ULAŞIMDA DEĞİŞİM ŞART
Erzurum’un çağdaş bir kent vizyonuna kavuşması, ulaşım hizmetlerinin güncelleştirilmesi ve alt yapısının yenilenmesiyle mümkün. Kentte ulaşım vizyonu Büyükşehir imajıyla örtüşmeyecek durumlar gösteriyor. Toplu taşıma araçlarından başka alternatifi bulunmayan orta ve dar gelirli insanlar, şehir içi ulaşımına çeki düzen verilmesini bekliyor.
VATANDAŞ DERTLİ
Toplu taşımada yaşanan sıkıntılar, gün geçtikçe artış kaydediyor. Özellikle mesai ve akşam saatleri sonrasında duraklarda araç bekleyen insanlar ciddi zaman kayıplarına uğruyorlar. Araçlarda hala Büyükşehir görgüsü ve mentalitesiyle uzlaşmayacak işletme kusurları gözleniyor. Büyükşehir’in araçları büyütmek şeklindeki yaptırımı ise yeterli değil. Halk özel toplu taşıma araçlarının yanı sıra, Büyükşehir’den toplu taşımaya katılım talep ediyor.
ULAŞIM HİZMETİNİN ŞEHİRCİLİKTE ÖNEMİ BÜYÜK
Ulaştırmak, hele hele toplu halde ulaştırmak gibi bir vazifeyi üstlenmek, ulaşmak isteyenin eylem ve ihtiyacı da düşünülecek olursa, insanın aklına seyahatle emniyet altına alınması gereken bir ‘emanet’ duygusundan; geride bırakılan noktadan vasıl olunacak noktaya kadar uzayıp genişleyen bir ‘selamet’ yükümlülüğüne kadar çok daha derin ve vicdani bir yükümlülüğü hatırlatacak kadar da ‘maşeri’ ve ‘Mahşeri’ bir bakış açısını gerektiriyor.
VATANDAŞ DİYOR Kİ:
Vatandaşın minibüs ve Halk otobüsü işletmecilerinden yana sorunu yok. Mesele ulaşmıdaki vizyonsuzluk.Toplu taşımada çekilen sıkıntılar ve yaşanan sorunların halli için vatandaş öneriyor.Önce hangi güzergahta şu yada bu şekilde kaç aracın hizmete sevk edildiği, söz konusu güzergahın genel nüfus durumu, durağan ve hareketli nüfus yoğunluğu ile hali hazır durumdaki toplu ulaşım vasıtalarının nitelik ve nicelik özelliklerini belirleyecek bir durum tespiti yapılmalı.
ERZURUM’UN KENT İÇİ ULAŞIM İSTATİSTİĞİ YOK
Yapılacak olan bu durum tespitini güvenilir ve uygulanabilir projelere dönüştürmek için herhangi bir güzergah üzerinde duran nüfusla ilişkili olarak basit ve sınırlı bir hane halkı ulaşım istatistiği çıkarılmalı. Elde edilecek verilerden hareketle nüfus, yaş, iş ve ulaşım yoğunluğuna uygun olarak yeni güzergahlar tesbit edilmeli, yeni toplu ulaşım vasıtaları devreye sokulmalı, var olanlar rehabilite edilmeli, hemen hemen bütün metropol ve büyükşehirlerde uygulama halinde bulunan dolmuş taksi uygulamasına geçilmeli.
DENETİM MEKANİZMALARI OLUŞTURULMALI
Toplu Ulaşım Hizmetleri çerçevesinde yer alan resmi, özel kuruluşlar ile diğer sivil toplum örgütleri ve haktan seçilecek kimselerin de dahil olacağı sıkı bir kontrol mekanizması kurulmalı; uygulamaya konulacak tarz her ne olursa olsun sağlam bir organizasyonla olup bitenleri bir düzen dahilinde yürütmekle sorumlu birimler oluşturmalı.