DAP nasıl doğdu? Bu sorunun cevabına zemin hazırlamak için, benzeri fikir ve oluşumlara kabaca göz gezdirmek isabet olacaktır.
Çukurova Bölge Planlama.
Güneybatı Antalya Turizm Projesi.
GAP, Güneydoğu Anadolu Projesi.
DAP; Doğu Anadolu Projesi.
KOP, Konya Ovası ve Orta Anadolu Projesi.
KAP, Kuzey Anadolu Projesi…
* * *
HEPSİNİN amacı da aynı…
Kapsamlarına giren bölgelerin süratle kalkındırılması, gerekli teknik ve sosyal altyapı yaptırımlarının gerçekleştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının yatırımları ve yatırım çalışmalarının yönlendirilmesi, aralarında gerekli koordinasyonun sağlanması…
* * *
BUNLARIN arasında Çukurova Bölge Planlama ve Güneybatı Antalya Turizm Projesi ile ilgili olarak, mahallerinde geçici olarak bir kısım birimler kurulmuş ise de belli bir süre sonra bu birimler uygulamadan kaldırılmıştır.
* * *
DİĞERLERİNDEN ilk olarak, 06 Kasım 1989 tarih ve 20334 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 388 sayılı KHK ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) kurulmuş.
Ve DAP, KOP ve KAP için model oluşturmuş…
* * *
GAP BKİ teşkilatı, halihazırda üç parçalıdır: Birincisi, Yüksek Kurul; ikincisi Koordinasyon Kurulu, üçüncüsü de, İdare Başkanlığı…
Teşkilat; merkezde ve taşrada bürokratik yerinden yönetim sistemi düşüncesi çerçevesinde, 15 yıllığına kurulmuş.
Hem de Başbakanlığa doğrudan bağlı olarak.
Yani, “hiyerarşi dışı”…
* * *
İŞTE DAP, KOP ve KAP’ın yasalaşmasına mani olan, muhtemel sebepler de bunların altında yatıyor.
Bir kısım mali özerkliklere, hatta denetim muafiyetlerine sahip, doğrudan Başbakanlığa bağlı hiyerarşi dışı 50’den fazla kurum yahut kuruluşa birkaç tane daha eklemek.
Dolayısıyla, aşırı merkeziyetçilik…
* * *
ANCAK Başbakan; bizzat talimat ederek, GAP BKİ Başkanlığının Ankara’da bulunan merkez teşkilatını Urfa’ya göndermek ve yeni kurulan Kalkınma Bakanlığına bağlamakla, hem bu tür eleştirileri bertaraf etti, hem de aralarında DAP’ın da bulunduğu Bölgesel Kalkınma İdarelerinin kuruluş yolunu açmış oldu.
* * *
Hayırlı Ramazanlar