ER-VAK’ın 1992 tarihli “Hazırlık Raporu” ile emeklemeye başlayan DAP, DPT Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü’nün denetimi ve koordinasyonu altında, bölgede yer alan Atatürk, Fırat, İnönü, Kafkas ve Yüzüncü Yıl Üniversitelerinin oluşturduğu ortak girişimin 2000 tarihli “Ana Plan”ı sayesinde de yürümeye başlar.
(www.kudaka.org.tr)
* * *
DYP’nin seçim kampanyasında propaganda malzemesi olarak ortaya atılan DAP’ın yıldızının parlamaya başladığını gören MHP Erzurum Milletvekili “Rıza Müftüoğlu”, hemen bir kanun teklifi verir.
İyi bir siyasi hamledir ama… İktidar milletvekili olmanın verdiği avantajla “İsmail Köse” bu teşebbüsü çok kolay savuşturur; MHP’ninkini çelmelettikten sonra kendi teklifini verir.
Yani, “DAP’ı gaptırmaz!”
Benzeri diğer tasarılar ile birleştirilerek, bilmem kaçıncı sıradaki kanun teklifi olarak Meclis’e resmen girmiş olur, “Bizim DAP”.
* * *
LOBİ faaliyetleri olmadan bu işler yol almaz.
Proje kapsamında bulunan 17 ilin kalkınma vakıfları, dernek ve meslekî kuruluşları tarafından ve müştereken, fevkalade verimli ve yararlı, geniş katılımlı çeşitli toplantılar organize edilir: Bunlardan hem kapsam hem de zamanlama bakımından en etkili ikisi; 1993’te Ankara Sheraton Oteli’nde ve 1995’te İstanbul Çırağan Sarayı’nda yapılanlardır.
* * *
ÇIRAĞAN Sarayı Toplantısı öncesi ziyaretlere ve müteaddit davetlere rağmen, siyasî parti genel başkanlarından sadece Yazıcıoğlu ile Erbakan toplantıya katılmış ve birer konuşma yapmışlardır; Rahmetliler.
“Lütfü Esengün”, gündem dışı bir konuşma yaparak, hükümetin bu toplantıya olan ilgisizliğini Meclis Kürsüsü’ne taşır ve mealen:
“- 20 Ekim 1991 seçimleri arifesinde, bölgemizde, DYP'liler tarafından, kısaca DAP olarak telaffuz edilen ve Doğu Anadolu’nun kalkınmasını sağlayacak olan bir teşkilatın hayata geçiri¬leceğinden uzun uzun bahsedildi. Ama seçim bitti, Hükümet kuruldu, ‘tık’ çıkmadı. … Başbakan’ın 12 Mart 1993 Kurtuluş Günü, “Bu tasarıyı kanunlaştıracağız’, diye Erzurumlulara söz vermesinin üzerinden de iki yıl geçti, hâlâ yine ‘tık’ yok.”, biçiminde bir konuşma yapar.
* * *
VELHASIL 1992 yılında “Kanun Teklif i” olarak Meclis’e giren DAP; kâh gündeme girerek kâh kadük kalarak günümüze kadar gelmeyi başarır.