ZMO Erzurum’un ekonomik kalkınmasına rota çizdi
Tarıma dayalı sanayi geliştirilmeli
ZMO Erzurum Şube Başkanı Doç. Dr. Dağdemir, çiftçi ve besicinin sorunlarıyla ilintili olarak açıklamalarda bulundu. Tarım sektöründe sorunların aşılması için örgütlenmenin sağlanması, kooperatiflerin artırılmasını gerekli bulduklarını söyleyen Dağdemir, “Kentin öncelikli sektörü hayvancılık; bitkisel üretim hayvancılığı destekleyecek yönde olmalı ve tarıma dayalı sanayi geliştirilmelidir” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Doç. Dr. Vedat Dağdemir, çiftçi ve besicinin sorunlarının aşılması için oda olarak çözüm önerilerini açıkladı.
Çiftçi ve besicilerin örgütlenmesinin bu yöndeki verimliliği artıracağını belirten Doç. Dr. Dağdemir, “Erzurum’da bitkisel üretim ve hayvancılık sektörü önemli bir potansiyele sahip, fakat bugüne kadar uygulanan yanlış politikalar söz konusu üretimlerinin artmasının önüne geçmiştir” diye konuştu.
HAYVANCILIK DAHA FONKSİYONEL
Bitkisel üretimden çok hayvansal üretimin daha fonksiyonel olduğunu belirten Doç. Dr. Dağdemir, “Ülkemizde çiftçi balana 60 dönüm düşerken, AB ülkelerinde bu rakam 190 dönüm. Çiftçi ve besiciyi destekleyecek kararlar alınmalıdır. 1980 li yıllardaki yanlış tarım politikaları bu yöndeki olumsuzlukları artırdı, Erzurum’da şu an bitkisel ve hayvancılık hak ettiği pozisyonda değil. Bitkisel üretim hayvancılığı desteleyecek yönde olmalı, yem bitkilerinin üretimi artırılmalıdır. Erzurum’da yüzde 60 oranında çayır mera alanı bulunuyor. Mera alanları hayvancılık açısından önemli bir yere sahip. Mera konusundaki bu potansiyel iyi değerlendirilmeli.Kent açısından hayvancılığın daha fonksiyonel olduğunu düşünüyoruz” dedi.
ALTERNATİF SEKTÖR YOK
Kent ekonomisinde alternatif sektör olmadığını belirten Doç. Dr. Dağdemir, “Tarıma dayalı sanayi geliştirilmelidir., bu durum hem katma değeri hem de istihdamı artıracaktır. Alternatif sektör olmadığı için bitkisel üretim ve hayvancılık geliştirilmelidir. Hayvansal ve bitkisel üretim açısından bir diğer sorunda pazarlama alanlarının kısıtlı oluşu kentte ki süt fabrikası ve et ve balık kurumu bu yöndeki ihtiyaçlara cevap verebilecek, potansiyele sahip değil. Bu durumda diğer bir olumsuzluk olarak karşımıza çıkıyor. Bütün bu olumsuzluklar paralelinde Çiftçinin mutlaka örgütlenmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Çiftçi örgütlenmeli, bu alandaki kooperatifler artırılmalıdır, örgütlenme konusunda istenilen hedefe ulaşıldığında,üretim girdi maliyetleri düşecek, hammadde temini kolaylaşacak,verim daha da artacaktır. Kent ekonomisinin gelişmesi açısından bitkisel üretim ve hayvancılık sektörüne yönelik desteklemelerin yapılması büyük bir gereklilik arz ediyor” diye konuştu.