Uzundere Belediyesi’nin girişimleri sonucunda neredeyse bir sektör halini alan elma üreticiliği, İlçe Tarım Müdürlüğü’nün de destekleriyle giderek diğer köylere de yayılmaya başladı.
ORGANİK ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ
Uzundere İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Melahat Bostancı, önceleri ilçe merkezinde yapılan elma üreticiliğinin, pazarlama imkanı giderek genişlediği için artık cazip bir hale geldiğini söyledi. Aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu Pazar koşullarının, Uzundereli üreticileri elma üretmeye teşvik ettiğini kaydeden Bostancı, iki yıl içerisinde ilçedeki üretici sayısının 155’i bulduğunu dile getirdi.
ORGANİK ELMA’DA ÇEŞİTLİLİK
Çiğirti Sallanan, Misket ve Cennet isimli yerli ırk elmaların, meyve piyasasında en çok rağbet gören ürünler arasında olduğuna dikkati çeken Ziraat Mühendisi Bostancı, “Elma üretimi, başta Uzundere ilçe merkez olmak üzere Dikyar, Sapaça, Balıklı, Gölbaşı, Çamlıyamaç, Cevizli, Çağlayanlı ve Kirazlı köylerine kadar genişledi. Amacımız, Uzundere ve köylerindeki üreticiyi bilinçlendirip, bu bölgeye has Çiğirti sallanan, Misket ve de Cennet elmalarını tüm dünyayla buluşturmak. Öncelik verdiğimiz projemizde, kapama bahçe adı verilen tek çeşit üretim gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Arazi kısıtlı olduğundan üretici bir bahçede elmaların yanı sıra ceviz ya da vişne ağaçlarını yetiştirebiliyor. Bu da üretimi azaltıyor. Tek çeşit üretimi sağlamak ve üreticiyi bu yönde bilinçlendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Ziraat Mühendisi Melahat Bostancı, ilçe ve köylerde 710 misket, 600 cennet ve 510 adette çiğirti sallanan elma ağacı türlerinin bulunduğunu aktararak, bu ağaçlarla üretimin tamamen organik şartlarda yapıldığını ifade etti.
1 YTL’YE SATILAN ELMA, ALMANYA’DA 8 YTL
Uzundere ilçesinde elma üreticiliği ve pazarlamacılığını yapan Şefik Bozdemir isimli çiftçi ise, “Yıllardır elma üretimi yapıyorum. Bizim ilçemiz elma üretimi yapmaya çok müsait. Burada yetişen tüm elmalar hormonsuz. İlçe ve köylerindeki tüm elma üreticilerinden de elmalarını alarak Mersin limanına biz gönderiyoruz. Talep var. Özellikle ağaç diplerine düşen elmalara talep var. Bunları hemen satıyoruz. Diğer elmalarımız da Almanya’da yüksek fiyatlarla satılıyor. Örneğin bizden kilosunu 1 YTL’ye aldıkları elmayı, orada 8 YTL’ye kadar varan fiyatlarla satıyorlar” diye konuştu.
Üretimin her yıl arttığını, bunun da ihracat rakamlarına olumlu yönde yansıdığını belirten Bozdemir, “Her yıl çiftçiden aldığımız elma miktarı artıyor. Çünkü ürüne talep var, bu da üreticiye şevk veriyor” dedi.
UZUNDERE’DE ORGANİK TARIM SEKTÖRÜ OLUŞTU
Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy ise, elma üreticiliğinin ilçede artık bir hobi olmaktan çıktığını ve bir sektör halini aldığını kaydederek, “İlçemizde elma üretimi her yıl biraz daha artıyor. Çünkü üretip kazanabilen bir çiftçi, diğer çiftçiye örnek teşkil ediyor. İlçe Tarım Müdürlüğü’nün de konu üzerinde ciddiyetli duruyor oluşu, elma üretimini neredeyse ikiye katlıyor. Bu yıl ulaşılacak olan elma ihracatı rakamlarının, geçmiş yıllara göre daha fazla olacağından eminiz” şeklinde konuştu.