrul Dönmez’e milli görev
Ertuğrul Dönmez’e milli görev

Yavuz Öztürkler

Gıda Güvenliği
6 Mayıs 2012 Pazar

Dünya’da gelişmiş ülkelerde bile gıda kıtlığı yaşanacağı öngörüleri gündemde iken, her gün kaygılarımızı artıran haberlerle sarsılıyoruz.
Asla karşılaşmak istemediğimiz muhtemel tehlike şudur:
Gıda güvensizliği….
Ve toplumda oluşabilecek paranoya ve panik…
Avrupa Birliği müktesebatının yüzde 40’ının gıdaya ayrıldığı gerçeği dikkate alınırsa gıda hijyenini ciddiye almak gerekmektedir. Bu durumda, “Çiftlikten sofraya, yemden çatala…” denetim zincirini her yerde kurmak ve denetimleri daha da artırmak zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
Ancak bu denetimleri ve kontrolleri yaparken tavuğu, ineği veya hastalık kaynağı olan bir hayvanı günah keçisi yapmak yerine, kendi sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.
Ayrıca her gün abartılarak sansasyonel hale getirilen yorum ve haberlerle toplumu paranoya yapmaya da gerek yoktur. Yapılması gereken ve her gelişmiş ülkenin yaptığı basit tedbirler vardır. Bir de toplumun her alanında ilgi, bilinç ve duyarlılığa gereksinim vardır.
Gıda hijyeni ve denetimi hususunda ilgili kurum ve kuruluşların üzerine düşeni üst seviyede yapmasının yanında bizim de toplum olarak duyarlılığımızın üst seviyede olması gerekir.
Hayvansal ürün aldığımız yerlerde Veteriner Hekim veya Gıda Mühendisinin kontrolünün olup olmadığını sormamız veya en azından merak etmemiz gerekir. Özellikle süt ve diğer hayvansal gıdalarda Veteriner Hekimin önemli bir yeri ve rolü olduğu da tüm otoritelerce kabul edilen bir gerçektir. Süt hijyeni, et muayenesi ve diğer gıda sunumlarındaki hijyen kontrolünde Veteriner Hekimlere önemli görev ve sorumluluklar yüklenmeli ve sorumlulukları kadar yetkileri artırılmalıdır.
Ayrıca Veteriner Fakültelerinde gıda hijyeni ve kontrolü üzerine ders müfredatı ve uygulamaları dünyada başlatılan ve hızla yayılan “Tek Dünya, Tek Tıp ve Tek Sağlık” görüşüne göre yeniden gözden geçirilerek günün koşullarına göre geliştirilmelidir. Beşeri ve Veteriner Hekimlik kurumları ortak eğitim ve uygulama programları ile eşgüdüm içerisinde olmalıdırlar. Toplumsal sağlıkla veya halk sağlığıyla ilgili kurum ve merkezlerde Veteriner Hekim istihdamı yapılmalıdır. Bu Tek Tıp –Tek Sağlık anlayışının oluşması ve ileride bu sisteminin oturmasının ilk şartlarından biridir. Çünkü insan sağlığı ve hayvan sağlığı birbirini bütünleyen kavramlardır. Kısaca, sağlıklı toplum ancak sağlıklı hayvan yetiştirilmesi ve sağlıklı hayvansal gıda sunumuyla mümkündür.
Tüm bu düşünceler ve gerçeklerin ışığında Gıda Hijyeni ve Güvenliği kavramını önemsemeli,“Can boğazdan gelir” atasözünü bu bağlamda daha ciddi bir şekilde değerlendirmeliyiz.
Sağlıklı günler dileğiyle….
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Gazze Sınavı ve Tarihin Suskun Ortakları
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
İran’dan alınacak ders
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Bunun Adı Medeniyet mi Şimdi?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva