Uzundere’de Tarımsal Atak
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arslantaş, - Erzurum’un Uzundere ilçesinde yaşayan çiftçilere meve ağacı aşılama eğitimi verdi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rafet Arslantaş, Erzurum’un Uzundere ilçesinde yaşayan çiftçilere meyve ağacı aşılama eğitimi verdi. Uzundere Öğretmenevi’nde meyve bahçesine sahip olan çiftçiler ve vatandaşlara eğitim veren Arslantaş, meyve ağaçlarını aşılarken dikkat edilmesi gereken ayrıntıları, hazırladığı sunumla anlattı.
ÇİFTÇİLER EĞİTİM ÇALIŞMALARINDAN MEMNUN
Tarım İlçe Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen çalışma kapsamında, meyve ağaçlarından daha fazla verim elde edilmesinin amaçlandığını kaydeden Arslantaş, ilçede böyle bir eğitim faaliyetinde bulunulması yönündeki teklifin, İlçe Tarım Müdürü Ekrem Kaya’dan geldiğini belirtti.
ARSLANTAŞ ÇİFTÇİLERİ BİLGİLENDİRDİ
Öğretmenevi toplantı salonunda çiftçilerle bir araya gelen Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arslantaş, aşılamanın, meyve ağaçlarının üretilmesinde tarihten beri uygulanan bir yöntem olduğunu belirterek, “Doğada, ormanlarda dalların birbirine sürtünmeleri sonucu kendiliğinden oluşan bir çeşit aşılanmanın, ilk insanlar tarafından görülerek meyve ağaçlarının iyileştirilmesinde kullanılmaya başladığı düşünülmektedir. İyi nitelikli bir ağacın tohumu, ya da bir meyvenin çekirdeği ekilse, sonuçta o bitkinin özelliklerini taşımayan değişik bir bitki elde edilir. Bunun sebebi, bunların çoğunun hibritlerinden, melezlerinden elde edilmiş olmasındandır.” diye konuştu.
AŞILAMA TEKNİKLERİ
Aşılama teknikleri ve çeşitleri hakkında yapılan bilgilendirmenin ardından bahçelere geçen Arslantaş ve çiftçiler, meyve aşılama şekillerini bizzat Yrd. Doç. Dr. Arslantaş’tan öğrendiler. Rastgele seçilen bir meyve ağacını kendi elleriyle aşılayan Arslantaş, aynı işlemi bu kez çiftçilere de yaptırdı.
VERİMLİLİĞİ ARTIRMANIN YOLU
Yrd. Doç. Dr. Arslantaş, bu tür çalışmaların meyve ağaçlarından bol verim alma bağlamında çok faydalı olduğunu dile getirerek, “Çiftçilerimizin bizlerle ortaklaşa çalışmalar yapma isteği, bizleri de memnun etmiştir. Çünkü çiftçilerimiz aşılamayı atadan kalma yöntemlerle yapıyorlar. Halbuki bilimsel anlamda bu iş çok daha kolay ve sağlıklı bir biçimde yapılabiliyor. İşte burada işin bu yönünü çiftçilerimize öğretmeye çalıştık” şeklinde konuştu.