“tatil nere, biz nere”
Erzurum halkının büyük bir bölümü tatil yapmıyor. Tatil yapmama sebepleri arasında maddi sorunlar ve imkansızlık birinci sebep olarak göze çarpıyor.
Tatil yapamama nedenleri içinde Erzurum havası ve doğasının yaz aylarında daha iyi olması, tatil alışkanlığı bulunmaması, tatil bilinci eksikliği de yer alıyor.
GELİR YOK, TATİL DE YOK
ERZURUM Gazetesi’nin aboneleriyle yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, Erzurum’da tatil olgusu yok. Asgari ücretle çalışanların tamamı, “tatil nere biz nere” şeklinde cevaplar verirken, esnaf ise tatilin işyerinde değişiklik zamanı, çekidüzen vakti olarak algılıyor. Kamuda çalışanların tek maaşlı olanları tatil fikrine sıcak bakmazken, geliri yüksek olanlar sahil kentlerinde Kamu kamplarında 15 gün geçirmeyi tatil olarak benimsiyorlar.
ESNAF TATİLDEN İŞYERİNE ÇEKİDÜZEN VERME ZAMANINI ANLIYOR
Erzurumlular tatil kavramını daha çok yaz mevsimi için düşünüyorlar. Bu da ancak ailenin geçimini sağlayan ferdin kamudaysa yıllık izin, esnafsa tadilat zamanında mümkün. Kış aylarında tatiul yapma düşüncesi ise hemen hiç yok. Erzurum gibi kış turizminde iddialı kentin insanları, kış turizmi imkanlarından yararlanamadıkları gerekçesiyle, kış aylarında tatil yapmaya sıcak bakmıyorlar. Erzurumlunun büyük bir bölümü de tatil zamanını ikinci bir iş yaparak aileye gelir sağlanması biçiminde değerlendiriyorlar.
TATİL, KÖYE GİTMEKLE EŞDEĞER
Tatil denilince Erzurumlunun çağrışımı aileyle baş başa kalmak, evde kalmak, köye gitmek şeklinde yoğunlaşıyor. Kentlinin çok az bir bölümü de tatilden “deniz kıyısı ve kumsal” kavramını algılıyor. Kırsaldan gelerek Erzurum’a yerleşenler için ise tatil köye gidip tarlayı tapanı değerlendirmek manasına geliyor.
ENÇOK TERCİH EDİLEN TATİL DÖNEMİ:RAMAZAN AYI
Erzurum’da tatil kavramının diğer illerde rastlanmayan bir ilginç algılaması da Ramazan ayında izin kullanmak şeklinde. Özellikle kamu kurumlarında çalışanlar Ramazan ayında izinli olmayı ve ibadetini yapmayı tercih ediyor. Bu ayda esnafın lokanta, kafeci bölümü de işyerinde tadilat yapmayı yeğliyor. Başka bir deyişle Ramazan ayı Erzurumlunun izinli olmayı seçtiği bir dönem.
YAZLIK EVİ OLANLARIN SAYISI ÇOK DÜŞÜK
Gayrisafi yurtiçinden aldığı kişi başı gelirin bin 60 dolar seviyesinde olduğu ve halkın önemli bir bölümünün yoksulluk sınırında yaşadığı Erzurum’da Antalya, İstanbul gibi büyük kentlerde yazlık evi olanların sayısı çok düşük. Yazlık sahibi olanların tamamına yakını tüccar sınıfından. Kamuda çalışıp yazlık sahibi olmak isteyenlerin ise genellikle evlerine çift maaş giriyor. Çalışırken oturacak evi edinen kamu görevlileri, emekli ikramiyesini yazlık almak şeklinde değerlendirmeyi düşlüyor.
ERZURUMLU TATİLE ÇIKARSA, AKRABA EVİNE GİDİYOR
Özel araç patlamasının yaşandığı, her yüz kişiden 32 kişiye bir özel otonun düştüğü Erzurum’da tatile gidenler daha çok özel araçlarıyla gitmeyi tercih ediyorlar. Son yıllarda otomobille tatil tercihi yüzünden, ailenin içinde konaklayabileceği tipteki araçların satışında da gözle görülür bir artış kaydediliyor.
Konaklama konusunda, tatil yapabilen Erzurumluların büyük bir bölümü akraba evini tercih ediyor. Kamuda çalışanlar ise kamp yerlerini ve otelleri kullanıyorlar.
Tatile çıkanların, tatilde ne yapıyorsun sorusuna verdikleri cevap aynı: “güneşlenip, Erzurum’un kışına hazırlanıyoruz”